03 February 2017

Creşte numărul radioamatorilor americani
Comisia federală de comunicaţii a Statelor Unite (Federal Communications Commission, FCC) a creat sistemul VEC (Volunteer Examiner Coordinator) pentru organizarea examenelor de autorizare iniţiale destinate potenţialilor radioamatori şi a oportunităţilor pentru cei deja autorizaţi care prin promovarea unor noi examene doresc accesul la clase superioare de autorizare. 
Organizaţiile VEC autorizate de FCC supervizează munca examinatorilor voluntari  şi servesc drept o punte de legătură între candidaţii care se prezintă la examene şi Comisia federală de comunicaţii.
Pagina ARRL publică la 1 februarie a.c. un articol despre starea radioamatorismului din Statele Unite pe baza evoluţiei numărului de autorizări în decursul anilor:

Anul trecut 2016 a fost încă un an excepţional al autorizării radioamatorilor, conform afirmaţiei Mariei Somma AB1FM, manager al sistemului VEC din partea Amateur Radio Relay League (ARRL, asociaţia radioamatorilor americani):
«Numărul noilor autorizaţii de radioamator eliberate a crescut cu 1% comparativ cu 2015 şi această tendinţă crescătoare se menţine de trei ani la rând, ajungându-se la o cifră totală de noi autorizaţii care depăşeşte 30000 pe an», a raportat Somma. Ea a spus că în 2016 au fost emise 32552 de autorizaţii, în vreme ce în 2015 32077, iar în 2014 33241 de autorizaţii.»
Ea a adăugat că deşi 2014 a fost un an în care s-a înregistrat un record al noilor autorizaţii eliberate, sistemul de examinatori voluntari «continuă să constate un interes crescut în obţinerea de autorizaţii de radioamator.»
Tendinţa generală arată că numărul total al radioamatorilor autorizaţi din Statele Unite continuă să crească an de an, din momentul în care în 2007 FCC a eliminat cerinţa de cunoaştere a codului Morse. În decursul ultimului deceniu numărul net al celor autorizaţi a crescut cu aproape 87000 conform statisticilor compilate de Joe Speroni AH0A, manager al Secţiunii Pacificului a ARRL.
În data de 31 decembrie 2016 numărul total al radioamatorilor autorizaţi prezenţi în baza de date a FCC a fost de 732787, sub totalul de 735405 din anul precedent, însă doar cu puţin mai scăzut faţă de recordul absolut de 743003 de autorizaţi atins în luna noiembrie 2016.


Maria Somma AB1FM spune că promovările la clase superioare au scăzut cu 5% comparativ cu 2015  – 10617 faţă de 11224. «Un nou sistem de examinare pentru clasa Extra a intrat în vigoare la 1 iulie 2016, care se pare că a influenţat numărul total a promovărilor în cea de a doua jumătate a anului», presupune Somma.
Conform cifrelor prezentate de Speroni AH0A la 31 decembrie 2016 au existat în Statele Unite 143337 de radioamatori autorizaţi la clasa Extra, 45071 la clasa Advanced, 173807 la clasa General, 371560 la clasa Technician şi 10012 la clasa Novice. FCC nu mai eliberează noi autorizaţii pentru clasele Advanced şi Novice.


....................................................................................................................
Non multa, sed multum este o expresie latină care se traduce literal prin «nu multe [lucruri] ci mult [în sensul de considerabil]», cu înţelesul «nu mult cantitativ, ci substanţial». Parafraza în limba română este formularea «nu mult şi prost, ci puţin şi bine».
Cu toate acestea, avându-se în vedere concluziile trase din informaţiile prezente în baza de date a ANCOM numărul radioamatorilor autorizaţi din YO evidenţiază o tendinţă descrescătoare, care ar trebui să insufle o anumită îngrijorare celor care se simt răspunzători pentru soarta radioamatorismului din România, a viitorului acestuia.
Legat de această temă cei interesaţi ar putea lectura textul petiţiei «S.O.S. – radioamatorismul în primejdie» iniţiat şi redactat de mine în vara anului 2007, beneficiind de sprijinul lui Ciprian Sufiţchi N2YO/YO3FWC şi a paginii Radioamator.ro, precum şi a Radioclubului YO HD ANTENA DX GROUP din Deva.
(Traducere şi comentarii de YO4PX. Sursă: ARRL, Wikipedia, statistica AH0A, Radioamator.ro. )
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved