26 September 2016

Noul «AirGig» nu este fostul BPL
(Articol publicat pe pagina ARRL la 21 septembrie 2016)
Amintindu-şi de eforturile Comisiei federale a comunicaţiilor (Federal Communications Commission, FCC), ale acţionarilor din sfera telecomunicaţiilor şi ale serviciilor publice de a pune piedici tehnologiei Broadband over Powerline (BPL) comunitatea radioamatorilor îşi pune întrebări peste întrebări despre planul de tip BPL AirGig tocmai anunţat de AT&T, care promite să pună banda largă la dispoziţia publicului printr-o tehnologie aparent similară. 
(Broadband over Powerline, BPL: furnizarea serviciului de bandă largă prin reţeaua electrică, distribuirea semnalelor de internet prin liniile electrice, vezi informaţii aici şi aici – nota mea, YO4PX)

Campania anterioară anti-BPL dusă de ARRL a condus în cele din urmă la eşecul proiectului BPL iniţial. Managerul laboratorului ARRL Ed Hare W1RFI, cel care a fost în avangarda eforturilor de a cuantifica ameninţarea BPL pentru spectrul de unde scurte alocat radioamatorilor şi continuă să fie expertul nostru principal din acest domeniu, spune că cea mai recentă incarnare a BPL nu ar trebui să constituie un pericol de interferenţe pentru radioamatori.

«Această tehnologie utilizează semnale RF pe lungimi de unde milimetrice (între 30 GHz şi 300 GHz) cuplate pe suprafaţa liniilor de alimentare pentru a transmite semnalul de-a lungul acestora cu pierderi relativ mici. Examinând această tehnologie se pare că ea nu se aseamănă tipului de BPL pe unde scurte şi ultrascurte care ne-a cauzat atâtea probleme cu ani în urmă. Nu se prăbuşeşte cerul peste noi», a explicat Hare.



El a adăugat că nu este probabil ca tehnologia AT&T să folosească benzile de radioamator, astfel că nu există motive de îngrijorare nici măcar pentru amatorii care folosesc spectrul superior frecvenţei de 24 Ghz. Conform anunţului companiei din 20 septembrie compania se află «într-o aprofundată etapă de  experimentare» a noii tehnologii, despre care afirmă că este «mai simplă decât întinderea de fibre optice, poate funcţiona pe frecvenţe nealocate şi poate furniza conectivitate wireless ultrarapidă în orice locuinţă sau în aparatele wireless mobile.» AT&T afirmă că testele iniţiale, desfăşurate în continuare în spaţii exterioare «au dat rezultate favorabile», iar experimentele pe spaţii mai întinse sunt planificate pentru începutul anului 2017.

Hare spune că tehnica branşării semnalelor de radiofrecvenţă pe suprafaţa conductorilor nu este una nouă. Un articol scris de Glenn Elmore N6GN şi John Watrous K6PYB, publicat în ediţia mai-iunie 2012 a QEX, a descris această tehnică. Încă din ianuarie 1953 publicaţia The Proceedings of the IRE (a încetat să apară în 1962 şi la reapariţie a fost redenumită The Proceedings of the IEEE [Institute of Electrical and Electronics Engineers] nota mea, YO4PX) publica un articol de C.E. Sharp şi G. Goubau intitulat A UHF Surface-Wave Transmission Line, iar Manualul VHF al radioamatorilor le prezenta acestora tehnica respectivă în ediţia sa cu numărul 11 din 1968.

Hare mai adaugă că Liga va urmări cu atenţie eventualele probleme de interferenţe cauzate de noul BPL marca AT&T, însă el e încredinţat că frecvenţele utilizate şi faptul că aceste semnalele nu se propagă la distanţă mare de liniile de alimentare vor prezenta doar un risc minor pentru serviciul de radioamator.

«Până acum nu s-a inventat o metodă de a branşa semnale de bandă largă pe liniile de alimentare. Probabil că va fi o adevărată provocare învingerea dificultăţilor tehnice generate de încercarea de a folosi cabluri care nu sunt destinate transportării de semnale RF şi care sunt conectate la tot felul de circuite de sarcini zgomotoase, la alţi conductori şi chiar la conexiuni directe care prezintă importante discontinuităţi pe aceste frecvenţe. ARRL doreşte să asiste la reuşita tuturor noilor tehnologii, însă interesul legitim al Ligii se orientează spre potenţialala interferenţe produse de acestea. Din fericire, în acest caz probabilitatea apariţiei interferenţelor este redusă.» a precizat Ed Hare W1RFI.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL, AT&T, Wikipedia, YouTube)

(Articol pe temă înrudită: ARRL şi lupta împotriva interferenţelor (septembrie 2014)



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved