22 September 2017

«Radioamatorismul, prima sursă de informaţii» (The New York Times)


"Amatorul e patriot … El e întotdeauna pregătit cu cunoştinţele şi staţia sa pentru a servi ţării sale şi comunităţii sale."
Istoria radioamatorismului abundă de relatări despre amatori care s-au comportat admirabil în momentele în care asupra comunităţilor lor s-au abătut dezastre, sau atunci când ţara a apelat la ei în vremuri de criză. Şi în zilele noastre radioamatorii se antrenează şi se pricep să urmărească evoluţia unor uragane, să dea asistenţă în evaluarea pagubelor, să se alăture personalului de asistenţă publică atunci când comunicaţiile acestora sunt întrerupte, să furnizeze o legătură vitală familiilor care încearcă să comunice cu rudele lor în primele ore de după calamitate.
Din Kuwait până în Oklahoma City, din Ruanda până în Timorul de est şi în alte puncte fierbinţi ale globului, precum şi la 11 septembrie 2001 amatorii şi-au riscat viaţa, iar unii chiar şi-au pierdut-o, pentru a da de ştire lumii evenimentele pe care tocmai le-au trăit. Nu este un lucru neobişnuit ca după câte o lovitură de stat sau o revoluţie primele veşti sau cereri de asistenţă să vină din partea unor radioamatori.
Din toate punctele numărul ŞASE este cel mai important. Este de fapt singurul motiv pentru care serviciul de radioamator continuă să fie privilegiat şi să aibă acces la un spectru de frecvenţe a cărui valoare se cifrează la miliarde de dolari. Bucuraţi-vă de el, distraţi-vă, dar mai presus de toate ţineţi minte că noi suntem un serviciu, iar dacă s-ar ajunge la concluzia că nu ne mai putem îndeplini funcţia de serviciu la dispoziţia publicului radioamatorismul va înceta să mai existe.   
(Punctul 6 al Codului radioamatorului redactat în 1929 de Paul M. Segal W9EAA, comentat de Nate Bargmann N0NB, extras din articolul «Reperele perene ale spiritului radioamatoricesc» publicat pe această pagină în februarie 2016)

Dominica, Puerto Rico si uraganul Maria
Imediat după trecerea uraganului Maria peste insula Dominica în ziua de luni 18 septembrie 2017 Frans van Santbrink J69DS de pe insula St. Lucia şi-a semnalat prezenţa în reţeaua VoIP Skywarn Hurricane Net  pentru a retransmite rapoarte obţinute în decursul unor conversaţii prin repetor cu alţi radioamatori. 
Publicaţia The New York Times a anunţat şi a postat o înregistrare audio, subliniind că doar la câteva ore după producerea calamităţii radioamatorii s-au făcut auziţi de pe insulăradioamatorismul fiind astfel prima sursă de informaţii privind rapoarte iniţiale despre distrugerile suferite de populaţia de circa 70000 de locuitori ai insulei din Marea Caraibelor răvăşită de furtună. Julian Antoine J73JA, aflat în acel moment în Statele Unite a solicitat rapoarte prin intermediul unei conexiuni VoIP (Voice over Internet Protocol) cu repetorul J73MAN din insula Dominica.
«Toate liniile de alimentare sunt căzute, liniile noastre telefonice sunt căzute, legăturile prin internet sunt căzute, nimic nu mai funcţionează. Drumurile sunt blocate. Nu există informaţii confirmate privind pierderile de vieţi omeneşti sau răniri.», a venit răspunsul la întrebarea lui Antoine.
Cel care părea să fie o a doua persoană a raportat: «O mulţime de inundaţii, apa intră prin ferestre şi uşi», iar un alt dominican a spus că deşi momentan «e în regulă şi uscat» şi-a pierdut acoperişul casei şi se află într-un adăpost. «Din ceea ce am apucat să văd până acum situaţia e destul de gravă», menţiona un alt raportor. Tot el a adăugat că a putut să vadă şi nişte alunecări de teren, pomi şi stâlpi rupţi. «Pretutindeni nu vezi decât distrugeri», se încheia raportul provenind se pare de la J73CC.


 (Foto credit The Guardian)

Directorul de operaţiuni al VoIP Hurricane Net Rob Macedo KD1CY a anunţat ARRL-ul că în timp ce monitoriza linkul J62DX-L pe Echolink a înregistrat materialul audio pe care The New York Times l-a folosit marţi.
În raportul său adresat VoIP Hurricane Net van Santbrink a reprodus informaţiile despre daune primite de la KerryFevrier J69YH din Roseau, Dominica. «Copaci căzuţi, râul a inundat jumătate din localitate, maşini răsturnate peste tot, majoritatea caselor şi-au pierdut acoperişurile sau sunt distruse, în zona dintre casa sa şi biserică totul a fost culcat la pământ, ‘devastarea e totală’ » – a comunicat reţelei van Santbrink.
El a aflat ştiri şi despre J73CI care şi-a pierdut acoperişul, despre J73WA aflat în partea nordică a insulei care şi-a perdut pilonul şi nu era sigur cum va putea înfrunta partea finală a furtunii şi despre J73MH care a rămas şi el fără acoperiş». 



Subtitrarea videoului de mai jos:
- Toate regiunile din Puerto Rico sunt expuse unor inundaţii catastrofale produse de uraganul Maria. 
- Conform oficialităţilor este cea mai puternică furtună de secole încoace care a lovit insula. 
- Aceasta este o filmare realizată de la înălţimea etajului 2 şi nivelul apei pare să crească. Suntem captivi. 
- Rafale de vânt de categoria 4 cu o viteză de 250 de km. pe oră au măturat insula în ziua de miercuri.
- Întreaga insulă este lipsită de energie electrică.


Cititorii acestor rapoarte n-ar trebui să creadă că rolul radioamatorilior s-a limitat la câteva scurte comunicări de pe insula Dominica. Iată doar câteva dintre materialele publicate pe pagina ARRL între 14 şi 22 septembrie 2017, care reflectă frenetica şi neobosita activitate a reţelelor pentru comunicaţii de urgenţă ale radioamatorilor din sudul Statelor Unite, din insulele din Marea Caraibelor şi din Mexic pentru a oferi informaţii necesare autorităţilor competente din ţările lor în urma uraganelor şi a cutremurului:


(Traduceri, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: The New York Times, VoIP Hurricane Net, ARRL, The Guardian, Codul radioamatorului, The Weather Network, Google Image)

Material educaţional
Ghidul IARU pentru telecomunicaţiile de urgenţă (traducere în limba română)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved