19 June 2016

Dmitry Întâi şi regatul său Mediæ Terræ Bir Tawil

«Activitatea de radioamator cu indicativul 1U4UN din Regatul  Mediæ Terræ  Bir Tawil a fost realizată de Majestatea Sa Regele Dmitry I .»
Această scurtă introducere şi informaţiile pe care le conţine materialul publicat în media de radioamator în iunie 2016 ar putea părea unora cam stranii, chiar enigmatice. Însă printre noi radioamatorii  există numeroase individualităţi dotate cu disponibilitatea de a întreprinde acţiuni temerare, chiar nebuneşti, cum ar fi de pildă DXpediţiile în locuri bătute de vânturile şi valurile ţinuturilor neospitaliere ale Arcticii şi Antarcticii. 
Alte acţiuni pot părea iniţial ciudate, deplasate sau ameninţate de spectrul ridicolului. Printre acestea din urmă se numără fără îndoială iniţiativa lui Dmitry Zhikarev RA9USU care în urma unui studiu aprofundat a «descoperit» Bir Tawil, un no man’s land în inima Africii de care nu are nevoie niciun stat învecinat, s-a deplasat acolo cu imense dificultăţi, l-a luat formal şi declarativ în stăpânire şi s-a proclamat suveranul acestuia în decembrie 2014 sub numele monarhic «Regele Dmitry I». Şi ce a făcut Majestatea Sa atunci când în aprilie 2016 şi-a vizitat regatul? Păi, ca oricare radioamator care se respectă, şi-a montat echipamentul de portabil, a înălţat nişte antene şi a realizat de acolo pentru prima dată în istorie un număr de QSO-uri cu amatorii lumii - cu siguranţă intrigaţi de ciudatul prefix care nu se regăseşte în lista uzuală a alocărilor internaţionale. (Conform Wikipedia no man's land este un teritoriu neocupat sau a cărui deţinere este disputată între părţi care l-au lăsat neocupat din teamă sau incertitudine, însă statutul lui Bir Tawil se pare că nu se pliază întru totul pe această definiţie.)

Să citim în continuare informaţia publicată:
«Activitatea a avut loc din punctul de graniţă al Regatului Meddiæ Terræ (în latină «Ţinutul de mijloc» - nota mea, YO4PX) Bir Tawil lângă muntele Bartazuga în zilele de 19 şi 20 aprilie 2016 şi a constat din peste 1500 de QSO-uri din teritoriul considerat anterior no man’s land, situat între Sudan şi Egipt. (1524 de legături conform Club Log)
Aceasta nu este o zonă disputată şi nici demilitarizată, ci este revendicată din 17 decembrie 2014 de Dmitry Zhikarev.
Prefixul 1U a fost ales în conformitate cu Reglementările radio ITU (articolul 19 şi anexa 42). Frecvenţele alocate pentru serviciul de radioamator în Regatul Mediæ Terræ Bir Tawil se conformează alocărilor pentru Regiunea I-a a ITU şi planului de benzi aferent, nefiind însă limitate de recomandările RR 5.67B şi RR 5.80A.
Informaţii suplimentare se găsesc pe www.qrz.com/db/1U4UN.»

Putem descoperi la adresa respectivă un cuprinzător text redactat de Majestatea Sa, dar mai întâi să vedem cine este de fapt Dmitry (Dima) 1U4UN alias RA9USU. Cu siguranţă că DX-manii împătimiţi i-au reţinut indicativul rusesc din comunicatele de presă care informau comunitatea despre activităţi DX în perspectivă, iminente sau în curs de desfăşurare, din cele mai atractive locaţii DX cu putinţă, în care participa ca membru al unor echipe internaţionale şi i-au putut admira în pailapuri calităţile de operator de top, atât în telegrafie cât şi în fonie. Informaţiile de pe pagina sa de pe QRZ.com sunt concise, dar pentru un DX-man fără îndoială impresionante şi pot stârni invidia sau admiraţia oricărui DXpediţionar:

«Radioamator din 1983 (UK9ZCH, apoi UA9UWM), mi-am obţinuit prima autorizaţie ca RA9USU în 1989. Operez de obicei din locaţii de concurs de pe toată întinderea mapamondului. Unele dintre aceste activităţi se realizează uneori fără prea mari pregătiri înaintea concursului, altele reprezintă mai degrabă proiecte de o viaţă pentru proprietarii locaţiilor respective. Mie îmi plac ambele opţiuni. Sunt pasionat de activităţi din teritorii exotice şi mă bucur că am fost implicat în câteva DXpediţii majore. De fapt întregul istoric se află în indicativele pe care le-am folosit sau pe care le-am deţinut vreodată, dat fiind că nu-mi pot imagina viaţa fără radioamatorism. Sunt un «ham» nebun, un contestman nebun, un DXpediţionar nebun. Actualmente lucrez în domeniul comunicaţiilor, ceea ce este chiar logic şi plăcut (mai ales dacă te indeletniceşti cu radioul de la vârsta de 7 ani). Am vizitat până acum 105 ţări.
Indicativele cu care am lucrat: 3V6T, 3V8BB, 3V8SS, 4O3A, 4U1UN, 4U1WB, 4U60UN, 4U70UN, 4U1VIC, 5A1A, 5A7A, 5B/AJ2O, 5B4AJC, 6Y1LZ, 7O2A, 7O6T, AH2/N2OW, CN2AA, DU1/VK3FY, E30FB, FS/N2OW, FS5KA, JY6ZZ, K1TTT, P33W, PJ7/N2OW, R100R, RT8T, RU3A, ST0R, SU8DRM, SU0ERA, TI5/N2OW, TI5W, TI9/RA9USU, TS2A, TS6A, TS9A, VP8STI, VP8SGI  şi alte câteva.



Dar să revenim la chestiunea din titlul articolului:
«Expediţia într-un teritoriu al nimănui
Planul meu iniţial de a vizita Bir Tawil s-a creionat încă din 2011, după ce am vizitat o ţară nou-născută pe harta lumii – Sudanul de sud. Am studiat istoria politică a relaţiilor dintre Egipt, Sudan şi Sudanul de sud. Fiind un pasionat operator radio siberian de la vârsta de 8 ani, am fost dintotdeauna stăpânit de dorinţa de a ajunge în locuri izolate şi în diferite zone ale globului.

După o DXpediţie în Yemen în 2012 încununată de succes vorbeam mult cu prietenii mei despre posibilitatea activării diverselor locaţii unice, inclusiv Neutral Zone – un teritoriu situat între Kuwait şi Arabia Saudită. Fusese odinioară un teritoriu separat pe harta de radioamator. Pun prinsoare că noua generaţie de hami nu-şi aminteşte nici măcar de existenţa sa. 
După o matură chibzuinţă mi se părea că cel mai logic lucru cu putinţă ar fi să nu activez "vechiul" teritoriu, care fireşte îşi păstrează caracterul său singular, ci ultimul loc cu adevărat unic de pe Terra, unul care nu se încadrează în niciun "criteriu de ţară" şi nici nu se conformează vreunor condiţii, de aceea se pare că ar putea avea o mult mai însemnată valoare din punct de vedere al experimentelor ştiinţifice în cursul realizării unor legaturi radio. Din acea parte a lumii nu s-a desfăşurat nicio "activitate" radio, astfel că studiul propagării undelor scurte ar putea fi deosebit de fructuos dacă s-ar putea opera de acolo.



Zona Bir Tawil este totalmente delimitată de graniţele celor două state învecinate. Egiptul, care recunoaşte graniţele stabilite în 1899 de-a lungul paralelei geografice, a abandonat Bir Tawil, revendicând în schimb triunghiul Hala’ib, cu ieşire la Marea Roşie, o rezervaţie naturală.
Pe de altă parte Sudanul se circumscrie graniţelor stabilite de britanici în 1902. De asemenea revendică triunghiul Hala’ib şi consideră că Bir Tawil aparţine egiptenilor. Triunghiul Hala’ib este exact de zece ori mai mare decât Bir Tawil, el se întinde pe o suprafaţă de 20580 de km pătraţi, în vreme ce Bir Tawil are doar 2060 de km pătraţi. În consecinţă teritoriul disputat de Sudan a ajuns cel care are o întindere mai mare. "Ciotul" micuţ, înghesuit între frontierele oficiale este considerat un petic de deşert lipsit de orice utilitate. 



(Hartă credit Atlasobscura.com)

În ultimii doi ani am vizitat în repetate rânduri Egiptul cu intenţia de a găsi un drum sigur spre Bir Tawil. Am discutat cu companii locale şi cu persoane care puteau să-mi furnizeze un sprijin logistic de încredere în cazul unei viitoare călătorii. Singurul lucru de care mai era nevoie a fost găsirea unui călător la fel de dotat cu spiritul aventurii ca mine, cineva care să devină un prieten şi un martor, cu care să împart bucuria voiajului (laolaltă cu eforturile aferente) şi realizarea a ceva deosebit, de care să te poţi aminti ca de cel mai de preţ moment al vieţii.» (În imagine Michael [Mika] Ronkainen , tovarăşul de drum)



În relatarea lui Dmitry, demnă de a fi transpusă într-un film documentar, este intercalat episodul al cărui personaj principal este un anumit Jeremiah Heaton, un american din Virginia, S.U.A., care cu doi ani anterior călătoriei lui RA9USU în Bar Tawil a făcut o promisiune fiicei sale. Aceasta l-a întrebat dacă ar putea deveni prinţesă, iar dl. Heaton a răspuns afirmativ. Apoi, mânat de dorinţa şi obligaţia de a-şi ţine cuvântul, a pornit să exploreze posibilităţile de a găsi pe harta lumii un teritoriu nerevendicat de nimeni şi a ajuns la concluzia că Bir Tawil ar îndeplini  această condiţie. După o pretinsă călătorie în regiune s-a declarat rege al Sudanului de Nord, astfel că fiica sa a putut fi declarată prinţesă. Singura dovadă a afirmaţiei sale a fost o fotografie înfăţişându-l stând printre nişte pietre pe nisip, cu un steag imaginat de fiica sa,  dar fără niciun reper geografic vizibil. «Până şi turiştii ruşi care au vizitat Egiptul se întorc acasă cu mai multe suveniruri din hotelurile egiptene - halate de baie, prosoape şi papuci»,  notează Dima ironic.
Însă ştirea a ajuns să fie prezentată în publicaţii ca The Guardian din Marea Britanie (material indisponibil), Washington Post, Time din Statele Unite şi pe postul TV CNN.


(Credit foto Time)

 

M.S. Dmitry I dedică în relatarea sa de pe QRZ.com un spaţiu consistent efortului de a demonta punct cu punct afirmaţiile americanului, în care depistează nenumărate contradicţii şi pe care, în concluzie, le califică drept minciuni. Se pare că Mr. Heaton nu deţine nici pe departe dovezile convingătoare pe care Dmitry I, dotat cu tehnologia la zi a unui explorator serios le enumeră şi le prezintă - filme, numeroase fotografii, aparatură de geolocalizare, mărturia colegului Michael, imaginea paşaportului cu viza egipteană pentru intrări şi ieşiri multiple etc. De asemenea Dmitry I pune sub semnul întrebării legitimitatea iniţierii de către Mr. Heaton a unei colectări de fonduri de la persoane private (crowdfunding) cu scopul declarat şi cam iluzoriu de a transforma teritoriul arid al deşertului din Bir Tawil într-o oază agricolă productivă «pentru a contribui la lupta cu foametea din Africa».

După «desfiinţarea» revendicărilor d-lui Heaton Dmitry I descrie aventuroasa sa călătorie în cursul căreia, înfruntând nenumărate primejdii şi învingând cu tenacitate, pas cu pas, toate opreliştile birocratice, vamale, poliţieneşti, militare şi tribale, reuşeşte în cele din urmă să ajungă în regatul său mult-visat.



Relatarea se încheie epopeic şi apoteotic:
«Nu voi dezvălui drumul pe care l-am parcurs, pentru a nu încuraja alte persoane să-şi rişte viaţa în încercarea de a ajunge în acea locaţie izolată şi îndepărtată. Pot spune doar că a fost o călătorie cu maşina, cu autobuzul şi cu trenul pe o distanţă de 1800 de kilometri, într-o singură direcţie de la punctul de plecare – care se află la doar 10 ore distanţă de Aswan.
Din fericire am dispus de toate mijloacele pentru a ajunge acolo oficial, beneficiind de sprijinul tribului local Ababda, ai cărui membri locuiesc în majoritatea lor în regiunea Bir Tawil sau în jurul acesteia.
În timpul voiajului am fost nevoiţi să petrecem o noapte în deşert. Eram atât de obosiţi încât n-am mai găsit puterea de a instala cortul. Ne-am înfăşurat în materialul său şi am dormit sub cerul liber.
În 17 decembrie 2014 am ajuns în Bir Tawil. Am înălţat singurul steag pe care îl aveam cu noi şi am revendicat teritoriul în numele meu, proclamându-mă rege. Michael a fost numit guvernator al Teritoriilor sudice. Am sunat cu un telefon prin satelit Iridium mai multor persoane, prea ocupate în zilele acelea cu haosul creat de rata de schimb a rublei cu dolarul. Am vorbit si cu familia mea şi am trimis e-mailuri anumitor entităţi, cerându-le recunoaşterea Regatului Bir Tawil nou-creat. Pentru prima dată în istorie un e-mail a fost expediat din teritoriul Bir Tawil tocmai preschimbat într-un stat. Din fericire aveam suficientă aparatură tehnologică pentru a ne valida prezenţa în noul regat.»

Dar cum rămâne cu dl. Heaton? 
«Am aflat ulterior că în pofida absenţei oricăror dovezi de a fi fost în Bir Tawil Jeremiah a iniţiat o colectare de bani pe Indegogo. Nu am avut posibilitatea de a-i demonta minciunile la timpul potrivit. I-am scris o scrisoare pe care pretinde că nu a primit-o vreodată. L-am rugat politicos să nu mai ceară oamenilor bani şi să nu mai emită afirmaţii false potrivit cărora ar fi pus realmente piciorul în Bir Tawil.
Pe de altă parte nu dorim să distrugem visul unei fetiţe şi de aceea vom păstra intact pentru Emily Heaton titlul de prinţesă!
Spre deosebire de tatăl ei doi ruşi au avut suficient curaj şi perseverenţă – dar şi suportul tehnologic necesar - pentru a-i realiza dorinţa. Noi am îndeplinit promisiunea tatălui ei, de astă dată cu adevărat. Astfel că minunata poveste continuă!
Dmitry I, Regele din Bir Tawil»

Inălţarea steagului şi declararea naşterii regatului






Regatul Bir Tawil prezentat la un post TV rusesc, cu subtitrare în limba engleză:



(Traducere, comentarii, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: DX-World.net, Wikipedia, extrase din pagina RA9USU şi 1U4UN de pe QRZ.com, Time, Atlasobscura.com, YouTube) 
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved