22 May 2016

Noutăţi de la Wireless Holdings şi Elecraft
Don Trynor VA3XFT, prezent pe această pagină cu articolul publicat în traducere «NEW RADIO, o promisiune a amatorilor europeni», revine pe blogul său cu o nouă veste în domeniul aflat în plină efervescenţă al modurilor digitale de ultimă generaţie. În articolul intitulat «Apar detalii despre DV4mobile, care promite să devină Sfântul Graal al amatorilor pasionaţi de digitale» Don prezintă un nou aparat care în opinia sa îndeplineşte vechea lor dorinţă.


Ei bine, se pare că anul 2016 va fi anul în care amatorii vor ajunge să-şi vadă cu ochii aparatul digital mult-visat. Recent Wireless Holdings LLC, creatorul lui DV4mini – un aparat wireless multi-mode – a anunţat că va scoate pe piaţă DV4mobile, un radio mobil pentru trei benzi (2 metri, 1,25 metri şi 70 cmîn toate modurile, care e capabil să lucreze în FM, DMR, D-STAR, C4FM (System Fusion), dPMR, P25, LTE şi NXDN (cu un soft actualizat). Anunţul urmează ştirii de ultimă oră despre NEW RADIO şi apare doar cu câteva zile înainte de întâlnirea Dayton Hamvention 2016.


Alături de caracteristicile sale impresionante se regăsesc unele facilităţi noi, inclusiv DV4LTE, care conectează radioul cu reflectorul folosind o conexiune LTE cu ajutorul modemului LTE incorporat. Aceasta va fi fără îndoială o facilitate deosebit de utilă pentru radioamatorii care călătoresc în zone în care nu există repetoare digitale sau pur şi simplu nu doresc să se ocupe de listele repetoarelor în cursul traseului călătoriei lor. De asmenea aparatul va suporta APRS prin utilizarea unui modul GPS incorporat, va putea descărca informaţii despre repetoarele din zona în care operează cu modemul său LTE, scutindu-i pe utilizatori de grija programării repetoarelor în softul aparatului şi oferindu-le un înalt grad de flexibilitate în timpul drumului. Unele dintre facilităţile suplimentare ale lui DV4mobile vor include următoarele:
  • operare pe segmentele 144-148 Mhz, 222-225 MHz (numai în versiunea pentru S.U.A.şi 420-450 MHz.
  • operare în modurile DMR, D-STAR, C4FM (moduri de bandă îngustă şi largă), dPMR, P25 (numai Phase 1), LTE şi NXDN (prin softul actualizat)
  • suport GPS pentru operaţiune APRS
  • 240 x 320 pixeli, afişaj color 262k
  • porturi Ethernet USB, HDMI şi RJ-45
  • putere de ieşire 20 waţi
  • microfon DTMF
Wireless Holdings afirmă că DV4mobile va opera ca un repetor simplex dual-band, dual-mode, oferind exemplul potrivit căruia un utilizator va putea întrebuinţa aparatul ca repetor D-STAR pe 2 metri şi simultan ca repetor DM3 pe 70 cm. în timp ce desfăşoară un QSO în FM pe 222 MHz (exclusiv în versiunea pentru S.U.A.).

Cei care vor dori să intre în posesia unuia dintre aceste aparate minunate vor trebui să aştepte până în trimestrul IV din 2016, când se presupune că radioul va deveni disponibil la un preţ încă nespecificat. În timp ce unii vor fi dezamăgiţi că deocamdată acesta nu poate fi încă achiziţionat, fiind tentaţi să califice anunţul ca «vorbe goale», este încurajator să auzim că producătorii lucrează efectiv să soluţioneze impasul în care a ajuns comunitatea radioamatorilor. Cu numeroase moduri digitale aflate în competiţie oferite de aparate provenind de la diferiţi fabricanţi poate fi costisitor şi dificil pentru amatori să deţină un aparat pentru fiecare mod digital. Aşadar staţi pe fază băieţi şi urmăriţi anunţuri suplimentare despre acest radio care le ştie pe toate şi, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge să obţinem mult-visatul nostru radio digital!
Pentru informaţii adiţionale despre DV4mobile vizitaţi pagina companiei Wireless Holdings.
Mulţumiri lui Mike VE3MIC pentru semnalarea materialului!
(Sursă: pagina lui Don Trynor VA3XFT)

Ultima oră
DV4mobile prezentat la Dayton Hamvention:




În 19 mai, cu câteva zile înainte de Dayton Hamvention, compania Elecraft a atras atenţia mediei de radioamator prin lansarea lui KX2, noul său transiver pentru SSB, telegrafie şi moduri digitale, care are o dimensiune şi mai mică decât predecesorul său KX3. In materialele de promovare fabricantul spune:



«În sfârşit iată un radio complet, cu 10 waţi şi 8 benzi (80-10 metri), de mărimea unei staţii portabile! Transiverul "de buzunar" KX2 poate fi luat oriunde vă poartă imaginaţia. Măsoară doar 14,7 x 7,1 x 3,8 cm, cântăreşte 370 de grame, dar scoate până la 10 waţi, acoperă 8 benzi, are multe dintre facilităţile lui KX3 şi, dacă se doreşte o putere mai mare, se conectează simplu cu amplificatorul nostru KXPA100.

Pentru a vă extinde libertatea de mişcare puteţi să echipaţi KX2 cu o baterie internă Li-ion de 2,6 Ah. Consumul de curent este de doar 135 mA, ceea ce în condiţii tipice va permite operarea  timp de 8 ore cu o singură încărcare a bateriei. Există şi un modul de ATU (antena tuner) intern automatic (KXAT2) care poate acorda o sârmă cu o lungime aleatorie, un dipol sau o verticală multiband de tip «baston».

Pe picioruşele sale rabatabile KX2 poate fi aşezat pe orice suprafaţă, începând de la tăblia biroului, pe banca din parc sau pe stânci. KX2 poate fi totodată un radio mobil grozav, care poate fi folosit pe post de portabilă, în acest scop fiind utilat cu un microfon incorporat şi un difuzor de 0,5 waţi, dar pot fi branşate la cele două intrări cu conectoare de 3,5 mm şi un microfon şi o cască exterioare.

Puternicul DSP de 32 de biţi al lui KX2 oferă dual watch, audio stereo, filtre cu lărgime de bandă programabile, atenuator de zgomot (noise blanker), reductor de zgomot (noise reduction) şi auto-notch. Modurile digitale RTTY şi PSK sunt incorporate – aşadar nu este nevoie de un calculator –, la fel şi manipulatorul electronic cu memorie. KX2 - un aparat perfect pentru operaţiuni SOTA şi Field Day!»


KX3, KX1 şi KX2

Este important de menţionat că aparatul este disponibil exclusiv sub formă premontată din fabrică, spre deosebire de predecesorii săi care pot fi comandaţi şi sub formă de kituri. Preţul anunţat pe Southgate AR News este de 749 USD fără numeroasele accesorii disponibile.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: pagina Elecraft şi numeroase pagini individuale de pe internet)





*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved