30 November 2015

Despre buletine DX şi sondajele lui Carl Smith N4AA
Îl ştiu pe N4AA, realizatorul cunoscutei publicaţii The DX Magazine de foarte mulţi ani, am primit chiar câteva exemplare din publicaţia sa atunci când redactam sub egida radioclubului constănţean buletinul săptămânal DX INFO. Era printat cu o imprimantă matricială venerabilă pe foi perforate pe margini şi avea ca abonaţi peste 150 de DX-mani din YO. Erau vremuri grele, informaţiile erau puţine, abonamentele la publicaţii străine erau scumpe şi accesul la valuta străină necesară era strict restricţionat, astfel că orice ajutor era binevenit. 

Astfel am reuşit să primesc timp de un an buletinul francez Les Nouvelles DX redactat de Jean-Michel Duthilleul F6AJA care, aflând că am pornit să redactez un buletin bilunar pentru amatorii români, mi-a oferit generos să-mi expedieze gratuit buletinul său, mulţumindu-se doar cu contravaloarea cheltuielilor poştale, pe care am achitat-o cu IRC-uri. Jean-Michel a întreţinut buletinul 25 de ani, transformându-l apoi într-o extraordinară enciclopedie a istoriei DX-ului şi implicit a radioamatorismului, cu o arhivă în permanenţă îmbogăţită, conţinând zeci de mii de imagini ale unor QSL-uri istorice sistematizate pe ani şi ţări. 
Din păcate publicaţia franceză ajungea prea târziu – după ce a trecut prin filtrele cenzurii -  pentru ca unele dintre materialele din paginile sale să-mi mai poată fi utile, astfel că majoritatea informaţiilor erau colectate de mine prin ascultarea diverselor emisiuni de informaţii DX din benzi şi, mai ales, ascultând cu atenţie ore întregi benzile de radioamator şi trăgând cu urechea la conversaţiile dintre DX-mani. Îmi mai aduc aminte că mă întâlneam din când în când în banda de 15 metri cu un DX-man englez, fericitul abonat al buletinului DX News Sheet, care îmi «povestea» ce mai citise în ultimul număr al  buletinului. Acesta fusese înfiinţat în 1962 de vestitul radioamator receptor Geoff Watts BRS-3129, care l-a editat timp de 20 ani, înainte ca publicarea sa să fie preluată de RSGB împreună cu administrarea programului IOTA, creat tot de entuziastul ascultător al benzilor de radioamator. Geoff Watts a fost înscris în 1977 în Hall of Fame al CQ Magazine, fiind singurul radioamator neautorizat ca emiţător care a fost onorat în acest fel.
Cel mai mult mă interesa calendarul DXpediţiilor plănuite în viitorul apropiat, pentru a-l reproduce în DX INFO-ul meu. (Fireşte că s-a găsit şi un «radioamator» veteran, zelos şi sincer îngrijorat, care a considerat necesară atenţionarea Securităţii că apariţia unui astfel de buletin - sau emisiunea radio cu informaţii DX pe care am ţinut-o anterior de la microfonul staţiei de club YO4KCA în banda de 80 de metri - nu este de bun augur, pentru că «folosind informaţiile obţinute radioamatorii se răspândesc pe prea multe frecvenţe şi sunt mai dificil de controlat»...) 



































































Vizitatorii actualei mele publicaţii online au remarcat probabil că începând din 2010, anul lansării paginii, am publicat în fiecare an invitaţia pe care Carl Smith N4AA o adresa în luna septembrie DX-manilor, cu traducerea tuturor indicaţiilor necesare completării formularului, pentru ca în luna ianuarie a anului viitor să preiau şi rezultatele sondajuluicare cuprindeau lista celor 100 most wanted entităţi DXCC în paralel cu rezultatele sondajului din anul precedent.



Adăugam la textul invitaţiei şi un scurt comentariu, cu intenţia de a-i stimula pe cititori să dea curs invitaţiei:
«Rezultatele acestor sondaje constituie un important reper pentru DXpediţionari. Modificările poziţiei câte-unei entităţi rare, ca o consecinţă a organizării unei DXpediţii majore, sunt indicii importante privind eficienţa DXpediţiei respective. Deciziile de a organiza DXpediţii viitoare sunt luate în bună măsură şi în funcţie de poziţiile pe care se situează entităţile de care au nevoie DXmanii, în afara considerentelor geografice şi a posibilităţilor financiare de care dispun organizatorii. Deplasările în locaţii exotice nu sunt demersuri ieftine, de cele mai multe ori ele necesită sprijinul unor mari producători de echipamente radio, al unor mari cluburi şi asociaţii de radioamator şi, de ce nu, al radioamatorilor individuali.»

Notificat despre publicarea în limba română a invitaţiilor şi a rezultatelor sondajelor Carl s-a exprimat cu deosebită recunoştinţă la adresa acestei acţiuni şi a menţionat că a primit ca urmare a publicării materialelor numeroase fişe de participare de la DX-manii YO. 
Eforturile sale în calitate de redactor al publicaţiilor  QRZ DX şi The DX Magazine au fost recunoscute de CQ Magazine care în 2012 l-a înscris în prestigioasa sa Galerie a celebrităţilor (Hall of Fame). În 2015 Carl a intrat în cel de al 61-lea an al său în radioamatorism, este interesat de concursuri şi DX-uri şi printre numeroase performanţe este deţinător al DXCC Top of Honor Roll (toate entităţile DXCC confirmate), 5BDXCC, 5BWAS şi trofeul Challenge.

În luna octombrie a acestui an, intrigat că în septembrie nu a apărut deja obişnuita invitaţie de participare la sondaj, i-am adresat o scrisoare şi am primit un răspuns care m-a întristat. În mod regretabil sondajul The DX Magazine, întreţinut de N4AA timp de 25 de ani, nu va mai fi organizat. Pe lângă alte argumente Carl se referea la vârsta sa înaintată şi la anumite probleme de sănătate. Explicaţia oficială, redată şi în scrisoarea adresată de Carl comunităţii DX, este prezentată mai jos în traducere. Toate publicaţiile de DX importante au publicat ştirea (inclusiv pagina web a ARRL), adresându-i autorului scrisorii mesaje de recunoştinţă pentru munca sa şi dedicaţia cu care a promovat fenomenul DX timp de un sfert de secol inclusiv prin intermediul acestui sondaj. Îmi fac o datorie de onoare adresându-i şi eu aceleaşi mulţumiri, presupunând că îmi este îngăduit s-o fac şi în numele DX-manilor YO. Thank you, Carl!

«În ultimii câţiva ani am comparat rezultatele sondajului organizat de The DX Magazine cu cele puse la dispoziţie de Michael Wells G7VJR pe pagina sa web ClubLog (obţinute prin prelucrarea statistică a logurilor înmagazinate în baza de date a platformei - nota mea, YO4PX). Se cuvine menţionat că Michael a fost înscris în mai 2015 în Galeria celebrităţilor CQ (CQ Hall of Fame), recunoscându-i-se meritele în beneficiul comunităţii DX. Cele două rezultate se aseamănă mult. În urma unei chibzuieli serioase am ajuns la concluzia că informaţiile oferite de ClubLog la rubrica celor mai dorite entităţi DXCC servesc cu corectitudine interesele comunităţii DX. Cele obţinute de The DX Magazine nu oferă diferenţe suficiente pentru a se justifica costul lor în timp şi bani necesar continuării sondajului.
Doresc să mulţumesc miilor de DX-mani din întreaga lume care au sprijinit sondajul de la The DX Magazine în ultimii 25 de ani. Prin participarea dumneavoastră aţi pus la îndemâna colegilor în ale DX-ului un instrument valoros şi cred că îmi pot permite să vorbesc în numele majorităţii lor adresându-vă un sincer MULŢUMESC.
The DX Magazine va continua să publice pentru DX-mani relatări ale DXpediţionarilor care călătoresc în colţuri îndepărtate ale Terrei pentru a vă da posibilitatea să realizaţi legături valoroase cu acele locaţii distante şi exotice. Doresc să-i încurajez pe organizatorii/liderii acelor DXpediţii să continue a ne oferi descrierile lor. O relatare din care putem afla cine, unde şi cum a făcut posibile acele activităţi poate constitui capitolul final al unei DXpediţii şi i-ar putea inspira pe alţii să depună efortul de a-şi organiza propriile lor DXpediţii sau, cel puţin, să facă o donaţie pentru a sprijini următoarea DXpediţie majoră.»
(Surse: The DX Magazine, OPDX #1240 15.11.2015, arhiva YO4PX, foto QRZ.com)
....................................................................................................................

Printr-o ciudată coincidenţă, în ziua în care citeam despre mulţumirile care îi fuseseră adresate lui Carl Smith N4AA am dat şi peste articolul Aurescu. Final nedrept de mandat publicat de Valentin Naumescu în paginile publicaţiei Contributors, în care autorul, un vechi diplomat de carieră, exprima regretul că Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României în guvernul anterior, neafiliat politic, de numele căruia se leagă realizări importante, a fost înlocuit din funcţie odată cu schimbarea întregii garnituri guvernamentale. Involuntar gândul m-a dus spre mulţumirile adresate lui Carl Smith N4AA în comparaţie cu felul în care sunt trataţi ln societatea românească, inclusiv în radioamatorismul YO, oameni care au realizat ceva în beneficiul comunităţii. Un fragment semnificativ din articol cred că merită a fi citat:
«Ştiu foarte clar că oricând scrii de bine despre cineva în România (cu condiţia ca respectivul sau respectiva să nu fi murit, căci atunci ne întrecem în vorbe mari, jale, patetisme şi ipocrizii jurnalistice bune pentru rating), ai toate şansele să fii criticat, să se găsească motive de nemulţumire, de suspiciune. Am avut şansa să cunosc şi viaţa publică din alte ţări, dar nicăieri nu am găsit atâta micime, invidie şi răutate, atâta incapacitate de a recunoaşte cu bucurie şi relaxare succesul unor semeni încă vii. Orice societate matură acceptă pur şi simplu că unii membri ai ei pot fi lăudaţi şi apreciaţi sincer pentru ceea ce au făcut în domeniile lor înainte de a-i conduce cu jale la groapă, fără să-l bănuiască pe autorul gândurilor bune că este fericitul deţinător al unui contract de publicitate, că are comision sau dividende de încasat. Să mai învăţăm deci să fim senini şi să vorbim şi de bine, printre atâtea critici nimicitoare şi atacuri pline de mânie.»

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved