03 July 2017

Undă verde pentru insula Baker
Serviciul pentru pescuit şi faună/floră naturală al Statelor Unite (US Fish and Wildlife Service, FWS) şi-a declarat acordul pentru o DXpediţie pe insula Baker (KH1) – entitatea situată împreună cu insula Howland pe poziţia 4 a clasamentului celor mai dorite entităţi DXCC - , apreciind că o asemenea activitate ar fi de o utilitate acceptabilă şi reciprocă, însă a detaliat condiţii stricte care trebuie îndeplinite pentru emiterea unui «permis special de folosinţă» (special use permit, SUP).
FWS a încheiat recent o Evaluare de compatibilitate pentru o activitate de radioamator din Refugiul naţional de faună şi floră naturală al insulei Baker, iar cele două duzini de comentarii care o însoţesc manifestă «un sprijin puternic» pentru o astfel de operaţiune dintr-o zonă sensibilă din punct de vedere ecologic.

Insula Baker se află la 1830 de mile maritime (3389 km) sud-vest de Honolulu, o distanţă pentru parcurgerea căreia este necesară o călătorie pe mare de 8 zile.
«Deşi conform Legii administrării Refugiului naţional de faună/floră naturală din 1966 cu amendamentele sale activitatea de radioamator nu se înscrie în categoria de utilitate publică în beneficiul refugiului, aceasta este considerată totuşi o contribuţie indirectă la administrarea resurselor», se afirmă în Evaluarea compatibilităţii publicată în data de 8 iunie, care precizează: «Eliberarea unui permis radioamatorilor pentru a vizita rezervaţiile din cadrul Monumentului naţional maritim al insulelor izolate din Pacific (Pacific Remote Islands National MonumentPRIMNM), refugiile naturale vor beneficia de abilitatea inspectorilor de a vizita aceste insule, de a monitoriza populaţia de faună şi floră naturală, a habitatului acesteia, pentru a detecta introducerea in rezervaţii a unor specii invazive şi pentru a desfăşura acţiuni de gestionare, care altminteri ar pune Serviciul în situaţia de a închiria un vas», se spune în documentul de Evaluare a compatibilităţii dat publicităţii de FWS. Menţionând un cost estimativ de cel puţin 250.000 USD pentru închirierea unui vas pentru o perioadă de 14 zile FWS notează că «majoritatea rezervaţiilor situate în insule îndepărtate aflate în administrarea PRIMNM sunt rareori vizitate din cauza constrângerilor bugetare».
Insulele Baker si Howland sunt părţi ale PRIMNM creat în 2009 de fostul preşedinte George W. Bush, care a fost extins în 2014 de preşedintele Barack Obama. Monumentul naţional constă din insulele Wake (KH9), Baker, Howland (KH1), Jarvis, atolul Palmyra (KH5), atolul Johnston (KH3) şi Kingman Reef (KH5K, eliminat de pe lista activă în martie 2016 - nota mea, YO4PX), toate situate la sud şi la vest de insulele Hawaii. PRIMNM este cea mai întinsă zonă marină protejată din lume şi adăposteşte cea mai bogată colecţie de faună şi floră marină de pe planetă aflată sub jurisdicţia unei singure ţări. Zona se întinde pe circa 370.000 de mile pătrate marine (685.240 kilometri pătraţi), cuprinzând şapte insule şi atoli din partea centrală a Oceanului Pacific.

Evaluarea de compatibilitate a specificat 17 prevederi pentru DXpediţiile care ar urma să viziteze rezervaţia, printre acestea faptul că toate condiţiile generale ale unui permis special de folosinţă vor fi obligatorii şi pentru expediţiile de radioamator. Condiţiile speciale prevăd proceduri stricte de carantină, inspectarea şi certificarea vasului, cerinţe de ancorare şi de acostare, măsuri de protecţie şi un impact zero asupra faunei şi florei naturale, precum şi obligativitatea prezentării unui raport amănunţit. Cerinţele de biosecuritate vor fi părţi componente ale permisului special de folosinţă.
O DXpediţie în rezervaţie poate dura cel mult 14 zile, ceea ce înseamnă potrivit estimării FWS 12 zile efective de operare, având în vedere faptul că de obicei instalarea şi demontarea taberei şi a echipamentului de radioamator necesită două zile la începutul şi la încheierea operaţiunii. Evaluarea FWS menţionează că evitarea totală a contactului cu coloniile de păsări va micşora deranjarea şi deteriorarea cuiburilor acestora. Activităţile pe insula Baker vor atrage întotdeauna prezenţa crabilor care populează această locaţie şi trebuie să se ia toate măsurile pentru evitarea hrănirii şi a capturării lor.
În plus FWS va trebui să aprobe formatul şi conţinutul cărţilor de confirmare QSL, pentru a se asigura că acestea includ date şi prevederi educaţionale cu privire la rezervaţie. FWS a numit QSL-urile «un instrument preţios de informare a publicului».
....................................................................................................................

Insula Baker este un atol nelocuit situat la nord de Ecuator în partea centrală a Oceanului Pacific, la o distanţă de circa 2090 km de Hawaii, aproape la jumătatea drumului dintre Hawaii şi Australia. Insula cea mai apropiată, aflată la 68 de km, este Howland. Ambele sunt teritorii ale Statelor Unite din 1857, deşi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord le-a considerat parte a Imperiului britanic între 1897 şi 1936. Actualmente insula Baker are statutul de teritoriu neincorporat şi neorganizat al Statelor Unite, fiind vizitat anual de inspectori ai US Fish and Wildlife Service.
Situată la 0°11′41″N  şi 176°28′46″W insula are o suprafaţă de 2,1 km pătraţi. Clima este ecuatorială, cu foarte puţine ploi, vânt constant şi radiaţie solară puternică. Terenul este nisipos şi înconjurat de un recif de corali lipsit de o lagună, cu o înălţime maximă de 8 metri deasupra nivelului mării.
Insulele Baker şi Howland formează împreună o singură entitate DXCC. Ultima activitate a avut loc acum 15 ani prin DXpediţia K1B (operatori YU1AU, YU1DX, KW4DA, N6TOS, KD7RCD, RZ3AA, RA3AUU, RW3AH, Z32ZM, ZS6MG, S56A, LY3NUM) care între 27 aprilie şi 7 mai 2002 a realizat un număr record de 95127 de legături în categoria DXpediţiilor cu această durată a activităţii. (9 zile)


Între 2011 şi 2014 entitatea (cu numărul de referinţă IOTA OC-089se plasa pe locurile 24-25 în clasamentele obţinute prin sondajele publicaţiei The DX Magazine administrată de Carl Smith N4AA, însă conform actualei liste a celor mai dorite entităţi, alcătuită prin metode statistice de ClubLog, insulele Baker şi Howland figurează pe locul al patrulea. 
Materialul prezentat acum de Serviciul de faună şi floră naturală al Statelor Unite pare să aibă o legătură directă cu informaţiile vehiculate în martie 2016 potrivit cărora Hrane Milosevic YT1AD în calitate de lider şi Paul Ewing N6PSE alături de Alexei Romanov UA4HOX, co-lideri, plănuiesc o DXpediţie de mare anvergură pe insula Baker în perioada septembrie-octombrie 2017. Echipa s-ar compune printre altele din membri ai WWDX şi Intrepid DX Group (sursă info Dragan Acimovic YT3W). Informaţiile menţionau că realizarea expediţiei depinde de obţinerea permisului special de folosinţă din partea FSW. 

Autorul scurtului film de mai jos cu o durată de 9:34 minute este "Fex" Srecko Moric YU1DX, unul dintre membrii DXpediţiei K1B din 2002. 



Pentru colegii DX-mani care nu au citit rubrica ULTIMA ORĂ a articolului Adio, insulele Midway şi Kure:
Cele două entităţi DXCC, eliminate în data de 31 martie 2017 de pe lista activă şi trecute pe lista deleted, au fost reintroduse ca entităţi active în data de 11 mai 2017, astfel că numărul acestora este din nou de 339.

(Traducere, documentare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse informaţii şi imagini: The Daily DX reprodus de ARRL, US Fish and Wildlife Service, PRIMNM, Oceanexplorer.noaa.gov, Radioaficion.com, Departamentul de Interne al S.U.A., Wikipedia, YouTube)


ULTIMA ORĂ
7 iunie 2017
The Dateline DX Association (recent echipa K4M în cadrul tocmai încheiate activităţi a celor 13 colonii originare şi grupul care a activat insula Howland în 2009 şi insula Wake în 1998 - nota mea, YO4PX) este încântată să anunţe că a fost aleasă de Oficiul insulelor şi monumenelor naturale al Serviciului pentru pescuit şi faună/floră naturală (US Fish and Wildlife Service, FSW)  să realizeze o expediţie de radioamator în rezervaţia naţională a insulei Baker (KH1).
Vom anunţa data activării şi alte informaţii din momentul în care am selectat un vas şi acesta împreună cu perioada prevăzută a expediţiei vor fi aprobate de FSW.
Dorim să adresăm mulţumirile noastre Serviciului FSW pentru încrederea pe care a acordat-o grupului nostru de a activa această locaţie rară în siguranţă şi cu responsabilitate.
Don Greenbaum N1DG, Tom Harrell N4XP şi Kevin Rowett K6TD, co-lideri.
(Sursă info DX-World.net, ARRL. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)



(Credit foto Mosttraveledpeople.com)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved