28 December 2015

*** O pagină dedicată de 6 ani radioamatorilor YO *** 
Ianuarie 2010 - Ianuarie 2016
Tuturor un An Nou cu multe bucurii, 
DX-uri şi sănătate!

DX-mani, semne bune Anul are! 
(Partea a III-a)
În articolul cuprinzător DXpediţia VK0EK pe insula Heard – ştiinţă şi radioamatorism publicat în decembrie 2013 au fost prezentate planurile şi scopurile acestei activităţi, imediat după ce Dr. Robert Schmieder KK6EK a început s-o popularizeze nu numai în mass media de radioamator, dar şi în cercurile ştiinţifice, cu intenţia de a asigura sprijinul necesar unei astfel de întreprinderi de mare anvergură. 
Articolul, care conţine numeroase fotografii şi două videouri despre ins. Heard, trece în revistă aspectele de care vor fi interesaţi cercetătorii care urmează să-i însoţească pe DXpediţionari şi seria de activităţi DX realizate sub auspiciile Cordell Expeditions la care Bob KK6EK a participat în calitate de organizator sau coechipier (expediţiile 3Y0PI pe ins. Petru I în 1994, VK0IR pe ins. Heard din 1997, K7C pe ins. Kure în 2005, TX5K pe ins. Clipperton 2013).  Sunt prezentate în articol şi scurte informaţii istorice şi geografice şi QSL-uri ale unor activităţi anterioare.
Expediţia urma să aibă loc în ianuarie 2015, însă numeroase probleme financiare şi logistice au împiedicat atunci realizarea ei. Însă lucrurile par să se fi rezolvat, dovadă cuprinzătoarea pagină web a expediţiei, în care activitatea apare anunţată ferm în perioada 10 martie - 22 aprilie, din care staţionarea efectivă pe insulă de 21 de zile este prevăzută între 20 martie – 10 aprilie 2016. Sub conducerea lui Bob Schmieder, liderul expediţiei echipa viitorilor operatori radio se va compune din K2ARB, NG2H, HB9BXE, K3EL, VK6CQ, AE0EE, N6TQ, NP4IW, WJ2O, KK6EK, UT6UD şi W7XU (totodată medicul echipei), însoţiţi de KM4MXD şi VK2BAX, specialiştii în domeniul mediului înconjurător
Impresionanta listă a celor care au contribuit sau vor contribui la reuşita expediţiei cuprinde şi două dedicaţii: echipei celor 14 australieni care au instalat pentru prima dată o bază de cercetare ştiinţifică pe ins. Heard în 1947 în cadrul expediţiei antarctice australiene ANARE, iar a doua lui Jim VK9NS şi Kirsti Smith VK9NL care au fost activi de pe ins. Norfolk, au organizat importante activităţi DX şi au activat intens ca promotori ai radioamatorismului şi finanţatori ai fenomenului DX în organizaţia INDEXA. Lideri onorifici au fost desemnaţi vestitul cercetător al lumii subacvatice şi militant pentru protecţia mediului înconjurător Jean-Michel Cousteau şi laureatul premiului Nobel pentru fizică şi radioamatorul Prof. Joseph (Joe) Taylor K1JT.
Însă la succesul expediţiei sub conducerea genialului organizator care este KK6EK va contribui de pe uscat şi totodată va beneficia de pe urma rezultatelor sale şi o întreagă pleiadă de specialişti în comunicaţii, în propagare radio, în antene, programatori IT, biologi, microbiologi şi oceanografi, precum şi o numeroasă echipă de radioamatori şi piloţi radio din California, de pe Coasta de est a S.U.A., din Republica sud-africană şi din Australia.
Într-un scurt text rezumativ Bob Schmieder enunţă astfel mobilul şi scopul demersului, adresându-se şi celor care nu sunt familiarizaţi cu fenomenul DX:
«Proiectul: ‘Heard Island Project’ este centrat pe o expediţie multidisciplinară ştiinţifică în cursul lunilor martie şi aprilie 2016 pe insula Heard, un teritoriu al Australiei situat în Oceanul de sud.
Insula: Heard este o insulă subantarctică cu dimensiunea de 20 x 30 km, suprafaţa de 368 km.², situată la 53ºS, 73 ºE, aflată la aproape 1600 de km de Antarctica şi la peste 3500 km de Africa, India şi Australia. Are un vulcan activ de 2745 metri (Big Ben) şi circa o duzină de gheţari mobili, o numeroasă populaţie sezonieră de foci, pinguini şi păsări marine, zone extinse acoperite de licheni, ierburi şi alte plante. Teritoriul este administrat de Australian Antarctic Division (AAD) cu sediul în Hobart, Tasmania şi de Heard Island and McDonald Islands (HIMI) Marine Reserve Management Plan.
Insula Heard este bine-cunoscută în domeniul comunicaţiilor radio, ca parte a unei categorii de insule extrem de izolate, nepopulate şi foarte rar vizitate. Din cauza izolării lor aceste insule constituie o provocare şi totodată o oportunitate de a înţelege mai bine comunicaţiile radio din astfel de locaţii complexe şi insuficient cercetate. Una dintre cele mai aşteptate activităţi este scoaterea lor temporară în eter pentru realizarea de legături cu radioamatori din întreaga lume, o activitate cunoscută sub denumirea de ‘DXing’. Se poate estima că circa 50000 de operatori radio consideră o legătură cu aceste insule o încoronare a eforturilor lor de o viaţă. În cazul insulei Heard cea mai recentă operaţiune a avut loc în 1997. După aproape două decenii insula Heard a ajuns să se situeze printre cele mai dorite locaţii pentru o legătură radio. În zilele pe care le vom petrece pe insulă vom realiza legături cu cât mai mulţi radioamatori posibil folosind indicativul VK0EK.»

O particularitate valoroasă a acestei expediţii, imaginată şi creată de KK6EK şi folosită anterior în două dintre expediţiile organizate de el este DXA, o aplicaţie căreia cred că i se cuvine o prezentare mai amănunţită. 
Pe o pagină a saitului aplicaţia este explicată în format FAQ (frequently asked questionsîntrebări frecvente şi răspunsuri pe o anumită temă).



Ce este DXA?
DXA permite oricui dotat cu un brauser obişnuit să urmărească din orice locaţie ştiri despre activităţile expediţiei, în special logul radio, şi aceasta în timp aproape real. De exemplu, în 60 de secunde de la legătura dumneavoastră cu VK0EK pagina se va actualiza automat pentru a vă afişa indicativul şi confirmarea faptului că legătura este înscrisă în log.
Cum funcţionează DXA?
DXA este o aplicaţie relativ simplă care rulează pe un calculator separat în locaţia DX, conectat între calculatoarele de logare şi linkul de satelit. În esenţă DXA este un drăcuşor care urmăreşte logurile radio dar nu le modifică în niciun fel. Informaţiile copiate din loguri sunt încărcate pe pagina web centrală şi folosite pentru a genera afişări grafice pe monitorul clientului. Oricine poate vedea modul în care se actualizează ecranul o dată pe minut, prezentând activităţile din minutul anterior. De asemenea DXA împiedică pierderea unei legături valide din cauza unei staţii pirat (neautorizate).
A mai fost folosit DXA în trecut?
Da, pentru K7C (Kure 2005) şi TX5K (Clipperton 2013). În ambele DXpediţii pagina DXA a atras circa 40 de milioane de accesări. Este într-atât de populară încât credem că este posibil să devină un standard pentru viitoarele DXpediţii majore.
Ce DXpediţii vor folosi DXA?
Numai VK0EK va folosi DXA. Alte DXpediţii de care avem cunoştinţă îşi vor încărca logurile o dată pe zi pe un server (de ex. ClubLog), ceea ce înseamnă că nu veţi afla dacă legătura dumneavoastră a fost înscrisă corect în log decât atunci când deja e prea târziu pentru a se mai poate face ceva.
Ar trebui să urmăresc DXA în timpul DXpediţiei VK0EK?
Ei bine … da! DXA este cel mai puternic instrument pentru a-i ajuta pe DX-mani să realizeze o legătură confirmată cu expediţia, punându-le la dispoziţie o pagină în timp real care se actualizează automat pentru a confirma o legătură reuşită, ceea ce le permite să corecteze o eventuală eroare (de exemplu atunci când un operator a înscris un indicativ greşit). DXA elimină necesitatea unor legături duble şi primejdia pe care o reprezintă piraţii. În plus conferă DX-manului sentimentul extraordinar că urmăreşte o acţiune în plină desfăşurare şi chiar participă la aceasta. Credem că DXA ajută şi la reducerea anxietăţii şi a interferenţelor intenţionate în eter, fenomene care s-au înmulţit recent.
Ce voi afla urmărind DXA?
Veţi obţine confirmarea QSO-ului dumneavoastră într-un minut de la data realizării sale şi veţi putea confirma QSO-urile dumneavoastră anterioare. Veţi putea urmări activitatea de logare a DXpediţiei, sesizând rotaţia propagării în jurul globului. Veţi vedea în timp real benzile şi modurile de lucru pe care operatorii le folosesc. Veţi avea posibilitatea de a mări harta în orice locaţie şi de a urmări QSO-urile reuşite din acea zonă. Veţi vedea mesajele care pot conţine informaţii valoroase pentru dumneavoastră şi colegii dumneavoastră. Veţi putea da un clic pe un link pentru a expedia un e-mail echipei aflate pe insulă. Veţi vedea cât timp a mai rămas până când DXpediţia va face QRT. În fine, veţi putea da clic pe un link pentru a vă solicita  QSL-urile – toate acestea pe o unică pagină web, care nu necesită nici instalare, nici vreun program, de fapt niciun fel de interacţiune. Trebuie doar să priviţi. Şi punem pariu că din momentul în care aţi început să priviţi nu veţi mai fi în stare să vă dezlipiţi privirea de pe ecranul DXA?
Pot să văd acum o simulare DXA?
Da. Clic aici sau la http://www.dxa2.org/dxa3dev. Acesta este un sait de lucru pentru versiunea 3 a DXA, care va suferi schimbări minore pe măsură ce dezvoltăm aplicaţia.
Unde voi găsi DXA în timpul DXpediţiei VK0EK?
La http://www.dxa3.org (va fi activat în timpul activităţii).
De unde pot afla mai multe despre DXA?
O descriere completă a DXA se găseşte în volumul DXA: The Real-time Online Radio Log Server de Robert Schmieder, KK6EK. Puteţi comanda un exemplar (25 USD cu ramburs) de la Cordell Expeditions.

Bob este fondatorul şi liderul expediţiilor Cordell Expeditions, un grup de cercetări non-profit înfiinţat în 1977. Grupul a creat Cordell Bank National Marine Sanctuary pentru numeroase expediţii de cercetări în locaţii oceanice îndepărtate. Ca profesiune el este fizician cercetător, a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice, e deţinător a patru patente şi fondator al NanoLogic Inc. A fost membru al Clubului exploratorilor. Bob este proprietarul şi operatorul vasului de cercetări Cordell Explorer.
Ca radioamator a fost autorizat în 1962 şi deţine clasa Extra. Specialitatea lui sunt DXpediţiile dificile şi inventarea de noi tehnologii pentru DXpediţii şi DX-mani (DXA). A fost înscris în CQ Amateur Radio Hall of Fame (Galeria celebrităţilor).


În articolul Unsprezece DXpediţii memorabile în imagini unul dintre filmele realizate de videograful James Brooks 9V1YC prezintă astfel activitatea VK0IR de pe insula Heard în 1997:
«Insula Heard este o zonă sălbatică naturală, izolată şi imaculată, unul dintre locurile de pe planetă care au fost scutite de introducerea de către oameni a vreunei specii vegetale sau animale străine. Este îndepărtată, neospitalieră şi total ruptă de civilizaţie. Aceasta ar putea fi explicaţia faptului că a fost de două ori ocupată şi de două ori abandonată. Acest documentar, prezentat publicului iniţial la TV, trece în revistă istoria insulei cu începere din secolul XIX până la ocupaţia australiană din 1950, pentru a se încheia cu imaginile celebrei DXpediţii din 1997.»



(Documentare, adaptare, completări şi traducere de YO4PX. Surse: pagina web VK0EK, Cordell Expeditions, buletinele DX, arhiva şi colecţia de QSL-uri YO4PX, videouri 9V1YC/Vimeo, QRZ.com)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved