05 June 2016

Minima, noua creaţie minimalistă a lui Ashhar Farhan, VU2ESE
Sub titlul The Minima is an all-band transceiver for under $100 Jenny List se adresează în 2 iunie 2016 pe cunoscuta pagină Hackaday unui public deosebit de avizat în chestiuni tehnice, dar poate mai puţin cunoscător al aplicaţiilor acestora în lumea radioamatorismului. Nu este pentru prima dată când redactorii Hackaday includ printre alte materiale articole scrise de radioamatori sau care descriu realizările unor radioamatori. 
Recent am publicat traducerea articolului Puterea glasului despre experimentele lui Michael Rainey AA1TJ, iar în ianuarie articolul lui Dan Maloney K8UYM J.C. Bose şi inventarea radioului, precedat cu doar o săptămână înainte de Radioamatorism în spaţiul cosmic: Proiectul OSCAR scris de acelaşi autor. Despre prestigiosul Premiu Hackaday pe 2014 pentru proiectul SatNOGS se poate citi în articolul Construieşte-ţi propria staţie terestră de monitorizare a sateliţilor.
Subiectul propriu-zis al materialului lui Jenny List este prezentarea unui transiver proiectat şi realizat de un radioamator indian, cunoscut deja în lumea hobby-ului prin BITX, un alt transiver open source minimalist cu un output de 6 waţi, cu care şi-a câştigat în rândul celor pasionaţi de construcţii  home made o apreciabilă notorietate.
«Dacă aţi răsfoit vreodată o revistă de radioamatorism puteţi fi iertat pentru impresia creată că radioamatorismul ar fi o preocupare rezervată exclusiv celor bogaţi. Abundă în aceste publicaţii reclame lăbărţate pe pagini întregi pentru transivere foarte mari şi strălucitoare, de care sunt ataşate etichete cu preţuri ameţitoare, iar fiecare fotografie care înfăţişează shack-ul cuiva pare să fie doldora de astfel de minunăţii.
Fireşte, aceasta este doar o parte a realităţii. Radioamatorismul este şi a fost dintotdeauna un domeniu de o uimitoare diversitate şi dincolo de lumea publicităţii pentru aparatura sclipitoare poţi descoperi o mulţime de aparate cărora merită să li se acorde un interes mult mai mare. Există încă nenumăraţi radioamatori care îşi proiectează şi îşi construiesc propriul lor echipament, iar lumea radioului home made generează necontenit noi şi noi idei.

Am aflat recent despre unul dintre aceste proiecte. Este vorba de Minima, un transiver de unde scurte pentru lucrul în SSB pe toate benzile, cu acoperire continuă la emisie şi recepţie de la 0 la 30 MHz, mai mic decât un FT817 şi de 6 ori mai ieftin. Este o construcţie interesantă din mai multe considerente: foloseşte componente lesne de procurat, schema sa este impresionant de simplă, iar cheltuielile necesare construcţiei sale s-ar situa sub pragul a 100 de dolari în cazul achiziţionării de piese noi. Aceste afirmaţii ar putea părea unora cam exagerate dacă nu ar vorba de o creaţie ieşită de pe bancul de lucru al lui Ashhar Farhan VU2ESE, al cărui proiect BITX, un transiver SSB monoband fel de minimalist ca Minima, a fixat acum câţiva ani un nou standard în domeniul construcţiilor accesibile de aparatură SSB.


Minima 1

Schema Minimei are anumite asemănări cu de acum cunoscutul şi testatul BITX, prin faptul că foloseşte blocuri de amplificare bidirecţionale. Mixerele sunt acum FET-uri în loc de diode, frecvenţa intermediară a fost mutată de la 9 MHz la 20 MHz, iar oscilatorul local este în cazul Minimei un generator sub control Arduino. Întreaga construcţie este gândită pentru a fi realizată dacă e necesar în stil dead bug, (o insectă moartă cu picioruşele în aer, imaginea oferită de integratele montate invers decât de obicei, cu pinii în sus). Caracteristicile tehnice, schema şi detailate explicaţii tehnice se găsesc la această adresă - notele mele, YO4PX)


Minima, imagine interioară

Minima 2 

S-au construit două prototipuri. Ne putem aştepta ca această schemă să parcurgă o evoluţie similară cu BITX prin contribuţia comunităţii globale a radioamatorilor şi a modificărilor operate de aceştia pentru îmbunătăţirea performanţelor şi nu în ultimul rând a unor furnizori care să ofere circuite imprimate şi kituri. Credem că aceasta nu ar fi decât o evoluţie îmbucurătoare şi sperăm să putem prezenta în publicaţia noastră unele dintre rezultatele obţinute.

Am relatat în trecut în Hackaday despre munca lui Ashhar, atunci când i-am prezentat BITX-ul în noiembrie 2013. Dacă parcurgând aceste articole aţi rămas cumva pe gânduri încercând să înţelegeţi în ce constă de fapt radioamatorismul vă sugerăm să citiţi articolele  Paradisul hackerilor radioamatori de Bill Meara (CU2JL, M0HBR, N2CQR) şi BITX, o reîntoarcere în paradisul hackerilor de Adam Fabio.»


Un BITX construit de Bill Meara CU2JL, M0HBR

BITX montat pe şasiu

Descrierea şi testarea unui transiver SSB QRP BITX40 pentru banda de 7 MHz construit pe baza cunoscutului model creat de Ashhar Farsan VU2ESE 
(video postat de Peter Parker VK3YE)



(Traducere, prezentare şi adaptare de YO4PX. Surse: Hackaday, pagina web a lui Ashhar Farsan VU2ESE, Google Images, YouTube)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved