27 August 2016

Pădurea radioamatorilor, istorie şi prezent

22 August 2016

Spionii din Callbook
Materialele prezentate mai jos mi-au amintit de o întâmplare petrecută acum foarte mulţi ani la Timişoara. Era încă înainte de a fi început să frecventez cursurile de telegrafie organizate la Radioclubul judeţean YO2KAB, fiind însă deja microbizat de radioamatorism prin ascultarea benzilor de unde scurte de 7 şi 14 MHz în aparatul de radio al familiei. Am zărit într-un ziar un anunţ interesant: radioamatorii timişoreni erau convocaţi la o şedinţă care urma să se ţină într-un cinematograf. 

18 August 2016

Chuck Norris vs. comunism
«Chuck Norris vs. Communism de Ilinca Călugăreanu, o peliculă proiectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary la Festivalul Sundance, este un documentar care arată că filmele nu pot schimba lumea, dar pot contribui la începutul schimbării acesteia», scrie Variety.com.

14 August 2016

Ştiri despre ins. Bouvet 3Y0Z (2) şi ins. Aves YX0V
Acest nou material semnat de co-liderii preconizatei expediţii este continuarea articolului Planuri pentru activarea insulei Bouvet publicat pe această pagină la 9 iunie 2016, care conţine primul comunicat de presă, imagini ale QSL-urilor câtorva expediţii realizate de ei, prezentarea lui Nigel Jolly, cunoscutul comandant al vasului «Braveheart»un frumos video filmat din elicopter şi linkuri spre alte articole publicate despre insula Bouvet. 

10 August 2016

La întâlnirea cu radioamatorismul 
Articolul de mai jos semnat de Rupert Goodwins (G6HVY) a apărut pe pagina ArsTechnica la 14 iunie 2016 sub titlul When everything else fails, amateur radio will still be there—and thriving.

Vremurile sunt favorabile pentru tehnică. Comunităţile de constructori sunt în plină expansiune în lume, uneltele şi materialele sunt mai ieftine şi mai puternice ca niciodată, iar cu echipamentele, programele IT open source şi informaţiile disponibile poţi gândi, poţi învăţa cum să realizezi un proiect şi apoi chiar îl poţi realiza.

05 August 2016

Dronele şi ciocănitoarea blestemată
Radioamatorii mai vârstnici îşi amintesc cu siguranţă de răpăiala ca de mitralieră care se abătea pe unde scurte atunci când îţi era lumea mai dragăîn toiul unui taifas cu un amic din YO sau din străinătate, pe frecvenţa unei DXpediţii sau în timp ce filai benzile în căutarea unei activităţi speciale a cărei apariţie iminentă fusese anunţată în publicaţiile de specialitate. Zgomotul de bandă largă acoperea totul, niciun semnal nu avea şanse să mai răzbată de sub ţăcăniturile isterice de S9+++ ale «ciocănitorii» (Woodpecker), cum fusese poreclită de radioamatorii terorizaţi de acest radar sovietic over-the-horizon (OTH).

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved