14 June 2017

Arta conversaţiei în eter
Într-un articol intitulat «Tips for Becoming a Ragchewer» Jarrad Mitchell VK3BL abordează pe blogul său personal un subiect mai puţin prezent în publicistica de radioamator: felul în care relaţionăm cu partenerii noştri de QSO. Evident că nu este vorba în acest caz de legăturile de concurs, care se limitează fortuit la un schimb sec de controale urmate de numere seriale sau alte combinaţii de litere şi cifre prescrise de regulamentele organizatorilor, şi nici de legăturile realizate de vânătorii de DX-uri cu DXpediţionarii activi în zone şi entităţi izolate şi rare. 
Conversaţia, taifasul, schimbul relaxat de informaţii şi de idei, dorinţa de a împărtăşi câte-ceva din preocupările proprii şi de a afla din partea interlocutorului informaţii şi opinii despre echipamente, tendinţe şi progrese de dată recentă din hobby - acestea constituie sarea şi piperul celor care îşi petrec timpul disponibil în căutarea unor legături mai bogate în conţinut – şi care pentru numeroşi radioamatori sunt sursele unor reale satisfacţii. Pentru ei astfel de contacte transcend simpla confirmare a posibilităţii fizice a unor echipamente de a transmite semnale inteligibile dintr-un punct în altul al globului şi abilitatea de a le recepţiona, pentru că încărcătura lor umană şi emoţională o consideră infinit mai valoroasă, mai intens generatoare de bucurii.
Din proprie experienţă pot spune că după ce am încercat frenezia concursurilor în anii ’80 şi apoi mi-am dedicat mulţi ani realizării unor condiţii din ce în ce mai dificile pentru numeroasele diplome DXCC în diverse benzi şi moduri de lucru mi-am hărăzit mai mult timp unei noi abordări, care îmi oferă bucurii pentru mine inedite: QSO-uri tihnite, în care curtoazia şi spiritul de fair play se îmbină în mod plăcut cu curiozitatea de a descoperi în paralel cu consultarea paginilor de pe QRZ ale partenerilor de QSO modalităţi diferite, dar şi similitudini în practicarea radioamatorismului. Aflaţi în ţări mai apropiate sau mai depărtate, oameni cu cele mai variate pregătiri, de toate vârstele şi meseriile se pot bucura prin intermediul radioului şi a artei conversaţiei de hobby-ul comun şi de diversitatea infinită a modalităţilor de a-l practica. Articolul lui Jarred VK3BL are ca subiect tocmai acest aspect demn de a fi analizat şi aprofundat, pentru că în ultimă instanţă radioamatorismul înseamnă nu numai comunicare ci şi comuniune(Introducere de YO4PX)

«Am citit recent un articol în care se exprima opinia că arta conversaţiei în benzile de radioamator e ca şi moartă. Cu toate că pot înţelege acest punct de vedere mie nu mi-a fost vreodată greu să găsesc prilejul câte-unei legături plăcute, de aceea m-am gândit să împărtăşesc câteva gânduri pe această temă.
Sugestiile mele sunt diverse, de la practicarea radioamatorismului la amabilitate, la arta construirii unei staţii. Sper ca ele să ofere ceva util celor care ar dori să stea mai mult la taifas.

Lansează CQ-uri
Există o mulţime de radioamatori cărora nu le place să lanseze CQ-uri. Oricare ar fi motivaţiile lor acestea nu au cine ştie ce importanţă pentru articolul de faţă. Important este că dacă îţi iei inima în dinţi pentru a chema CQ întinzi prin aceasta cuiva o mână prietenească în eter. Unul dintre lucrurile pe care le-am observat în benzi este acela că cei care lansează apeluri generale nu duc vreodată lipsă de QSO-uri.

Alege-ţi banda potrivită
Anumite benzi sunt mai adecvate pentru taifasuri decât celelalte. Dintr-o serie de motive 80 şi 40 de metri sunt benzi de «pălăvrăgeală» prin excelenţă. În primul rând prin natura însăşi a propagării din aceste benzi ai şanse mai mari de a fi auzit de staţiile locale şi, mai mult decât atât, ai şanse la fel de mari de a fi auzit de operatorii lor în următoarele săptămâni şi luni. Benzile superioare sunt fireşte grozave pentru QSO-uri mai lungi cu staţii DX, dar pentru acestea ai nevoie evident de o staţie bine dotată.

Alege-ţi antena
Nu toate antenele sunt la fel. În benzile de 80 şi 40 de metri arma preferabilă a amatorului dornic de taifasuri poate fi un inverted V sau un dipol montate la înălţime destul de joasă. Înălţimea lor n-ar trebui să fie mai mare de 18 metri pentru banda de 80 de metri şi de 9 metri pentru banda de 40 de metri. Aceasta poate părea niţel cam ciudat pentru DX-mani şi pentru cei care au studiat teoria antenelor, dar adevărul este că antenele «care încing norii» (cloud burnersşi care îşi canalizează întregul lor câştig în sus sunt grozave pentru producerea unor semnale zdravene şi, totodată, pentru recepţionarea lor de către concetăţenii tăi. Dacă nu deţii încă o astfel de antenă încearcă să-ţi instalezi una! Şi evită verticalele – ele nu sunt antene bune pentru taifasuri.

Pompează mai mulţi waţi în antenă
Cei experimentaţi, lansatorii de CQ-uri ştiu că recepţionarea în bune condiţii a semnalelor lor este direct proporţională cu puterea pe care antenele lor o radiază, pornind de la presupunerea că toate celelalte condiţii de lucru ale unor staţii ar fi similare. Nimeni nu doreşte să întreţină o legătură radio mai prelungită cu cineva ale cărui semnale abia le poate distinge din zgomot, deci cu cât mai multă putere direcţionezi spre antenele colegilor tăi de QSO cu atât mai uşor vor fi ei în stare să te recepţioneze prin QSB, QRM şi QRN şi cu atât mai plăcută va fi legătura pentru ei. A lucra cu putere nu este o chestiune de vanitate – dimpotrivă -, este calea de a uşura cât mai mult posibil desfăşurarea QSO-ului. Ceea ce mă conduce spre următorul punct.

Îngrijeşte-te de o modulaţie bună
Când spun asta nu mă gândesc neapărat la o emisiune eSSB de bandă super-largă. Deşi modulaţia produsă de o astfel de emisiune s-ar putea să prezinte un interes pentru tine, fapt este că modulaţia tradţională pentru comunicaţii de amator cu lărgimea ei limitată de bandă produce un raport semnal-zgomot mai bun decât eSSB-ul, aşadar vei beneficia de mai multă «putere a glasului» pentru waţii tăi. Şi lucrurile nu se opresc aici; vei dori  ca emisiunea ta să fie şi agreabilă urechilor celor care te ascultă. Cine pe lumea asta ar fi dispus să stea de vorbă ore-ntregi cu un ham a cărui modulaţie e îngrozitoare?! Nu-ţi fie teamă de niscai setări pentru inflexiuni de frecvenţe joase, dar asigură-te întotdeauna că ai +2 sau mai mult la nivelul frecvenţelor înalte. Cere unui amic să-ţi înregistreze emisiunea în eter şi apoi ascultă-te; poţi face acest lucru folosind  funcţiunea de monitor a transiverului tău, deşi ea nu este întotdeauna edificatoare: e cunoscut efectul de «conducţie maxilară», care schimbă felul în care îţi percepi propria voce în timp ce vorbeşti. Dacă te afli în toiul unui taifas şi cineva îţi spune că QSB-ul a început să-ţi afecteze semnalul poţi ridica cu câteva gradaţii nivelul procesorului şi să întrebi dacă te poate recepţiona ceva mai bine. În principiu, învaţă să obţii cât mai mult din partea radioului tău şi fă tot ce poţi pentru a-l ajuta pe partenerul tău de QSO.

În fine, fii curtenitor
După cum probabil ai remarcat una dintre temele comune ale recomandărilor prezentate aici este că cel mai important rol îl joacă gradul de experienţă al persoanei cu care stai de vorbă, şi aceasta nu se limitează la aspectele pur tehnice ale hobby-ului. În timpul unui QSO e bine să ai în faţă un carneţel pentru a nota lucrurile pe care le spune celălalt participant al legăturii, pentru a ţi le aminti şi a stimula continuarea discuţiei atunci când îţi vine rândul la emisie. Dacă partenerul a pomenit de vreun proiect pe care îl urmăreşte el sau soţia lui notează-ţi informaţia în log pentru a-l putea întreba despre acesta atunci cănd vă veţi reîntâlni. Dacă îţi relatează despre echipamentul pe care îl foloseşte (radiouri, antene) notează-ţi datele în log. În general, manifestează interes faţă de cealaltă persoană şi de viaţa sa. Celalălt aspect al ideii de curtoazie în eter se referă la regulile comportamentale pe care ar trebui să le urmăm cu toţii în viaţa de zi cu zi. Nu adu în discuţie subiecte tabu sau de natură să polarizeze în mod nedorit discuţia şi să incite la contraziceri. Eterul nu este mediul potrivit pentru a comenta meritele sau defectele unui anumit partid sau ale vreunui politician. Nu încerca vreodată să-l convingi pe interlocutor să-ţi adopte propriile convingeri, să-i sugerezi în cel fel ar trebui să gândească. Dacă ai vreun dubiu în această privinţa ghidează-te după legea nescrisă a radioamatorismului: evită temele politice şi religioase; niciuna dintre acestea nu figurează în discuţiile celor mai buni «tăifăsuitori». Evită şi vorbele fără perdea, exprimările licenţioase, sexismul, misoginismul, rasismul şi toate cele asociate cu acestea. Nu poţi ştii niciodată cine ascultă pe frecvenţă. Fă tot posibilul pentru a nu ofensa pe nimeni.

Etichetă
S-ar putea să pară că mă repet, însă latura formală a etichetei are o mare importanţă. Există gesturi mărunte pe care le poţi face pentru a-i încuraja pe alţii să se alăture conversaţiei. De pildă majoritatea hamilor nu ţin microfonul mai mult de un minut sau două şi îşi enunţă indicativul la fiecare tranşă de emisie, pentru ca cei aflaţi pe recepţie să ştie cine participă la discuţii. Fii pregătit pentru cei care îşi semnalează prezenţa pe parcurs (breakers), intercalează câteva secunde de pauză înainte de preluarea microfonului. Dacă cineva intervine e politicos să confirmi că l-ai auzit pronunţându-i indicativul şi salutându-l. Unii operatori îi dau cuvântul imediat, însă eu prefer să finalizez rapid discuţia aflată în curs şi să-l invit după aceea pe intervenient să vorbească. Nu sunt sigur dacă aceasta este abordarea cea mai potrivită, dar am ajuns la concluzia că este metoda cea mai adecvată pentru a împăca pe toată lumea.

Înainte de toate încurajează următoare legături
Dă de înţeles celorlalţi că apreciezi faptul că ţi-au răspuns la CQ. Aproape întotdeauna le spun că mi-a făcut plăcere că i-am întâlnit şi că m-aş simţi onorat dacă ar dori să mai stea de vorbă cu mine în viitor. Merg chiar mai departe, asigurându-i că persoanele cu care stau la taifas în mod frecvent împărtăşesc aceleaşi valori, astfel că ar fi bineveniţi să-şi semnaleze prezenţa în cursul vreunui QSO al meu, ceea ce ar fi o bucurie atât pentru mine cât şi pentru colegii mei de discuţii. La urma urmei a dori să fii preţuit este o trăsătură profund omenească, de aceea ţi-aş recomanda să-i faci pe toţi cei nou-întâlniţi în eter să se simtă apreciaţi.

E posibil ca această listă de sugestii să fi ajuns mai lungă decât intenţionasem, dar nădăjduiesc ca ele să prezinte interes şi utilitate.
Ca întotdeauna, dacă mă auzi în benzi cheamă-mă, chiar dacă am avut cândva nişte diferenţe de opinii pe forumuri. Am studii de filosofie şi am învăţat să-mi argumentez punctele de vedere fără a recurge la personalizări. În acest spirit tolerant orice controverse pe care s-ar putea să le fi avut în trecut le consider a fi fost doar nişte schimburi de idei mai viguroase şi în niciun caz atacuri la persoană.
73, cele mai frumoase DX-uri şi taifasuri plăcute!
Jarrad, VK3BL



Jarrad a fost activ de pe insula Koh Rong, Cambodgia (IOTA AS-133)


(Introducere, traducere, adaptare şi completări de YO4PX. Sursă: pagina lui Jarrad Mitchell VK3BL. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.))  
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved