05 August 2017

FT8, noua senzaţie a lumii digitale
Deşi se află deocamdată în faza de testare beta FT8, cea mai recentă bijuterie menită să capteze imaginaţia comunităţii radioamatorilor a ademenit mulţi dintre cei care utilizează deja popularul mod de lucru al semnalelor slabe JT65. Modul FT8 este inclus în WSJT-X versiunea 1.8.0-rc.1 Printre cele mai importante avantaje se numără ciclul mai scurt de transmisie-recepţie, ceea ce înseamnă legături mai rapide. 
Conform notelor care îl însoţesc pe «candidatul» pregătit pentru lansare FT8 oferă o sensibilitate de -20 dB pe canalul AWGN. Contactele radio sunt de patru ori mai rapide comparativ cu JT65 sau JT9, iar întreaga legătură în modul FT8 se poate desfăşura în circa un minut. 
Noul mod de lucru a fost numit după numele creatorilor săi Steven Franke K9AN şi Joe Taylor K1JT. Tonurile sunt spaţiate la 6,25 Hz, iar un semnal FT8 ocupă doar 50 Hz. Spre deosebire de JT65 sau JT9 ciclurile de transmisie şi de recepţie în FT8 durează fiecare circa 15 secunde. FT8 necesită la fel ca JT65 o sincronizare temporală exactă. O facilitate autosecvenţială oferă opţiunea de a răspunde automat la primul răspuns decodat la CQ-ul dumneavoastră.

«FT8 este un mod excelent pentru lucrul DX în benzile de unde scurte şi pentru situaţiile în care se produc salturi multiple (multi-hop) în banda de 6 metri în condiţii de propagare prin E sporadic, când QSB-ul profund face necesară completarea rapidă şi sigură a QSO-urilor», afirmă Taylor în notele date publicităţii.

Lansarea versiunii beta s-a produs doar cu câteva zile înainte de CQ VHF Contest şi s-a dovedit a fi o binefacere pentru numeroşi operatori, care s-au folosit de avantajele oferite de FT8 în banda de 6 metri. Într-o escapadă scurtă în CQ VHF Frank Donovan W3LPL a realizat 22 de legături FT8 în 6 metri şi spune că «în timpul acestor legături softul FT8 a raportat un raport semnal-zgomot (signal to noise ratio, SNR) sub -10 dB (măsurat pe o lărgime de bandă de 2,500 Hz). Unele dintre cele 22 de QSO-uri ar fi fost dificil de realizat în telegrafie.»

Documentaţia de operare pentru FT8 nu a fost încă finalizată. «Ştim că apariţia noului mod FT8 înseamnă că este necesar un nou material care să fie adăugat Ghidului de utilizare. Vom lucra la acesta în viitorul apropiat», a promis Taylor săptămâna aceasta pe pagina Yahoo Meteor Scatter and Weak Signal Group.Semnalări ale activităţii în 6 metri pe DX Maps

Utilizatorii LOTW vor trebui să mai aştepte niţel pentru ca sistemul să accepte FT8 ca fiind legături FT8, pentru că FT8 se află încă în faza experimentală beta şi nu a fost adăugat tabelelor ADIF.
Un nou grup pe Facebook a fost înfiinţat pentru experimentatorii modului FT8.
Programele WSJT se găsesc la această adresă.
(Sursă: pagina ARRL 1.08.2017)
.................................................................................................................................................
Frecvenţe sugerate de autori:
Joe K1JT a postat pe QRZ.now.com următorul mesaj:
«Salut tuturor,
Ar fi util să avem o oarecare coordonare iniţială a frecvenţelor pentru cei care testează noul mod FT8 în versiunea WSJT-X v1.7.1.
Pentru început sugerăm folosirea următoarelor frecvenţe:
160 metri:      1841 kHz
80  metri:       3579 kHz
40 metri:        7079 kHz
30 metri:      10141 kHz
20 metri:      14079 kHz
17 metri:      18105 kHz
15 metri:      21079 kHz
12 metri:      24920 kHz
10 metri:      28079 kHz
6 metri:        50313 Khz
4 metri:        70094 kHz
Majoritatea acestor frecvenţe au un model simplu: adăugaţi 3 kHz la frecvenţa uzuală pentru modelul JT65.
Pentru banda de 6 metri sugerăm folosirea frecvenţei de 50313 kHz, care ar trebui să fie conformă planului de benzi al regiunilor IARU. (Activitatea în 6 metri, care este acum pe 50276 kHz, ar putea fie mutată pe 50310 kHz.)
Suntem deschişi la sugestii pentru modificarea tabelului de mai sus.
73 Joe, K1JT»
(Sursă: QRZ.now.com)
....................................................................................................................

Pe pagina sa Ham Radio Concepts Eric Hofer KJ4YZI scrie:
«Vă mulţumesc pentru că v-aţi luat răgazul de a vizita această pagină, a cărei construcţie este în curs de desfăşurare. Sunt radioamator de peste 13 ani şi am fost întotdeauna fascinat de acest hobby. Îmi face plăcere să realizez o mulţime de videouri pentru a demonstra funcţionarea unor noi echipamente şi diferite moduri de lucru ale radioamatorismului. Mai multe despre mine şi preocupările mele în curând, deocamdată trebuie să finalizez acest sait.
73 tuturor şi sper să vă lucrez în bandă!»
(Pe Facebook Ham Radio Concepts se găseşte la această adresă.)

Eric a publicat două videouri despre FT8:
30 iulie 2017
«Iată un nou mod digital care provine de la autorii lui JT9 şi JT65, se numeşte FT8 (creaţie Frank-Taylor, modulaţie BFSK). Este un mod pentru semnale slabe, care nu are o sensibilitate atât de mare ca JT65/9, dar care cu siguranţă că va funcţiona atunci când fonia şi telegrafia nu o pot face. Iată o introducere pentru cei care nu au auzit de FT8 sau nu au utilizat vreodată JT65. E posibil ca noul mod să nu fie pe placul tuturor, dar cu siguranţă că toată lumea ar trebui să-l încerce.»3 august 2017
«Aceasta este o continuare a videoului original, postat în această săptămână, despre noul mod digital în unde scurte FT8. Este prezentată activitatea în 6 metri în timp ce am filat benzile în noaptea asta şi nu am auzit nimic în SSB, în vreme ce pe 50,313 MHz semnalele bubuie. Oare FT8 preia teritoriul?»Joe Lalumia W1XWX a realizat un tutorial intitulat «FT8-WSJT-X pentru începători». Filmul oferă şi subtitrare în limba română prin clic pe steluţa din bara de jos a ecranului, apoi pe SubtitlesAutotranslate şi se alege Romanian.


(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL, Ham Radio Concepts, QRZ.com, QRZ.now.com, YouTube)

Alt articol despre FT8 (publicat în 4 noiembrie 2017):
Bate vântul schimbării?

Alte articole despre K1JT:
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved