09 April 2016

Ziua mondială a radioamatorismului 2016
În fiecare an la 18 aprilie radioamatorii lumii sunt prezenţi în eter pentru a sărbători Ziua mondială a radioamatorismului (World Amateur Radio Day, WARD). În acea zi în anul 1925 s-a înfiinţat la Paris Uniunea internaţională a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).
Radioamatorii experimentatori au fost primii care au descoperit că spectrul undelor scurte – departe de a fi un teren pustiu – poate găzdui propagarea undelor radio pe plan global. 

Istoria Uniunii a consemnat faptul că în frenezia de a se folosi lungimile de undă mai scurte radioamatorismul s-a aflat «în marea primejdie de a fi dat la o parte». Deschizătorii de drumuri în radioamatorism s-au întâlnit la Paris în 1925 şi au creat IARU cu scopul de a sprijini radioamatorismul la nivel mondial.

Peste doi ani la Conferinţa internaţională a radiotelegrafiei (International Radiotelegraph Conference) radioamatorii au dobândit alocări din spectru care sunt recunoscute şi în zilele noastre: 160, 80, 40, 20 şi 10 metri. Din momentul fondării sale IARU a lucrat neobosit pentru a apăra şi extinde alocările destinate radioamatorismului. Mulţumită unor administraţii lipsite de prejudecăţi ale unor ţări situate pe toate meridianele globului radioamatorii pot acum experimenta şi comunica pe benzi de frecvenţă dispuse strategic pe întreaga întindere a spectrului radio. De la 25 de ţări fondatoare în 1925 IARU a ajuns să înglobeze 160 de societăţi-membre împărţite în trei Regiuni. Regiunea I-a IARU include Europa, Africa, Orientul mijlociu şi partea nordică a Asiei. Regiunea a II-a cuprinde Americile, iar Regiunea a III-a Australia, Noua Zeelandă, insulele-naţiuni ale Pacificului şi cea mai mare parte a Asiei. Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union, ITU) a recunoscut IARU ca organizaţia care reprezintă interesele radioamatorismului.

În prezent radioamatorismului este mai popular ca niciodată, numărul celor pasionaţi depăşind cifra de 3.000.000 de operatori autorizaţi!

Ziua mondială a radioamatorismului este ziua în care societăţile-membre ale IARU îşi pot demonstra valenţele publicului şi se pot bucura de amiciţia globală laolaltă cu ceilalţi amatori din lume.

Vă punem la dispoziţie un afiş dedicat Zilei internaţionale a radioamatorismului cu mesajul din titlu WARD Celebrating Amateur Radio's Contribution to Society. Orice club îl poate descărca şi îl poate folosi pentru a promova WARD în zona sa. Afişul este oferit în două dimensiuni, unul mai mare de 61 x 91 cm şi unul mai mic, un fluturaş în format A4. 

Grupurile ar trebui să facă publicitate activităţii lor dedicate Zilei mondiale a radioamatorismului în reţelele de socializare folosind hashtag-ul #WARD2016 pe Twitter şi Facebook. IARU va prezenta toate activităţile WARD pe această pagină. Pentru ca activitatea dumneavoastră să fie inclusă trimiteţi un e-mail la ARRL Public Relations Manager Sean Kutzko, KX9X.

18 aprilie este ziua pe care cu toţii o putem sărbători, în care avem ocazia de a relata semenilor noştri despre felul în care putem contribui la educaţia ştiinţifică, despre serviciile comunitare pe care le putem oferi şi despre bucuria pe care o putem împărtăşi practicând radioamatorismul.
Sperăm că veţi fi alături de noi în distracţia şi educaţia pe care o reprezintă Ziua mondială a radioamatorismului!
(Traducere de YO4PX. Sursă: IARU)


Alte articole despre IARU

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved