29 June 2016

DXpediţii recente în imagini: 
VK0EK, VP8STI şi VP8SGI

Pregătirile DXpediţiei s-au întins pe o perioadă îndelungată, a fost necesară şi o amânare de un an din cauza unor probleme logistice şi de finanţare. În cele din urmă deplasarea unei echipe mixte formată din 14 radioamatori şi oameni de ştiinţă sub conducerea cunoscutului organizator şi DXpediţionar Dr. Robert Schmieder KK6EK a produs o activitate fructuoasă în pofida unei propagări extrem de deficitare. Între 23 martie şi 11 aprilie 2016, aşadar în 20 de zile, s-au înscris în log 75185 de legături (21040 indicative unice) în fonie, telegrafie, RTTY şi FM. Era prima apariţie în eter a insulei Heard după ultima DXpediţie din 1997. Un număr de 594 de QSO-uri pe toate benzile au fost realizate de staţii YO. Expediţia nu a apelat la facilitatea Leaderboard a Club Log în intenţia de a maximiza numărul staţiilor pentru care insula Heard era o entitate absolut nouă (all time new one, ATNO).
Entitatea care figura la poziţia 6 în sondajul The DX Magazine organizat de Carl Smith N4AA la sfârşitul anului 2013 (publicat în ianuarie 2014) poate fi regăsită în prezent la poziţia 11 în clasamentul celor mai dorite entităţi DXCC de pe Club Log. Pe drumul dus-întors echipajul a petrecut pe mare la bordul vasului Braveheart 24 de zile.
Un articol cuprinzător intitulat «DXpediţia VK0EK pe insula Heard – ştiinţă şi radioamatorism» publicat în decembrie 2013 şi care în afara informaţiilor despre expediţia aflată atunci în pregătire mai conţine şi date istorice şi geografice, precum şi o rememorare a unora dintre activităţile anterioare de pe insula Heard şi a QSL-urilor acestora, poate fi accesat la această adresă.



*   *   * 


Sub egida Intrepid DX Group 14 DXpediţionari sub conducerea lui Paul Ewing N6PSE s-au aventurat într-o temerară călătorie cu scopul de a activa două entităţi aflate într-o regiune antarctică extrem de primejdioasă. De pe insula South Thule a arhipelagului South Sandwich s-a lucrat cu indicativul VP8STI între 18 şi 25 ianuarie 2016, realizându-se 54664 de legături (17148 indicative unice), iar de pe insula South Georgia cu indicativul VP8SGI între 29 ianuarie şi 7 februarie 2016 cu un bilanţ de 82847 de legături (21596 indicative unice), ambele în fonie, telegrafie, RTTY şi PSK. 
Plecarea de pe South Sandwich a fost precipitată de o cumplită furtună, care i-a obligat pe expediţionari să părăsească insula şi întreg echipamentul pentru a se refugia pe vas. Comandantul vasului Braveheart Nigel Jolly declarase stare de urgenţă, a dispus încetarea oricăror activităţi şi întoarcerea de urgenţă la bord, dat fiind că exista primejdia ca mari formaţiuni de gheaţă desprinse de furtună să blocheze intrarea în golful în care era instalată tabăra, cu posibilitatea ca vasul să nu-i mai poată recupera. Operatorii au putut reveni pe uscat pentru a-şi recupera lucrurile abia după ce vremea s-a mai liniştit. Activităţile au avut ca rezultat vizibil trecerea entităţii South Sandwich pe poziţia 14 la Club Log după ce figurase în sondajul The DX Magazine pe locul 9, iar a insulelor South Georgia de pe poziţia 17 pe poziţia 26. Un scurt articol despre cele două DXpediţii, publicat pe această pagină în decembrie 2015 sub titlul «DX-mani, semne bune anul are! – partea I-a» se găseşte la această adresă
Din statistica Club Log rezultă că din YO s-au realizat pe toate benzile 363 de QSO-uri cu VP8STI şi 548 de QSO-uri cu VP8SGI.





(Comentariu, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: OPDX, YouTube, Vimeo, arhiva paginii, K8CX QSL Gallery, ClubLog, The DX Magazine)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved