12 May 2016

NEW RADIO, o promisiune a amatorilor europeni
de Don Trynor, VA3XFT
Radioamatorii europeni anunţă NEW RADIO, un aparat dual-band, multi-mode. În 8 mai 2016 pe saitul ÖVSV, asociaţia naţională a radioamatorilor austrieci, a fost publicat un articol scris de Kurt Baumann OE1KBC despre un nou transiver numit NEW RADIO. Acesta va opera pe benzile de 2 de metri şi 70 cm. şi va fi capabil să lucreze în majoritatea modurilor digitale cele mai uzuale, inclusiv în DMR, D-STAR, C4FM (System Fusion) şi în plus în FM analog. 



După cum s-a anunţat în articol NEW RADIO, creat de radioamatori pentru comunitatea radioamatorilor, va avea un afişaj color cu comenzi tactile, o putere de ieşire de  50 waţi, un procesor de 1,9 GHz, un sistem de operare Linux şi AMBE + vocodere duale, care vor permite lucrul full-duplex şi operare cross-band. De asemenea, una dintre cele mai importante facilităţi a lui NEW RADIO este faptul că va include un modem incorporat LTE wireless şi un card SIM, ceea ce va da posibilitatea conectării la internet în timpul deplasării. Se pare că în timpul conexiunii NEW RADIO va putea descărca automat frecvenţe, contacte şi alte informaţii de configurare, cu ajutorul acestora utilizatorul bucurându-se de posibilitatea unor actualizări instantanee, ceea ce va fi fără îndoială extrem de util pentru cei care lucrează în DMR. În plus faţă de versiunea destinată operării din mobil echipa NEW RADIO lucrează şi la proiectarea unui model pentru portabil şi pentru locaţia de bază, care va oferi caracteristici de operare similare.




Pagina NEW RADIO menţionează că aparatul este un proiect comun al ÖVSV, DARC şi Regiunea I-a IARU pentru a sprijini caracterul exprimental al serviciului de amator cu ajutorul unei aparaturi create printr-un viitor dialog cu liderii producătorilor de aparatură industrială (ICOM, YAESU, KENWOOD).

Cu toate că cele de mai sus constituie ştiri extrem de atrăgătoare pentru amatorii pasionaţi ai modurilor digitale, nu este pentru prima dată că se anunţă lansarea unui echipament care nu s-a mai materializat vreodată. În martie 2014 Connect System a făcut un anunţ asemănător despre CS7000, care ar fi urmat să fie un radio multi-mode cu capabilitate de DMR, D-STAR şi alte moduri digitale vocale. După trecerea a doi ani Connect Systems încă mai continuă să lucreze la producerea aparatului, iar numeroşi radioamatori continuă să spere că într-o bună zi visul lor de a avea un radio dual-band multi-mode digital se va realiza.

În momentul apariţiei acestui articol NEW RADIO nu este încă disponibil, dar cu toate acestea se aşteaptă să fie anunţat în mod oficial la întrunirea Dayton Hamvention din Dayton, Ohio din zilele de 20-22 mai. De aceea celor care plănuiesc să meargă anul acesta la Dayton li se recomandă să fie atenţi în cazul lansării acestui anunţ.
(Traducere şi adaptare de YO4PX. Sursă: articolul lui Don Trynor VA3XFT, pagina ÖVSV, pagina NEW RADIO).

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved