13 October 2016

Dalibor Farny şi minunatele sale tuburi Nixie
«În 2011 m-am îndrăgostit de tuburile Nixie. După doi ani aveam deja propriile mele tuburi Nixie funcţionale. Mă numesc Dalibor Farny, trăiesc în Republica Cehă. Am fost întotdeauna atras de confecţionarea manuală a unor lucruri, mai ales în domeniul electronicii. Am început să scriu programe de calculator la vârsta de 15 ani, apoi am urmat cursurile unui liceu tehnic şi ale universităţii (inginerie software), unde mi-am dat şi masteratul. 
În timpul studiilor universitare am pornit două mici afaceri: vânzare de echipamente de exterior prin internet şi un sait de anunţuri de mică publicitate. Cea de a doua a fost destul de profitabilă şi mi-a permis să-mi finanţez cercetările mele despre tuburile Nixie.
Îmi plac lucrurile vechi. Maşinile vechi, casele vechi, electronica veche. Sunt fascinat de faptul că ele au supravieţuit zeci, chiar sute de ani şi unele dintre ele încă servesc scopurilor originale, în vreme ce oamenii care le-au creat au murit de multă vreme. Aceasta este ideea fundamentală a activităţii mele – doresc să produc obiecte robuste, durabile pe care oamenii să le preţuiască mulţi ani după ce eu nu voi mai fi aici!»



Cu acest text se deschide pagina de internet a lui Dalibor Farny. Ea continuă cu un jurnal, în care pasionatul maker îşi notează pas cu pas între decembrie 2011 şi iunie 2016 experimentele şi progresele, episoadele strădaniei sale spre permanenta îmbunătăţire, năzuinţa spre perfecţiune, atenţia impresionantă acordată celor mai mărunte detalii. Reiese din jurnal şi interesul stârnit de realizările sale şi marele număr de comenzi pe care le primeşte pentru tuburile şi ceasurile sale Nixie.
Iată câteva extrase semnificative din jurnal:
«Jumătatea anului 2014: Cred că sunt gata să pregătesc primul mic set de tuburi Nixie. Am decis să proiectez un ceas cu un singur tub şi să găsesc primii clienţi, care să mă ajute să testez întregul produs – de la electronică la tubul Nixie însuşi. Tuburile pe care le-am făcut în această perioadă sunt uşor diferite, cu siguranţă nefiind apte pentru ceasul cu şase tuburi – diferenţa s-ar vedea imediat. Închiriez o altă încăpere din castel - 65 de metri pătraţi adăugaţi atelierului.
«Finele anului 2014: Au început să sosească e-mailuri din toată lumea, se pare că există o cerere pentru tuburi Nixie. Mă concentrez pe simplificarea tehnicii de fabricaţie pentru a economisi timpul dedicat unui tub, astfel voi putea oferi un preţ rezonabil clienţilor. Acesta acoperă timpul de producţie, chiria atelierului şi un anumit profit necesar altor investiţii în echipamente.»
«Februarie 2015: Urmăresc de multă vreme creaţiile extraordinare ale cunoscutului artist proiectant berlinez Frank Buchwald. Când am văzut maşina sa Nixie construită pentru galeria M.A.D. am simţit că trebuie neapărat să-l întâlnesc! Şi am început efectiv să lucrăm împreună la un proiect de colaborare – staţi pe recepţie!»


Maşina Nixie a lui Frank Buchwald

«Martie 2016: În fine, am primul meu angajat (Monika)! De acum îi pot preda anumite sarcini repetitive şi să dedic mai mult timp pentru dezvoltare … Am terminat şi noua mea staţie de pompare şi umplere pentru tuburile mele Nixie, ceea ce va scurta timpul de producţie şi va oferi rezultate ceva mai consistente.»



«Aprilie 2016: A fost lansată prima serie a ceasului format din şase tuburi, promis de multă vreme! L-am  botezat ceasul ZEN Nixie Clock– o modalitate calmă şi liniştită de afişare a timpului. O faciltate funcţională în toate versiunile: e conectat la internet şi toate setările (fusul orar, efectele de afişaj) pot fi modificate în timp real de pe un cont deschis pe saitul nostru. Ora este automat sincronizată de pe internet.»



«Mai 2016: Lucrăm pentru a face tubul Nixie R|Z568M din ce în ce mai eficient, cu accent pe detalii. […] Am terminat câteva proiecte interesante – un set de tuburi Nixie pentru Clive Maxfield şi minunatul său ceas stil steampunk. Un alt proiect încheiat este ceasul Sturnus construit împreună cu Daniil Kondratyev în cadrul studioului Glowguardian
«Iunie 2016: Tuburi, tuburi, tuburi. Tocmai am produs tubul R|Z568M cu numărul de serie 800, incredibil! Cea mai mare consumatoare de timp a fost strădania de a depista defectele de software cu ocazia primei revizii a ceasului Zen Nixie.»

Pe pagina de internet Hackaday Gerrit Coetzee scrie în 4 octombrie 2016 despre munca lui Dalibor:
«Tubul Nixie este un dispozitiv de afişaj folosit până în anii ’70, când a fost înlocuit de LED-uri. Ştiinţa complexă a fabricării tuburilor Nixie a dispărut literalmente odată cu inginerii fabricilor, a sticlarilor şi a operatorilor maşinilor. Acum trei ani am prezentat aventurile lui Dalibor Farny pe drumul construirii propriilor sale tuburi Nixie. Pe vremea aceea era doar un hobby, un fel de explorare a trecutului. Însă el nu s-a mulţumit cu atât, hobby-ul a devenit principala sa activitate. În videoul de mai jos Dalibor ne înfăţişează procedeul incredibil al producerii unuia dintre tuburile sale Nixie. Fiecăruia dintre tuburi i se dedică o cantitate uimitoare de afecţiune şi atenţie, rezultatul evoluţiei unui proces pe care creatorul lor îl parcurge cu obstinaţie de cinci ani încoace.»




(Traducere, documentare, adaptare şi prezentare de YO4PX. Surse: pagina lui Dalibor Farny, Frankbuchwald.com, Madgallery.net, Giowguardian.com, Hackaday, Wikipedia, YouTube)
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved