07 February 2017

Cine vrea să preia Observatorul din Arecibo?
Viitorul celui mai mare telescop din lume cu parabolă unică a ajuns să fie pus sub semnul întrebării după ce Fundaţia naţională pentru Ştiinţe a Statelor Unite a anunţat recent că acceptă propuneri din partea celor interesaţi să preia activităţile Observatorului Arecibo din Puerto Rico.
Anunţul a fost dat ca urmare a faptului că agenţia federală şi-a epuizat fondurile disponibile pentru a întreţine Observatorul, care este dotat cu o parabolică cu diametrul de 305 metri, folosit, pe lângă alte proiecte, pentru studierea undelor gravitaţionale şi urmărirea asteroizilor care ar putea evolua pe traiectorii potenţiale care să ducă la o coliziune cu Terra.
Persoane oficiale din partea fundaţiei au subliniat într-un interviu cu Associated Press că agenţia ar prefera ca Observatorul să-şi continue funcţionarea cu ajutorul unor colaboratori care ar putea oferi o finanţare de sprijin.
«Analizele noastre au demonstrat că la Arecibo se face o valoroasă muncă ştiinţifică şi va continua să se facă», spune Ralph Gaume, director interimar al Departamentului pentru Ştiinţe astronomice.

Cu toate acestea el a avertizat că este posibil ca să nu fie acceptată niciuna dintre propunerile care trebuie prezentate până la sfârşitul lunii aprilie. Aceasta va pune fundaţia în situaţia de a apela la diverse alternative, inclusiv aceea a suspendării activităţii Obervatorului, transformarea sa într-un centru educaţional sau închiderea sa.
Primul indiciu privind riscul în care se află Observatorul care funcţionează de 53 de ani a apărut acum un deceniu, când o comisie de experţi a recomandat închiderea sa dacă în ajutorul fundaţiei nu vor veni alte instituţii. Agenţia finanţează două treimi din bugetul anual al Observatorului, care se ridică la suma de 12 milioane de dolari, iar persoanele oficiale au spus că ar putea pune la dispoziţia unui potenţial nou operator circa 20 de milioane pe o perioadă de cinci ani.

Oamenii de ştiinţă folosesc Observatorul şi pentru detectarea emisiunilor radio provenind de diverse surse cosmice, inclusiv stele şi galaxii. Observatorul a apărut în filmul Contact cu Jodie Foster şi în GoldenEye din seria filmelor cu James Bond. (Clic pentru vizionarea integrală a filmelor - nota mea, YO4PX). Francisco Cordoba, directorul Observatorului spune că obiectivul atrage anual aproximativ  90000 de vizitatori şi circa 200 de oameni de ştiinţă îl folosesc pentru cercetările lor.
Cu toate acestea el a declarat agenţiei de presă AP că această situaţie s-ar putea schimba în funcţie de felul propunerilor care urmează a fi primite.
«Probabil că în viitor oamenii de ştiinţă vor trebui să plătească pentru a folosi Observatorul», a spus Cordoba şi a adăugat că acesta încă mai joacă un rol esenţial în domeniul cercetării ştiinţifice, inclusiv în studiul erupţiilor solare capabile să perturbe funcţionarea echipamentelor electronice.

În anii recenţi Observatorului i s-a făcut concurenţă de către telescoape mai mari şi mai puternice în locaţii ca Chile şi China, unde oficialităţile au anunţat intrarea în funcţiune a lui FAST, un telescop sferic cu o deschidere de 500 de metri (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope).

FAST în septembrie 2016 (Foto credit Jeff Dai TWAN)

Fundaţia naţională pentru Ştiinţe a S.U.A. a comunicat că prevede luarea unei decizii până la sfârşitul anului 2017, în aşteptarea unei declaraţii finale privind impactul asupra mediului înconjurător, care va evidenţia toate alternativele în privinţa viitorului Observatorului.

Alte articole despre Arecibo publicate pe această pagină:





(Traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: Associated Press, QRZ.com, pagina FAST, Google Images, YouTube, arhiva acestei pagini. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)

În articolul Randy Hall K7AGE şi BitX40  publicat în ianuarie 2017 au fost adăugate două noi videouri în care cunoscutul videograf arată cum a asamblat kitul primit de la VU2ESE şi a făcut câteva legături de concurs demonstrative cu 4 waţi.

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved