03 July 2016

A murit Elie Wiesel 

Astazi 2 iulie 2016 a incetat din viaţă Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, laureat al premiului Nobel pentru Pace, președintele Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, un om de o mare valoare sufletească, un neobosit militant pentru drepturile omului.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România a aflat cu consternare și maximă durere despre decesul lui Elie Wiesel, cel care și-a dedicat întreaga viață pentru ca drama Holocaustului să fie cunoscută și ceea ce a fost să nu mai fie posibil! 
Neobosit militant pentru libertate și drepturile omului, pentru respectul și afirmarea celuilalt, pentru înțelegere și dialog între oameni, scriitorul Elie Wiesel rămâne un model de verticalitate umană și un reper pentru activitatea institutului. 
Sincere condoleanțe familiei îndoliate.
(Sursă: pagina Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel»)

Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a decedat, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz.
Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi în anul 1986 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul suedez salutând "activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane".
Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii "Night", bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.
Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notând că acesta "a reuşit să demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii şi răului, printr-o personalitate extraordinară şi cărţi fascinante".
"În întunericul Holocaustului, în care surorile şi fraţii noştri au fost ucişi - şase milioane - Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate, o persoană care a crezut în bunătatea oamenilor", a subliniat Benjamin Netanyahu.
Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire". "Elie Wiesel a supravieţuit celor mai mari orori din istoria omenirii şi şi-a dedicat viaţa răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»", a subliniat Shimon Peres.
"Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii", a reacţionat preşedintele Israelului Reuven Rivlin.
"Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoştinţă", a declarat Ronald S. Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial. Fie-i amintirea binecuvântată.»
Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv "Night", bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Allgemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.
(Sursă: Mediafax)

Fie-i amintirea binecuvântată! זיכרונו לברכה 


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved