28 April 2016

Noutăţi în librăria RSGB
A oferi membrilor săi materiale educaţionale este o obligaţie a oricărei asociaţii naţionale, iar din selecţia de mai jos se poate constata că atât Radio Society of Great Britain (RSGB) cât şi American Radio Relay League (ARRL) se achită de această obligaţie prin promovarea lucrărilor unor autori care împărtăşesc cu colegii lor cunoştinţele pe care le-au acumulat în decursul activităţii. 


Paleta largă a subiectelor tratate demonstrează uimitoarea diversitate a hobby-ului nostru, în care fiecare are şansa de a găsi acele direcţii în care simte că poate progresa, excela şi chiar crea valori. Dintre cele 54 de lucrări prezentate pe pagina «RSGB Shop» a RSGB am selectat câteva, lăsând celor interesaţi plăcerea de a le explora pe celelalte şi, eventual, de a le achiziţiona.

Directorul IOTA
Editat de Roger Ballister G3KMA şi Steve Telenius-Lowe 9M6DXX
Dacă nu sunteţi familiarizat cu programul Insulelor în eter (Islands On The Air) cea de a 17-a ediţie a compendiului oferă explicaţii despre această activitate fascinantă, care se bucură de mare popularitate. Noul director conţine lista completă şi oficială a insulelor IOTA, dar este mult mai mult decât atât. Pe lângă cele mai recente clasamente Honour Roll şi Golden List, lucrarea vă asistă cu tot ceea ce aveţi nevoie pentru a participa la program, de la lista insulelor grupate pe continente şi indexate pe prefixe până la formularele de cereri, precum şi cu o mulţime de informaţii şi recomandări pentru vânătorii de insule, utile atât solicitanţilor de diplome cât şi DXpediţionarilor.

Codul Morse pentru radioamatori
de Roger Cooke, G3LDI
Ediţia a 12-a a cărţii, lărgită şi actualizată, este Cartea tuturor celor care doresc să înveţe despre Codul Morse şi să resimtă marea încântare de a-l folosi. Publicat de RSGB cu începere din 1947 volumul a fost mereu un standard printre lucrările dedicate Codului. Pornind de la istoria acestuia autorul trece la însemnătatea sa pentru radioamatori. Sunt prezentate diferite chei de manipulare şi alegerea lor în funcţie de preferinţe, modalitatea lor de utilizare, metoda corectă de iniţiere în învăţarea Codului şi diversele programe de calculator dedicate acestui scop, recomandări referitoare la operarea cu cheile moderne, cele cu padele, dar şi cu cheile de manipulare simple. Sunt incluse şi abrevierile din traficul de radioamator, semnele speciale şi codul Q, operarea în concursuri etc. O ofertă deosebită şi gratuită inclusă cu cartea este un CD care conţine peste o oră de înregistrări cu transmisiuni Morse la vitezele de 5, 10, 15 şi 21 de grupe pe minut. (o grupă = cinci semne)


Lucrează lumea cu JT65 şi JT9
Comunicaţii digitale prin radioamatorism   
de Steve Ford, WB8IMY
Cu ajutorul acestor două moduri digitale de comunicaţii revoluţionare orice radioamator poate realiza cu uşurinţă legături cu întreaga lume. Nu aveţi nevoie de putere mare sau de antene uriaşe pentru modurile marca JT. Volumul îl iniţiază pe cititor cum să instaleze o staţie eficientă şi să configureze programul pentru a obţine cele mai bune performanţe. Veţi învăţa cum să faceţi QSO-uri şi să folosiţi aceste moduri pentru a vă testa staţia şi pentru a studia propagarea în unde scurte. De la primul capitol «Află despre modurile JT» autorul trece la explicarea funcţionării programului şi la avantajele sale, apoi oferă instrucţiuni privind echipamentul şi programul necesar pentru a ieşi în eter cu JT65 şi JT9, împreună cu un ghid care vă învaţă la ce vă puteţi aştepta când începeţi să faceţi legături.


ARRL: Fizica antenelor - o introducere
de Robert J. Zavrel, Jr, W7SX
Pentru majoritatea radioamatorilor care au deprins noţiunile de bază ale teoriei antenelor atunci când au studiat pentru examenele de autorizare şi poate chiar au şi construit o antenă sau două explicaţiile fizice ale motivelor pentru care o antenă funcţionează bine spre deosebire de altele nu poate constitui un mister. Volumul îşi propune să analizeze în profunzime felul de funcţionare al antenei fără să recurgă la formulări de nivel academic. «Fizica antenelor – o introducere» explică principiile fundamentale ale antenelor şi ale fizicii acestora şi îl iniţiază pe cititor în matematica aflată îndărătul principiilor. Scrisă de un cunoscut autor şi inginer profesionist în domeniul antenelor cartea permite cititorilor să urmărească şi să înţeleagă conceptele fără să fie nevoiţi să rezolve complicate ecuaţii. Exemplele utilizate leagă conceptele asimilate cu o serie de tipuri de antene cum ar fi verticalele, cele de tip Yagi-Uda şi Cubical Quad. Cei interesaţi vor descoperi şi capitole dedicate noţiunilor de bază ale fizicii antenelor, radiaţiei şi undelor radio, efectelor dielectrice asupra acestora, liniilor de transmisie, configuraţiilor antenelor specializate şi multe altele.


RSGB – Ghidul prefixelor
Ediţia 12 revăzută
de Fred Handscombe, G4BWP
Complet actualizată cu cele mai proaspete informaţii disponibile despre prefixele de radioamator recenta ediţie a Ghidului, prezentată acum într-un nou format color, este cel mai util şi mai utilizabil instrument din literatura hobby-ului. Ghidul prezintă nu numai obişnuitele modificări ale prefixelor dar şi referiri concrete la prefixe speciale, cum ar fi K1N pentru ins. Navassa sau 4U2U pentru Naţiunile Unite. Listele oferă şi informaţii suplimentare referitoare la continent, zonele CQ, DXCC, IOTA, zonele ITU, latitudinea şi longitudinea şi multe altele. Cititorii au la dispoziţie informaţii cuprinzătoare despre entităţile DXCC eliminate (deleted)  de pe lista activă, entităţile URSS şi CSI, chiar şi cunoscuta listă DXCC pentru contabilizarea entităţilor lucrate pe diverse benzi. Ei vor descoperi în Ghid şi cele mai noi informaţii despre importante programe de diplome, inclusiv IOTA, CQ, WAZ, DXCC, WAS etc. A fost inclusă şi o listă a ţărilor şi a prefixelor de radiocomunicaţii alocate acestora departajate pe continente, precum şi o prezentare detailată a diplomelor eliberate de RSGB. Dacă sunteţi interesat de DX, de diplome sau pur şi simplu de operarea pe unde scurte «RSGB - Ghidul prefixelor» este cartea de care aveţi nevoie.

Callbook-ul Pegasus Flying Horse, ediţia de iarnă 2016
Este cea mai recentă versiune produsă sub egida cunoscutei sigle a calului înaripat Pegas. (Colegii mai vârstnici îşi amintesc cu siguranţă de masivele volume, cântărind fiecare vreo două kilograme ale acestei lucrări – un volum pentru indicativele din S.U.A., celălalt pentru restul lumii. Era singura sursă de informaţii pentru cei care doreau să ia legătura pe cale poştală cu radioamatorii din alte ţări,  fie pentru a coresponda cu ei, fie pentru a le solicita sau a primi QSL-uri pe cale directă. În anii '60 unii radioamatori YO chiar şi-au pierdut autorizaţiile sau le-au fost suspendate de «organe» pe perioade mai scurte sau mai lungi atunci când au avut îndrăzneala de a se înscrie singuri în Callbook! Am deţinut cele două volume vechi de un an, dăruite de un amator filantrop care a aflat că redactam buletinul DX INFO şi am trimis abonaţilor mei la cererea lor sute de adrese extrase din Callbook şi dactilografiate pe pagini conţinând lungi liste ale indicativelor solicitate.) 
Furnizat atât sub formă de CD cât şi pe stick de memorie noua ediţie conţine cele mai actualizate informaţii pentru Europa şi Statele Unite, cu peste 1,6 milioane de indicative incluse, 60000 de adrese de e-mail şi o listă cu informaţii despre 60000 de QSL-manageri. Nu necesită spaţiu de stocare pe hard-diskul calculatorului, rulează direct de pe CD. Informaţia este disponibilă în patru limbi şi oferă posibilitate de tipărire a etichetelor, 250 de hărţi şi multe alte facilităţi utile. Callbook-ul pe CD este compatibil cu programele de logare existente şi funcţionează pe sistemele de operare DOS, Windows, Linux etc.


ARRL – Atelierul radioamatorului
de Joel R. Hallas, W1ZR 
Radioamatorii au o veche tradiţie în a nu se limita la operarea propriu-zisă, ci de a-şi extinde interesul spre dezvoltarea tehnologică, spre construcţiile home made şi spre experimentare. În plus proiectarea şi construirea cu mijloace proprii a echipamentului staţiei îl poate răsplăti pe amator cu mari bucurii , incitându-l implicit la aprofundarea chestiunilor tehnice inerente. Lucrarea îşi propune să fie un ghid pentru înfiinţarea şi întreţinerea eficientă a unui laborator la domiciliu şi a unui atelier de lucru. Sunt descrise uneltele de care veţi avea nevoie pentru realizarea unor proiecte, începând de la asamblarea kiturilor electronice şi până la construirea şi testarea antenelor. Capitolele cărţii abordează o mare varietate de subiecte, inclusiv cel intitulat «De ce avem nevoie de un atelier?» sau «Calculatorul personal în atelier şi laborator». Cu abundente informaţii utile exploatării unui workshop şi a dotării sale cu instrumentele de măsură necesare această carte este menită să vă insufle dorinţa de a deveni un experimentator radio şi chiar mai mult decât atât.

ARRL – Antene mici pentru spaţii restrânse
de Steve Ford, WB8IMY
Această a doua ediţie a cărţii este complet actualizată şi rămâne o resursă valoroasă pentru radioamatorii care locuiesc în apartamente, în case cu grădini mici sau pentru oricine care suferă restricţii în privinţa antenelor pe care le poate folosi.
Volumul conţine idei şi proiecte pentru antenele de ultrascurte şi scurte pe care le puteţi folosi în interiorul locuinţei. Cu toate că prezentările sunt valabile mai mult pentru amatorii din Statele Unite şi pentru ceea ce din punctul lor de vedere sunt considerate a fi antene mici, textele constituie o resursă valoroasă, plină de recomandări practice. Pentru exterior sunt propuşi dipoli, antene inverted L, verticali şi antene temporare pentru undele scurte. Pentru unde ultrascurte veţi găsi antene omnidirecţionale şi direcţionale compacte care pot fi instalate în orice locaţie sau un număr de noi proiecte, cum ar fi antena ascunsă (stealth) de tip «gard de protecţie», un dipol inverted V autoportant sau dipolul extins Zeppelin dublu. Cartea oferă chiar idei pentru începători în scopul optimizării spaţiului limitat al staţiei, a liniilor de alimentare, pentru raportul de unde staţionare (SWR), amplificatoarele de putere, modurile de operare şi măsuri de protecţie împotriva efectelor radiofrecvenţei. Dacă aţi ajuns la concluzia că visele dumneavoastră despre antene sunt irealizabile şi de aceea sunteţi condamnat la a nu mai putea ieşi în eter mai gândiţi-vă - cartea «Antene mici pentru spaţii restrânse» editată de ARRL vă pune la dispoziţie idei şi proiecte care vă vor ajuta să vă menţineţi activ indiferent de locaţia în care trăiţi.

Noţiuni de bază pentru HF SSB DX
de Steve Telenius-Lowe, PJ4DX
A contacta meleaguri îndepărtate din lume (DX) pe benzile de unde scurte în SSB constituie una dintre fascinaţiile radioamatorismului. «HF SSB DX Basics» oferă un ghid practic pentru a ne bucura la maximum de acest domeniu pasionant al hobby-ului nostru. Sunt mulţi cei descurajaţi de dificultăţile participării la operaţiunile DX, însă cunoscutul autor şi DXpediţionar Steve Telenius-Lowe risipeşte miturile despre antene uriaşe şi puteri mari, şi o face într-o manieră lesne de înţeles. Pornind de la explicarea lucrului SSB în unde scurte şi însăşi a noţiunii de DX cititorul este ghidat prin oportunităţile pe care acestea le oferă. 
Volumul este de fapt un ghid practic privind antenele cele mai potrivite în locaţia dumneavoastră, alegerea transiverului, a microfoanelor şi chiar rolul nenumăratelor butoane de care dispune un transiver modern. Sunt prezentate benzile de unde scurte pe care puteţi opera, caracteristicile de propagare şi la ce anume vă puteţi aştepta din partea lor. În cartea lui Steve găsim şi recomandări pentru a evita capcanele existente în timpul operării în HF, de asemenea numeroase alte aspecte, inclusiv lucrul în pailapuri, lucrul în split, operaţiunile în QRP, QSL-urile, chiar şi comportamentul celui care ajunge el însuşi în postura de DX. Prin sfaturi şi indicaţii practice destinate începătorilor «HF SSB DX Basics» se adresează tuturor celor interesaţi de acest domeniu extrem de generos în satisfacţii.


ARRL – Ştiinţa propagării şi a radioului
Explorând magia comunicaţiei fără fir
de Eric P. Nichols, KL7AJ
Există nenumărate căi prin care semnalele radio călătoresc de la emiţător la receptor, iar înţelegerea felului în care undele radio interacţionează cu mediul înconjurător este un factor important pentru succesul comunicaţiilor radio. Deşi noi amatorii ne putem îmbunătăţi performanţele staţiilor utilizând echipamente potrivite, investindu-ne cunoştinţele şi îndemânarea, nu putem totuşi controla propagarea. Prin explorare ştiinţifică şi experimentare ne putem ameliora totuşi înţelegerea propagării şi felul în care ea influenţează semnalele radio. Volumul îşi propune să demistifice acest subiect printr-o abordare lesne inteligibilă. «ARRL Propagation and Radio Science» este o lucrare în care abundă informaţiile, cititorii găsind în ea capitole dedicate subiectului polarizării, al câştigului şi altor chestiuni legate de antene, despre unda terestră, anomaliile ionosferei, propagarea neutră, modul şi metodele NVIS, fenomenul de reflexie şi multe altele. Oferind o vedere de ansamblu asupra uneia dintre cele mai fascinante activităţi cartea despre ştiinţa propagării şi a radioului constituie o lectură excelentă. Autorul Eric Nichols KL7AJ optează pentru o abordare vie şi pasionantă pentru a prezenta subiectul complex al propagării radio în termeni simpli, pe înţelesul tuturor, începând cu explorarea teoretică şi trecând la aplicarea practică. El explică fenomenele pe care le observăm în benzile de amatori şi ne invită să pornim împreună cu el într-o călătorie prin universul încă plin de mistere al propagării undelor radio.
(Selecţie, traduceri şi adaptare de YO4PX. Sursă: pagina RSGB Shop)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved