17 April 2017

Descalificări în concursul CQ WW SSB 2016
În 11 aprilie 2017 a apărut pentru prima dată în media de radioamator ştirea că s-a procedat la descalificarea unui însemnat număr de competitori participanţi în etapa de SSB a marelui concurs CQ WW de anul trecut. Din fericire printre cei sancţionaţi nu se numără niciun indicativ YO:

3V8SS, 4O7CC, 7Z1SJ, 9K2HN, 9M2R, 9M2X, 9M6MI, A61FK, A61HA, A62A, BA3MM, BA4TB, CA7CAQ, CO6HLP, CR2B, CR6K, DJ0A, DK3T, E73SF, E74E, E74O, EA8BGO, EA9ACD, ED3X, EK3GM, F5ASD, F8DHE, FM1HN, FR4NT, G2F, H2X, HA3MY, HB0A, HB2K, HB9EOU, HC5VF, HZ1TL, IB4X, II1W, II9P, IQ2DN, IQ7AF, IQ8YT, IR3Z, IR9W, IT9GAK, IU1GNA, KP4BD, KP4VP, LP7D, LW4EF, MW0BRO, NP2P, OE6XG, PC2L, PI4ZU, PP5KC, PV2P, PY5PSA, RG5R, RT0F, S54K, S57O, SP3P, SZ4KRD, T48K, TA5FA, TC3P, TI1T, TM1A, UN5GM, UR3GU, UT7E, UW5ZM, WP4PGY, XX9O, YB3TET, YB8QF, YB8UTI, Z35W.

Motivele descalificărilor nu au fost menţionate decât recent. Doug Zwiebel KR2Q, directorul concursului a oferit explicaţiile aşteptate:

«Dacă recitiţi arhiva blogului CQ WW veţi vedea că subiectul autosemnalării (Self Spotting) a mai fost discutat în noiembrie 2015. Atunci când pe blog sunt citate paragrafe ale regulamentului aceasta se face cu bună ştiinţă şi nu pentru a oferi cuiva o lectură facilă. Acum peste un an Randy K5ZD a lansat un avertisment privind iminenţa unor descalificări pentru autosemnalare. Acum este limpede că trebuie să recitim cu atenţie această regulă. Vă invit să vizitaţi postarea lui Randy pentru a o reaminti.

În CQWW SSB 2016 peste 75 de participanţi au fost descalificaţi pentru autosemnalare (unii dintre ei pentru mai multe motive, printre care se numără şi autosemnalarea). Vor urma detalii într-un blog viitor.
Mulţi competitori îşi recunosc sincer fapta: le mulţumim. Însă cei care o neagă invocă deseori o scuză: «Nu eu am făcut-o, prietenii mei m-au semnalat».
Ei bine, e-n regulă ca prietenii dumneavoastră să vă semnaleze, dar cu toate acestea ...
Prietenii n-ar trebui să se dedice semnalării dumneavoastră. Prin aceasta ei se alătură efortului dumneavoastră depus în concurs şi acţiunea lor trebuie considerată ca un comportament lipsit de sportivitate, care se adaugă autosemnalării.
Prietenii n-ar trebui să vă semnaleze «tot timpul».
Prietenii n-ar trebui să vă poată semnala «instantaneu» (cu alte cuvinte peste un minut sau două după ce aţi trecut într-o altă bandă).
Prietenii n-ar trebui să vă poată semnala «instantaneu» atunci când vă schimbaţi frecvenţa în cadrul aceleiaşi benzi.
Prietenii n-ar trebui să vă poată semnala «instantaneu» atunci când numărul dumneavoastră de QSO-uri pe minut e pe cale să scadă (sau mai ales când acest număr scade la zero QSO-uri pe minut).
Prietenii n-ar trebui să vă poată semnala pentru a doua sau a treia oară după ce nu aţi mai realizat niciun QSO în ultimele minute, iar din prima lor semnalare nu a rezultat vreo creştere a numărului celor care cheamă sau QSO-uri adiţionale.
Prietenii n-ar trebui să vă poată semnala atunci când lansaţi CQ pe o bandă închisă (ceea ce  nu e numai evident, dar e de-a dreptul stupid!).
Prietenii n-ar trebui să vă semnaleze numai pe dumneavoastră (sau în majoritatea cazurilor pe dumneavoastră).
Prietenii care vă semnalează n-ar trebui să aibă motive să-şi schimbe indicativul «lor» în cazul fiecărei semnalări, deşi acestea provin de la aceeaşi adresă IP.
Prietenii n-ar trebui să se semnaleze alternativ unii pe ceilalţi atunci când scenariile de mai sus au loc (autosemnalare reciprocă).
Prietenii n-ar trebui să fie conectaţi la reţeaua dumneavoastră, ca să invocaţi că «ei s-au cuplat la conecţiunea mea WIFI», ca o scuză a faptului că ei au ştiut cu exactitate «când» şi unde aveaţi nevoie să fiţi semnalat. Nu, aceasta nu s-a întâmplat fără ştirea dumneavoastră.
Şi nu mai afirmaţi că semnalarea nu provine de la dumneavoastră atunci când adresa de IP folosită în timpul concursului se potriveşte cu adresa de IP corespunzătoare indicativului dumneavoastră folosit pentru a proceda la o semnalare înainte sau după concurs.
Toate întâmplările de mai sus au avut ca protagonişti competitori descalificaţi anul acesta pentru autosemnalare.

Semnalările amicale ar trebui să fie (i) rare şi (ii) aleatorii. Toate scenariile de mai sus indică o LEGĂTURĂ cu staţia-mamă. Ele nu sunt întâmplătoare. Ele sunt intenţionate şi servesc unui scop exact bazat pe situaţia la un moment dat a competitorului ajutat.
Mai multe echipe de multi-operatori au spus că au depistat sursa autosemnalării şi că unul dintre membrii echipei lor «nu a vrut decât să ajute», că respectivul «nu cunoştea regulamentul». Ei bine, dacă ei nu au cunoscut regulamentul oare de ce şi-au disimulat indicativele proprii?
E-n regulă, noi ştim că fiecare încearcă să iasă din încurcătură după cât se pricepe mai bine. Sau poate că informaţia lor este întru totul corectă. Dacă e aşa, toate staţiile multi-op ar trebui să se asigure că toţi operatorii lor au asimilat regulamentul înainte de începerea concursului şi au înţeles că încălcarea acestuia poate duce (şi chiar duce) la acţiuni de sancţionare exemplară

(Extras) Regulile generale de operare ale ARRL în concursurile de unde scurte (HF Contesting Guidelines) oferă o definiţie cât se poată de limpede a autosemnalării:
«Autosemnalarea este practica anunţării propriului indicativ şi a frecvenţei de lucru pe reaţeaua de semnalări. Regulile de concurs ale ARRL interzic atât autosemnalarea cât şi solicitarea semnalării de către alte staţii. Acestea sunt forme de CQ-uri care nu se desfăşoară în benzile de amator, iar de aici până la solicitarea unor legături prin apeluri telefonice nu e decât un pas.»
Regulamentele concursurilor CQ WW interzic categoric autosemnalarea.)

Despre înregistrările audio (rezumat):
«Toţi competitorii din categoria single operator (vezi paragraful V.A.1 din regulament) care concurează pentru primele trei locuri la nivelele (a) Mondial, (b) Continental sau (c) S.U.A. trebuie să-şi înregistreze semnalele audio transmise şi recepţionate, astfel cum au fost acestea auzite de operator pe întreaga durată a desfăşurării concursului. Înregistrarea trebuie să fie realizată în format uzual (de exemplu mp3) şi trebuie să includă semnalele audio pentru fiecare ureche, sub formă de canale separate. Înregistrarea poate fi solicitată de Comitetul concursului în termen de 90 de zile după expirarea termenului final de trimitere a logurilor pentru a ajuta la evaluarea participării. Fişierele audio trebuie furnizate de competitor în termen de 5 zile de la data solicitării. În cazul în care înregistrarea nu este prezentată Comitetul poate reclasifica sau descalifica participarea.
Din păcate mai mult de jumătate dintre cei contactaţi nu au fost capabili să se conformeze cerinţelor. Răspunsul nostru a fost în general acela de a reclasifica logul competitorului, deseori ca log de control, în loc de a-l descalifica pentru faptul că nu a respectat regulile, ceea ce nu va fi neapărat cazul pentru concursurile din 2017. Vă rugăm să respectaţi toate regulile.»

(Rezultatele top ten ale CQ WW DX Contest 2016 la această adresă.)

(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: CQ, DX-World.net, DXNews.com, ARRL, Regulamentele CQWW, foto QRZ.com.)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved