04 April 2016

P5/3Z9DX este OK pentru DXCC
Biroul DXCC al ARRL a validat neaşteptata activitate «demonstrativă» din Coreea de nord cu indicativul P5/3Z9DX care a avut loc în luna decembrie a anului trecut. Globe-trotterul DX-man polonez Dom Grzyb 3Z9DX spune că aşteaptă să revină în Coreea de nord – Republica Populară Democratică Coreeană (Democratic People’s Republic of Korea, DPRK) – la sfârşitul verii în vederea unei activări «oficiale». P5/3Z9DX şi-a făcut apariţia în eter din cea mai dorită entitate DXCC în zilele de  20 şi 21 decembrie 2015 pentru a demonstra radioamatorismul oficialilor nord-coreeni. 

În decursul activării – prima de peste un deceniu – Dom  a făcut aproape 785 de legături în SSB, majoritatea dintre acestea în banda de 15 metri. Aproape 600 de QSO-uri au fost realizate cu staţii din Asia şi doar 25 cu staţii din America de nord. Dom şi-a publicat logul pe ClubLog.

Înainte de Crăciun au circulat anumite zvonuri care susţineau că operaţiunea P5/3Z9DX nu ar fi avut loc realmente din Coreea de nord dar care s-au dovedit a fi nefondate.
În ianuarie Dom Grzyb l-a contactat pe Bernie McClenny W3UR, editorul publicaţiei The Daily DX şi i-a relatat că în timpul vizitei sale în Coreea de nord autorităţile s-au arătat prietenoase şi politicoase şi că a fost surprins că i-au permis să opereze. De asemenea a menţionat că a fost foarte deranjat de nivelul extrem de ridicat al nivelului de zgomot pe toate benzile de unde scurte, fără a mai pune la socoteală şi furtuna geomagnetică din acele zile. Zgomotul a făcut «aproape imposibilă» recepţionarea semnalelor mai slabe în Pyongyang. Atunci când se va întoarce în DPRK în această vară Dom speră să poată opera dintr-o locaţie mult mai liniştită situată într-o zonă rurală.

Echipamentul său a rămas în Pyongyang, aşa cum s-a convenit cu autorităţile înaintea vizitei sale din decembrie. Activitatea P5/3Z9DX a fost prima din Coreea de nord după operaţiunea din 2001-2002 a lui Ed Giorgadze, 4L4FN.



(Surse: ARRL, OPDX, credit QSL DXWorld.net)

Ultima oră
12 iunie 2016
Dom 3Z9DX a primit confirmarea din partea guvernului din Coreea de nord că va putea face o nouă vizită în P5 şi va putea opera echipamentul de radioamator pentru o perioadă de până la cinci zile. Perioada exactă a activităţii nu este deocamdată cunoscută, însă în orice caz permisiunea îi va fi eliberată în foarte scurt timp. Dom va fi informat doar cu câteva zile înainte, îşi va lua bagajul şi va porni la drum.
Va fi o activitate pe o singură bandă (20, 15 sau 10 metri) şi exclusiv în SSB. Dom va informa comunitatea radioamatorilor în momentul în care va primi noi ştiri. Staţi pe recepţie!
(Traduceri de YO4PX. Surse: DX-World.net, ARRL, The Daily DX)



Alt articol cu informaţii despre această activitate:

Despre activitatea lui Ed Giorgadze 4L4FN din Coreea de nord se poate citi în articolul Peripeţii la Phyongyang (iunie 2013)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved