15 April 2016

Lansarea primului satelit D-STAR
Se aşteaptă ca primul satelit care va purta la bord aparatură de radioamator D-STAR (Digital Smart Technology for Amateur Radio) să fie lansat din Guiana în ziua de 22 aprilie a.c. Denumit OUFTI-1 (Orbital Utiliy for Telecommunications Innovations) CubeSat-ul este unul din cei trei sateliţi realizaţi de echipe de studenţi sub auspiciile Oficiului educaţional al Agenţiei spaţiale europene (European Space Agency, ESA) în cadrul programului «Lansează-ţi satelitul» (Fly Your Satellite), menit să instruiască următoarea generaţie de profesionişti în domeniul aerospaţial. Sateliţii au sosit în America de sud în 25 martie, urmaţi la câteva zile şi de echipele studenţilor.

Echipa OUFTI-1

În 30 martie studenţii au îndepărtat aşa-numitele bolţuri «a se scoate înainte de zbor» şi au verificat cu succes faptul că sateliţii lor Cubesat sunt pregătiţi pentru a fi lansaţi, înainte de a înlocui porturile de acces pe P-POD, ceea ce va imobiliza satelitul înainte şi în timpul lansării, pentru a-l elibera apoi pe orbită. Din acel moment studenţii vor mai putea comunica cu sateliţii lor prin linkurile de comunicaţii ale vehiculului spaţial.


Construit de studenţii de la Universitatea din Liège, Belgia (ULg) OUFTI-1 va fi primul satelit care va avea la bord un transponder D-STAR pentru traficul de radioamator. D-STAR, creat de Japan Amateur Radio League (JARL), asociaţia radioamatorilor niponi, permite transmisiunea simultană a datelor de voce şi digitale, precum şi roaming-ul bazat pe indicative prin intermediul internetului. 
«OUFTI-1 va fi disponibil atât sub formă de repetor între doi utilizatori, cât şi ca o extensie a repetorului D-STAR al ULg», se explică în articolul intitulat «Comunicaţii digitale de amator D-STAR în spaţiu cu CubeSat OUFTI-1» publicat de Johathan Pisane ON7JPD, Amandine Denis ON4EYA şi Jacques Verly ON9CWD, cu toţii studenţi al Universităţii din Liège. (pagina 13)



Frecvenţele CubeSat sunt 145,950 MHz (FSK AX.25 şi downlink D-STAR) cu uplink pe 435,045 MHz. OUFTI-1 va avea la bord o baliză care va transmite în telegrafie pe 145,980 MHz.

Ceilalţi doi CubeSat provin din Italia şi Danemarca. e-st@r-II realizat de Politehnica din Torino va demonstra funcţionarea un sistem de control al poziţionării folosind măsurătorile câmpului magnetic al Terrei. Va transmite telegrafie şi AFSK 1.2 k pe frecvenţa de 437,485 MHz. AAUSAT4 creat de Universitatea din Aalborg, Danemarca va opera un sistem automatizat de identificare al vaselor oceanice şi va transmite pe 437,425 MHz.
(Traducere de YO4PX. Surse: ARRL, ESA)
....................................................................................................................



Digital  Smart Technology for Amateur Radio  – cunoscută  sub   prescurtarea D-STAR – este o modalitate de transmitere şi recepţionare digitală de voce şi date, o alternativă la cunoscutele mijloace analoge. Dezvoltată de Japanese Amateur Radio League (JARL, asociaţia naţională a radioamatorilor japonezişi având ca suport tehnic principal compania producătoare de aparatură ICOM, sistemul a pătruns în eter pentru prima dată la sfârşitul anului 2004. (Şi Flexradio Systems produce aparatură D-STAR).
La fel ca cele mai multe lucruri care au constituit la un moment dat «noutăţi» (cum au fost SSB-ul, FM-ul şi packet-ul), D-STAR a prezentat iniţial o creştere lentă, pentru ca să-şi ia avânt la sfârşitul ultimului deceniu.  Repetoarele care funcţionează în eter şi prin intermediul internetului asigură comunicaţii la mare distanţă cu mult peste graniţele care limitează  în mod normal posibilităţile benzilor de 2 metri, 70 cm. şi 23 cm, adică acele benzi în care operează sistemul D-STAR. (Extras din articolul D-STAR, noua stea a radioamatorismului publicat în februarie 2010)

D-STAR în lume

Materiale informative în limba engleză:
TUTORIAL D-STAR (noţiuni de bază, un scurt şi simplu ghid de iniţiere în care sunt explicate principiile de funcţionare ale sistemului D-STAR)
D-STAR INFO (informaţii, ştiri, aplicaţii, harta repetoarelor pe zone geografice, lista repetoarelor pe zone geografice, întrebări frecvente etc.)
Pagina D-STAR a ICOM (aparatură, tutorial, aplicaţii, întrebări frecvente etc.)

Alte articole despre sateliţii de amator:
Iniţiere în lucrul cu sateliţii de amator, partea I-a (aprilie 2010)



Video promoţional produs de ICOM şi supervizat de JARL:



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved