18 December 2015

DX-mani, semne bune Anul are! 
(Partea I-a)
Înainte de a începe prezentarea DXpediţiilor majore aşteptate pentru prima parte a lui 2016 aş dori să amintesc pe scurt o activitate recentă, probabil ultima importantă din anul pe cale să se încheie şi care a stârnit mult interes printre pasionaţii fenomenului DX. Este vorba de echipa internaţională formată din N7QT, N7SMI, VE7NY (ex YO3FBK), K7EDX, SM6AQD, SM3GSP, VE7SZ şi W8HC care între 14 şi 24 noiembrie a scos în eter insuliţele Willis (Willis Islets), situate conform ClubLog pe poziţia 32 printre cele mai dorite entităţi DXCC, ultima lor activare mai consistentă datând din 2008. 
DXpediţionarii au operat cu indicativul VK9WA în benzile de la 160 la 10 metri în SSB, CW şi RTTY de pe insuliţa Middle a grupului, situată la 450 km de coasta estică a Australiei, cu o suprafaţă de numai 16 km². Ei au avut de înfruntat aproape în permanenţă rafalele vânturilor puternice încărcate cu apă sărată care le distrugeau antenele, ceea ce a însemnat mult timp pierdut din orele de operare şi de odihnă, care au trebuit dedicate reparaţiilor. Cu toate acestea la încheierea operaţiunii în loguri au fost înscrise 61713 de legături, dintre care 17023 cu indicative unice, 31106 în telegrafie, 27254 în SSB şi 3353 în RTTY.
Personal le sunt deosebit de recunoscător pentru legătura din 15 metri reuşită în a doua zi de la începerea activităţii, care m-a apropiat la o singură entitate distanţă de totalul necesar obţinerii unei noi plachete Honor Roll, de astă-dată exclusiv în telegrafie. Din intenţia de a oferi unui număr cât mai mare de DX-mani şansa de a lucra o entitate ATNO (all time new one) operatorii au decis să nu activeze leadeboard-ul de pe ClubLog pentru a descuraja astfel dorinţa multora de a lucra expediţia în cât mai multe benzi şi moduri de lucru în defavoarea celor mai puţin dotaţi din punct de vedere al echipamentului care aveau nevoie ca de aer de a obţine măcar şi un singur QSO cu Willis. Pagina web a expediţiei se află la http://vk9wa.com/
Un scurt video pezintă imagini ale locaţiei expediţiei de la înălţime filmate cu o dronă:Insulele Antipodes
Pe saitul expediţiei conaţionalul nostru Cezar Trifu VE3LYC (YO3YC), ales în Canada Radioamatorul anului 2011 pentru activarea unor insule dificile ale programului IOTA, scrie:
«Suntem deosebit de încântaţi să anunţăm comunitatea radioamatorilor şi în special vânătorii de insule că după mai mulţi ani de discuţii şi negocieri Departamentul Conservării (the Department of Conservation, DoC) al Noii Zeelande a emis în mod excepţional un Permis de intrare pentru o unică debarcare în scopul desfăşurării unei activităţi de radioamator de pe insulele Antipodes, care va avea loc la începutul lunii ianuarie 2016 (între 7 şi 11 ianuarie – nota mea, YO4PX).

Insulele Antipodes sunt o rezervaţie naturală aflată sub stricta protecţie a DoC, accesul pe insulă nefiind permis în general decât pentru activităţi de cercetare aprobate. Regulamentele sub prevederile cărora este controlat accesul pe insulele subantarctice conţine un paragraf care se referă la activităţi de radioamator de pe Auckland şi Campbell, dar nu şi de pe oricare dinte celelalte grupuri de insule.
Din cauza acestor restricţii statutul DXCC al grupului de insule nu a fost luat până acum în consideraţie, dar ca rezultat al discuţiilor pe care le-am purtat cu administraţia DXCC am fost informaţi că pe baza Permisului de debarcare şi de operare care ne-a fost eliberat entitatea ZL9 care apare în listă sub denumirea Auckland & Campbell Is. va fi rebotezată sub numele New Zealand Sub-Antarctic Islands, un grup care include şi insula Antipodes, fără ca aceasta să schimbe în vreun fel statutul entităţii în sine.

Revista The DX Magazine a anunţat recent că încetat alcătuirea unui clasament al celor mai dorite entităţi DXCC, având în vedere că listele publicate pe ClubLog sunt la fel de exacte. Pe acestea entitatea Auckland şi Campbell (ZL9) se situează pe poziţia 37 la modurile de lucru Mixt şi SSBDrept urmare, în afară de oferirea unei posibilităţi de a înscrie în log OC-286 ca un nou grup IOTA – aceasta urmând să fie prima ei activare şi scopul principal al activităţii -, vom da ocazia multor DX-mani de a lucra o nouă entitate DXCC sau de a adăuga câteva benzi noi pentru clasamentul lor DXCC Challenge.» (Extrase din comunicatul semnat de Cezar VE3LYC)Echipa formată din Cezar VE3LYC, Craig VK5CE, Stan SQ8X şi Bob KD1CT va lucra în cele 4 zile pe care le are la dispoziţie cu indicativul ZL9A în telegrafie şi SSB pe benzile de la 40 la 10 metri. Cezar adresează comunităţii DX invitaţia de a contribui prin donaţii la marile cheltuieli pe care le presupune un astfel de proiect, publicând pe saitul DXpediţiei o listă a organizaţiilor şi a radioamatorilor individuali care au răspuns până acum acestei invitaţii, precum şi modalitatea de a dona cu card de credit sau prin PayPal. Expediţionarii nu beneficiază de sprijinul vreunei organizaţii guvernamentale din Noua Zeelandă pentru organizarea transportului, toate cheltuielile fiind suportate de expediţionari din fondurile colectate din donaţii. Cercetătorii de la DoC care vor însoţi echipa de radioamatori vor fi de fapt cei care vor profita de această ocazie pentru a fi transportaţi şi ei pe insulă în vederea pregătirii unei intense campanii de deratizare.

Cezar Trifu VE3LYC pe insula Melville în august 2015
Echipa ZL9A

Vasul Evohe pregătit de drum


Pe insula Antipodes

ZL9A a făcut QRT în 10 ianuarie orele 17.00 UTC, cu 8650 de QSO-uri în log
(Foto credit DX-World.net)

«Iarna în zona subantarctică: ecologie terestră pe insula Antipodes» este un scurt film despre istoricul insulei Antipodes şi munca depusă de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Auckland şi ai Departamentului Conservării în iarna anului 2013 pentru pregătirea eradicării şoarecilor de pe insulă, ca parte a campaniei Million Dollar Mouse, cu sprijinul Comitetului pentru cercetare şi explorare al societăţii National Geographic.
Insulele Sandwich de sud şi Georgia de sud
«Intreprid-DX Group este încântat să anunţe o expediţie majoră pe două entităţi rare în perioada ianuarie-februarie 2016. Această expediţie a devenit posibilă mulţumită sprijinului financiar generos al comunităţii globale DX.
Insulele Sandwich de sud sunt locuri reci şi neospitaliere. Situată la latitudinea de 59 grade sud insula South Thule – destinaţia primei etape a expediţiei - este una dintre locurile cele mai depărtate din lume, fiind mai aproape de cercul polar şi de Polul sud decît insula Bouvet sau insula Heard. Pentru a ajunge acolo vom călători prin strâmtoarea Drake, la cheremul unor vânturi puternice şi a mării agitate.Vă invităm să urmăriţi progresul pregătirilor noastre pe acest sait în planul de a activa cele două entităţi rare. În 9 ianuarie 2016 o echipă formată din 14 DXpediţionari experimentaţi (N6PSE, K3LP, N2WB, N6HC, RA9USU, JH4RHF, K1LZ, WD5COV, K3VN, K9CT, K4ZLE, K6TD, VE7CT şi NA6M) se va îmbarca în Port Stanley, ins. Falkland la bordul venerabilului RV Braveheart pentru o călătorie de 37 de zile. Planul prevede activarea mai întâi a insulei South Sandwich, dat fiind că este situată  pe locul 3 în clasamentul celor mai dorite entităţi DXCC al ClubLog. Vom fi activi de pe South Sandwich cu indicativul VP8STI timp de 8 zile complete, desigur în funcţie şi de starea vremii şi a mării. Estimăm că vom începe activarea în ziua de 17 ianuarie.

Apoi ne vom reîmbarca pe RV Braveheart pentru a porni spre South Georgia, a 8-a cea mai dorită entitate DXCC, pe care o vom activa ca VP8SGI timp de 8 zile complete în jurul datei de 1 februarie 2016. Plănuim să petrecem pe fiecare dintre cele două insule câte 10 zile, care includ instalarea şi demontarea antenelor şi a aparaturii.
Bugetul total al acestei DXpediţii se ridică la 425000 USD, o importantă parte din această sumă (210000 USD) fiind furnizată de cei 14 membri ai echipei. Invităm toate fundaţiile, cluburile şi amatorii individuali să ne sprijine financiar prin intermediul paginii noastre web.» (Extrase din comunicatul semnat de Paul N6PSE, liderul expediţiei)
În articolul Unsprezece DXpediţii memorabile în imagini unul dintre filmele realizate de videograful James Brooks 9V1YC prezintă activitatea VP8GEO de pe insula Georgia de sud realizată de echipa MicroLite în 2002. 

Ultima oră
17 ianuarie 2016
Întreaga echipă VP8STI a debarcat pe insula Thule, arhipelagul South Sandwich. Au existat unele dificultăţi minore cu debarcarea, dar acum echipa îşi montează corturile, antenele şi restul taberei. DXpediţionaroo speră să poată avea două sau trei staţii operaţionale mai târziu în cursul zilei. Insula e lovită de ninsori şi vânturi puternice.
18 ianuarie 2016
Astăzi la orele 11:58 VP8STI a început să opereze de pe insula Thule, South Sandwich în 20 de metri telegrafie.
25 ianuarie 2015
VP8STI a făcut QRT, operatorii s-au întors pe vas
După ce expediţionarii şi-au revenit de pe urma efectelor unei puternice furtuni din Atlanticul de sud (care a distrus o mare parte a antenelor şi corturilor – nota mea, YO4PX), o situaţie de urgenţă rezultată din aceeaşi furtună a forţat echipa VP8STI să se întoarcă pe vasul R/V Braveheart. Pilotul-şef Toni Gonzales EA5RM spune că Nigel Jolly, comandantul vasului Braveheart a declarat o stare de urgenţă în 25 ianuarie la orele 21:20 dispunând ca echipa VP8STI să înceteze orice activitate şi să se întoarcă la bordul vasului.
Mari formaţiuni de gheaţă desprinse de furtună ameninţă să blocheze intarea în golful în care îşi instalase echipa tabăra, cu posibilitatea ca vasul să nu-i mai poată recupera. În acest moment DXpediţionarii sunt în siguranţă pe vasul care se îndepărtează de insula Southern Thule, însă toate echipamentele expediţiei şi bunurile personale ale operatorilor au rămas pe insulă.
Ei speră ca o îmbunătăţire a vremii să le permită să se întoarcă în locaţia taberei. Din momentul în care vor reuşi să-şi recupereze echipamentul urmează să ia o decizie privind continuarea operaţiunii pentru activarea insulei South Georgia cu indicativul VP8SGI.
(Sursă: ARRL)
27 ianuarie 2015
Antonio EA5RM, pilotul-şef al expediţiei VP8STI/VP8SGI, informează că în sfârşit ieri echipa a reuşit să recupereze întregul echipament de pe insula Thule. Toţi membrii echipei sunt OK şi se află în drum spre Georgia de sud, unde vor ajunge după trei zile pe mare. Ei vor încerca să fie prezenţi în eter timp de opt zile cu indicativul VP8SGI.
Antonio doreşte că mulţumească în numele său personal tuturor celor care au trimis mesaje în care şi-au exprimat îngrijorarea privind situaţia echipei VP8STI.
De pe insula South Sandwich s-au realizat 51613 legături, din care 34922 în CW, 13575 în SSB şi 3115 în RTTY. (info ClubLog)
28 ianuarie 2016 
Antonio EA5RM, pilotul-şef al DXpediţioei VP8STI/VP8SGI informează că echipa VP8SGI speră să ajungă mâine dimineaţa devreme în Husvik Bay, South Georgia. Dacă totul merge bine operatorii vor fi preyenţi în eter din după-amiaza zilei de mâine, ora Georgiei de sud.
29 ianuarie 2015, orele 11:45 UTC
Antonio EA5RM informează că membrii echipei VP8SGI au ajuns acum câteva ore pe insula South Georgia. Au parte de o vreme foarte bună şi au început să monteze antenele şi staţiile şi speră să apară în eter peste 2-3 ore.
29 ianuarie 2015, orele 15:10 UTC

La scurt timp după orele 15:00 UTC VP8SGI a început activitatea de pe South Georgia în  15 m CW, apoi în 17 m SSB.


Imagini de pe South Sandwich

Imagini de pe South Georgia

(Foto credit DX-World.net)


Coreea de nord
În 28 februarie 2015 DX-World.net a publicat ştirea potrivit căreia polonezul Dom Grzyb 3Z9DX a obţinut permisiunea scrisă de a opera ca radioamator dintr-o entitate extrem de rară DXCC, pentru ca în scurt timp să anunţe că este vorba de Coreea de nord (P5). Dom a anunţat că a primit şi o invitaţie de la Pyongyang pentru o întâlnire finală, cu scopul de a discuta (şi, în ceea ce îl priveşte, de a accepta) regulile stabilite de departamentele militare şi de telecomunicaţii competente nord-coreene pentru activitatea preconizată. Întâlnirea va avea loc în decembrie 2015, iar operaţiunile radio sunt planificate pentru ianuarie sau februarie 2016.
Conform autorităţilor din P5 Dom va putea lucra numai pe trei benzi (20, 15 şi 10 metri) folosind probabil o antenă verticală multiband dintr-o locaţie securizată din Pyongyang, fiind controlat 24 de ore din 24 de doi inspectori guvernamentali. Dom a anunţat că, în funcţie de starea propagării, va acorda preferinţă benzii de 20 de metri. Activitatea, exclusiv în SSB, ar urma să dureze 5 zile din entitatea situată pe primul loc în toate clasamentele celor mai dorite entităţi DXCC din lume. Deşi Dom a depus eforturi pentru a obţine şi participarea unui al doilea operator care să lucreze în telegrafie, rezultatul a fost deocamdată nefavorabil.Antena verticală pregătită pentru P5

Conform unor informaţii de ultimă oră Dom 3Z9DX va sosi în Coreea de nord cu câteva zile înaintea Crăciunului pentru discuţii cu oficiali de rang înalt şi inspectori, în vederea activităţii care, dacă totul va decurge bine, va avea loc în ianuarie sau februarie 2016. Dom ia cu sine şi întreg echipamentul, care va trebui să fie lăsat în Pyongyang până la începerea activităţii şi nu va mai putea fi recuperat nici după încheierea acesteia. Încă de la începutul anului Dom a lansat invitaţii comunităţii DX pentru a face donaţii destinate achiziţionării unui transiver, care s-au soldat în cele din urmă cu succes.
Vizita pregătitoare din decembrie va dura între 3 şi 5 zile, timp în care nu este probabil ca Dom să fie lăsat să opereze.

Ultima oră
După ce duminică 20 decembrie Dom a făcut o demonstraţie în faţa unor oficiali nord-coreeni realizând peste 350 de legături cu indicativul P5/3Z9DX el a trimis la orele 07:38 UTC informaţii şi fotografii publicaţiei DX-World.net:
Antena sa este fixată pe un gard metalic la circa doi metri de sol, ecranată de clădiri guvernamentale înalte. Zgomotul de fond cel mai coborât în banda de 15 metri este de 59+10 dB, iar în 20 de metri de 59+30 dB. Dom este înconjurat de o mulţime de persoane în timp ce operează (persoane oficiale care intră şi ies din încăpere). El precizează că această activitate este doar o prezentare, aşa că este posibil să fie găsită o altă locaţie pentru activitatea reală planificată pentru începutul anului viitor.
La sfârşitul mesajului e-mail Dom scrie: «o mulţime de lucruri se vor schimba, dar toate în direcţia cea bună.»
Într-un nou mesaj expediat la ora 12:20 Dom adaugă:
«Există şanse pentru o nouă activitate mâine (luni), dar nu e sigur.» Autorităţile au cerut ca antena şi staţia sa să fie lăsate pe loc.»
Conform semnalărilor de pe My DX Cluster Dom a operat pe 14222 şi 21222 kHz (în split) şi a fost auzit şi lucrat din BY, JA şi UA9, dar şi de numeroase staţii europene.
Noi ştiri se vor publica pe măsură ce acestea vor deveni disponibile.

Luni 21 decembrie, 08:00 UTC
Cu scurt timp înainte de miezul nopţii (GMT) P5/3Z9DX a început să lucreze din nou pe 15 metri. Propagarea a lăsat de dorit din cauza unei furtuni geomagnetice de categoria G2, care a afectat activitatea sa pe 20 de metri. În curând Dom va face QRT, în ultimele minute ale operaţiunii el foloseşte banda de 10 metri înainte de a-şi face bagajele şi de a părăsi Coreea de nord. El cere să fie chemat numai de staţiile pentru care P5 este o entitate ATNO (all time new one). (Este semnalat pe cluster pe 28460 kHz, dar la mine nu e audibil - nota mea, YO4PX)


P5/3Z9DX a făcut QRT. El a adunat în log 785 de legături. Logul online de verificare a legăturilor, postat pe ClubLog se găseşte la această adresă.
Un comunicat de presă va fi dat publicităţii după întoarcerea în Polonia. 

31 decembrie 2015
După o perioadă agitată Dom 3Z9DX s-a întors acasă din Pyongyang cu scurt timp înainte de Crăciun. Toate autorităţile competente din  Coreea de nod s-au arătat binevoitoare şi prietenoase în timpul şederii sale. Dom a anunţat că planul anunţat iniţial de a fi iar activ din P5 în cursul lunilor ianuarie sau februarie s-a modificat. Este posibil că se va folosi o nouă locaţie şi un nou proiect la sfârşitul verii anului 2016. Acea nouă locaţie nu va fi atât de zgomotoasă ca locaţia de a unde a făcut recenta demonstraţie.
O activitate-surpriză în zilele de 20 şi 21 decembrie a oferit ocazia unui număr de 780 de amatori norocoşi să înscrie P5 în log. Întreaga documentaţie necesară va fi prezentată biroului DXCC a ARRL pentru a face această scurtă prezentare valabilă.
În timpul său liber Dom a avut ocazia de a vizita mai multe locuri interesante din Pyongyang. Noi fotografii şi vieouri pot fi văzute pe pagina sa web.

16 ianuarie 2015
Dom 3Z9DX informează comunitatea DX-manilor că săptămâna trecută a înaintat biroului DXCC al ARRL documentaţia pentru recenta sa activitate ca P5/3Z9DX în vederea validării acesteia.
24 ianuarie 2015
Comunitatea DX aşteaptă vizita plănuită a lui 3Z9DX în Coreea de nord în cursul acestui an, în ciuda zvonurilor că activitatea sa din ianuarie ar fi fost o farsă.
Cu toate acestea putem confirma că ARRL a primit o sorespondenţă de la radioamatorul polonez Dom Grzyb 3Z9DX. Deocamdată biroul DXCC nu a luat o decizie în această privinţă.
În orice activări de acest gen biroul DXCC pretinde îndeplinirea unor reguli pentru a se dovedi că activitatea a avut într-adevăr loc, că există documente în acest sens şi că a fost autorizată de autoritatea competentă din ţara respectivă.
Într-o scurtă notă 3Z9DX scrie recent: «nu pot comenta nimic până când nu voi afla decizia ARRL-ului – şi nimeni nu este în măsură s-o facă.»
Se presupune că în scrisoarea adresată ARRL-ului s-a solicitat validarea activităţii din 20 decembrie când Dom P5/3Z9DX afirmă că a efectuat mai multe sute de legături în cadrul unei demonstraţii.
El speră să se întoarcă în Coreea de nord la începutul acestui an pentru a activa rara entitate DXCC.
Jim Linton VK3PC (reprodus de Southgate AR News)(Fotografii şi video credit DX-World.net)

(Despre o altă activitate din Coreea de nord şi în general despre atitudinea autorităţilor locale faţă de radioamatori şi radioamatorism se poate citi în articolul Peripeţii la Phyongyang publicat în iunie 2013)
(Documentare, prezentare, completări şi traducere de YO4PX. Surse: DX-World.net, paginile web ale expediţiilor, buletinele DX, arhiva paginii YO4PX)

Calendarul DX este o resursă de informaţii valoroasă pentru cei interesaţi de activităţile DX preconizate. El este întocmit de mulţi ani de Bill NG3K şi este preluat în traducere cu permisiunea sa, fiind actualizat în jurul datei de 15 ale fiecărei luni. Calendarului i-am adăugat şi o bogată colecţie de QSL-uri ale unor activităţi DX desfăşurate cu începere din 2012 (409 de imagini în acest moment), un cluster DX Watch şi o facilitate de vizualizare a semnalărilor propriilor emisiuni cu ajutorul reţelei balizelor inversate (Reverse Beacon Network, RBN).

În curând partea a II-a a articolului «DXmani, semne bune Anul are!»)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved