14 January 2016

Radioamatorii trec pe televiziune digitală
Pagina de web TVTechnology a publicat în 21 decembrie 2015 partea I-a a unui articol sub semnătura lui James O’Neal intitulat Amateur Radio Operators Convert on Digital TV, care cred că ar prezenta interes pentru cei care s-au îndeletnicit deja în YO cu modul de lucru ATV sau care intenţionează să abordeze de acum înainte această faţetă a radioamatorismului.
Alexandria, VA – Radioamatorii - sau «hamii» - s-au implicat într-un fel sau altul în televiziune, aceasta încă din perioada în care entităţi comerciale au iniţiat munca de cercetare şi dezvoltare a acestui mediu în cursul anilor ’20. Numeroşi ingineri TV au deţinut autorizaţii de radioamator şi şi-au adus contribuţia prin experimentele desfăşurată în timpul lor liber. În acele vremuri de început cel puţin unul dintre producătorii de echipamente a oferit la preţuri reduse tuburi destinate transmiterii imaginilor de televiziune, cu scopul de a încuraja experimentele în rândul comunităţii radioamatorilor.
Radioamatorismul de amator a evoluat în paralel cu restul industriei, trecând de la scanarea mecanică la operaţiuni integral electronice, apoi la televiziunea color şi în cele din urmă la televiziunea digitală, iar recent chiar la transmiterea unor imagini cu înaltă definiţie (high definition, HD). Iar în vreme ce companiile de televiziune comerciale au cheltuit în mod curent sute de mii de dolari pentru a-şi adapta echipamentele analogice la noile transmisiuni digitale radioamatorii – oameni de felul lor ingenioşi şi creativi – au reuşit să treacă pe TV digital fără cheltuieli importante.



Art Towslee (deţinător al indicativului de radioamator WA8RMC) este unul dintre aceşti deschizători de drumuri în domeniul DTV. Are acum 74 de ani, trăieşte în Ohio, este inginer in domeniul electricităţii, actualmente pensionar, şi se specializase în proiectarea echipamentelor de cântăriri industriale. Interesul său în radioamatorism şi în televiziune datează încă de la mijlocul anilor ’60.
«Ştiam că un grup de băieţi se distrau” cu aparatură de radio UHF casată după război şi o foloseau efectiv pentru a transmite imagini video. Am devenit deosebit de interesat şi mi-am obţinut autorizaţia de radioamator în 1965», îşi aminteşte Towslee.
În decursul ultimilor 50 de ani el şi-a continuat experimentele cu transmisiuni TV în spectrul radio alocat radioamatorilor – căci ei deţin mici segmente din spectrul în UHF şi în frecvenţele superioare pentru aceste activităţi  -, iar acum câţiva ani, alături de alţi membri ai radioclubului săi din zona Columbus, au realizat tranziţia pe video digital, devenind astfel primul grup din Statele Unite care a făcut acest lucru.
«Clubul nostru ATCO (Amateur Television in Central Ohio) s-a înfiinţat în 1989», spune Towslee. «În 1994 am montat un repetor capabil să transmită semnale video (un „translator” cu antene de emisie şi de recepţie puse la mare înălţime, pentru a mări raza de acţiune a transmisiunilor de radioamator) şi l-am folosit pentru a retransmite emisiunile video analoage între membrii clubului. Ulterior am auzit despre nişte amatori europeni care făceau experimente cu televiziunea digitală şi m-am întrebat„n-ar fi oare minunat să facem acest lucru aici? ”
Towslee, care este preşedintele ATCO şi publică buletinul de informaţii al clubului, a întreprins nişte investigaţii şi în cele din urmă a găsit un inginer din Olanda care proiectase un set de plăci de codificare/decodificare pentru video digital pe care le comercializa. Preţul de vânzare al setului era în jur de 1000 USD şi fusese creat pentru standardul DVB-S (satelit). Towslee şi grupul său au cumpărat codificatorul în 2003 şi l-au instalat în locaţia repetorului lor pentru a putea furniza un canal cu capabilitate de transmisiuni video digitale.
«Am fost primii din Statele Unite care am dobândit abilitatea de a folosi televiziune digitală de amator. De aceea ne revendicăm dreptul de a ne făli cu asta», spune Towslee. El a explicat că setul de carduri (compresia MPEG şi modulatorul DVB-S) a fost alimentat cu semnal de intrare analog, iar output-ul său RF a fost cuplat la un amplificator care lucrează în banda serviciului de amator de 23 cm (1240-1300 MHz). Clubul a cumpărat mai multe receptoare digitale de satelit free-to-air” care pot decoda DVB-S şi nu peste multă vreme circa 20 de amatori din Ohio schimbau deja între ei imagini digitale TV.
«Am adăugat repetorului capabilitatea de recepţie a semnalelor DVB-S (DTV in/DTV out) şi am devenit astfel primul grup de radioamatori din ţară care dispune de funcţionarea totală digitală a unui repetor», se mândreşte Towslee.



El recunoaşte că interesul faţă de videoul digital a cam scăzut în ultimii cinci ani («te plictiseşti revăzând iar şi iar aceleaşi lucrur) dar crede că unii dintre vechii adepţi mai sunt activi: «Avem în prezent două canale digitale în repetorul nostru. Unul în banda de 23 de cm pe 1268 MHz, iar celălalt în 70 de cm pe 423 MHz. Cel în 23 de cm este setat să opereze cu o lărgime de bandă de 3,5 MHz, iar cel în 70 de cm ocupă doar 2 MHz.»
În cadrul unui efort de a face DTV-UL mai accesibil pentru radioamatori Towslee împreună cu doi colegi a lansat o mică operaţiune de fabricare a unui card de codificare digital – placa DATV (Digital Amateur TV) Express Board, care se vinde la preţul de 300 de dolari. Placa poate fi operată în corelaţie cu un calculator, dat fiind că este un echipament SDR şi furnizează un output DVB-S sau DVB-T.
«Scopul nostru a fost să-i facem interesaţi pe oamenii din S.U.A. de DTV. Până acum am vândut 120 de carduri. Cu toate acestea sunt cam dezamăgit pentru că majoritatea vânzărilor au răspuns unor comenzi sosite din Europa şi Japonia», spune Towslee.
Privitor la natura experimentelor pe care radioamatorii le fac cu aparatura lor video digital Towslee spune că «lucrul DX» - încercarea de a a transmite la distanţe mari - utilizând puteri relativ mici  este unul dintre aceste experimente. «Cu DVB-S am transmis imagini la distanţa de circa 160 de km, iar cu DVB-T pe frecvenţa de 423 MHz un coleg din grupul nostru a transmis la 800 de km cu o putere de 400 waţi EIRP, desigur beneficiind de un teren fără denivelări prea mari din zona Ohio.»
Întrebat dacă vreunul dintre membrii grupului său a încercat transmisiuni de înaltă definiţie Towslee a precizat că toate emisiunile continuă să fie realizate în SD-ul cu 480 de linii, dar a adăugat: «Cu siguranţă că DATV Express ar putea fi promovat la HDTV; placa este perfect compatibilă pentru HD, iar dacă va exista o astfel de cerinţă noi vom crea codul pentru operatibilitatea în HD.»

După cum se vede, în comunitatea amatorilor din Ohio nu există o cerere prea mare pentru HD, în schimb în alte părţi ale ţării unii amatori au realizat deja conversia spre HD şi folosesc această tehnologie pentru a oferi asistenţă membrilor comunităţii lor. Vom relata despre acest lucru în următoarea parte a articolului nostru Amateur Radio Operators Convert on Digital TV.
(Traducere şi adaptare de YO4PX. Sursă: pagina web TVTechnology)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved