16 December 2017

Faceţi cunoştinţă cu Olivia
În articolul FT8 Burnout? Possible Remedy: Conversation Tomas D. Hood NW7US se adresează radioamatorilor dornici de a păstra o cale de comunicare cu partenerii lor de QSO-uri care să nu se limiteze la o «conversaţie» depersonalizată între două calculatoare, oferindu-le să se familiarizeze cu un mod digital mai puţin cunoscut şi folosit, dar în care se mai păstrează participarea personală a operatorului la realizarea unei legături: Olivia.
«Pentru acei dintre dumneavoastră care s-au afundat în piscina aglomerată a activităţilor FT8 sau ale unuia dintre celelalte moduri marca Joe Taylor (cum ar fi JT65 sau JT9) şi sunteţi entuziasmaţi de modurile digitale, iată ceva de care ar putea să vă bucuraţi la fel de mult. Spre deosebire de modurile care vă permit să înscrieţi cu rapiditate în log legături cu staţiile DX prin simpla schimbare a indicativelor, a controlului şi a unui QTH-locator există alte moduri care oferă oportunităţi de QSO-uri mai bogate în conţinut de la tastatură la tastatură. Numeroşi radioamatori sunt încântaţi şi apreciază să converseze în moduri digitale. Năzuind la ceva mai mult decât o bucată de tapet aceşti operatori îşi află satisfacţia în a face cunoştinţă cu noi prieteni şi a învăţa despre cultura lor, despre opiniile lor privind hobby-ul comun şl despre alte aspecte. Unii leagă chiar prietenii de durată ca urmare a conversaţiilor pe care le-au purtat în modurile digitale de la tastatură la tastatură.

Un astfel de mod este cunoscut sub numele de Olivia şi vă înlesneşte să staţi la taifas atunci când doriţi să vă relaxaţi şi, poate, să vă găsiţi noi prieteni. Radioamatorismul este cea mai veche infrastructură electronică de socializare.
În 2005 Pawel Jalocha SP9VRC a pus la dispoziţia lumii radioamatorilor un mod de lucru pe care l-a dezvoltat din 2003 pentru a învinge condiţiile dificile de propagare ale semnalelor radio în unde scurte (frecvenţe înalte, high frequencies, HF). Atunci când vorbim despre dificultate ne gândim la distorsiuni semnificative de fază şi valori scăzute ale raportului semnal-zgomot (signal-to-noise ratio, SNR) şi în plus la efecte de propagare pe multiple căi. Semnalele modulate de Olivia sunt decodate chiar şi atunci când se situează cu 10-14 dB sub nivelul zgomotului. Aceasta înseamnă că Olivia este decodat când amplitudinea zgomotului depăşeşte doar cu puţin nivelul semnalului digital înmulţit cu 3!

Olivia decodează bine în condiţii care au în componenţa lor o mixtură de zgomot atmosferic, scădere a semnalului (QSB), interferenţă (QRM), flutter polar (fenomen sub efectul căruia sunetele semnalelor devin pulsatile, oscilante, «tremurate» - nota mea, YO4PX) cauzat de traversarea de către semnal a unei căi polare. Olivia face faţă chiar şi atunci când semnalul este afectat de condiţii de aurora (inclusiv modul auroral sporadic E, în care semnalele sunt refractate din regiunea E puternic energizată în care aurora este activă).
Actualmente singurele moduri digitale care se compară sau depăşesc în sensibilitate Olivia sunt unele dintre modurile create de Joe Taylor implementate în programele WSJT, printre care se numără FT8, JT65A şi JT65-HF – fiecare dintre ele fiind evident limitată în utilizarea lor şi cu certitudine incapabile să furnizeze un mediu de desfăşurare al unor adevărate conversaţii. Olivia este utilă în comunicaţiile de urgenţă, spre deosebire de JT65A sau nou-lansatul FT8.

Iată o demonstraţie a unei legături bilaterale care foloseşte modul digital Olivia în unde scurte. Sunt în QSO cu KA5TPJ. Mai sunt alte două QSO-uri în Olivia puţin mai jos de frecvenţa noastră. Imediat deasupra noastră e o intensă activitate în FT8. Dedesubtul celor două QSO-uri în Olivia sunt legături în PSK31. Banda este activă. Olivia e în viaţă!



Formatele-standard (exprimate ca numere ale tonurilor/lărgimea de bandă în Hz) sunt 8/250, 8/500, 16/500, 8/1000, 16/1000 şi 32/1000. Unii folosesc chiar şi 16/2000 pentru comunicaţii de urgenţă. Formatele cele mai utilizate sunt 16/500, 8/500 şi 8/250. Cu toate acestea 32/1000 şi 16/1000 sunt răspândite în anumite zone din lume şi pe anumite benzi.



Aceasta poate induce anumite confuzii şi probleme cu atât de multe formate şi atât de multe moduri digitale. Totusi, după ce v-aţi familiarizat cu sunetul şi imaginea Oliviei în cascadă vă va fi mai uşor să identificaţi formatul atunci când îl întâlniţi în bandă. Pentru a vă veni în ajutor pentru detectarea modului folosit există o facilitate aplicabilă în numeroase platforme  de software, se numeşte RSID. Videoul de mai jos este o demonstraţie a modalităţii de a implementa Reed Solomon Identification (RSID) în modulul Digital Master 780 din Ham Radio Deluxe (HRD DM780).
Îi incurajez pe toţi operatorii în orice moduri digitale, printre acestea în Olivia, să instaleze RSID în felul în care este arătat în acest exemplu. În Fldigi RSID este TXID şi RXID (cred).
Vă rog să vă asiguraţi că folosiţi opţiunea RSID în programul dumneavoastră. RSID transmite  un scurt burst la începutul transmisiunii care identifică modul pe care îl folosiţi. Procedând astfel amatorii care folosesc şi ei RSID în timp ce sunt pe recepţie vor fi alertaţi de programul lor că transmiteţi într-un anumit mod (de sperat în Olivia), setările dumneavoastră (cum ar fi 8/250) şi în ce loc al cascadei se află transmisiunea dumneavoastră. Aceasta se poate manifesta printr-o ferestruică pop-up şi/sau un text care apar pe panoul de recepţie al textului. Când operatorul dă clic pe ferestruică programul mută cursorul cascadei exact  pe frecvenţa semnalului şi modifică modul în program. Aceasta vă va ajuta să realizaţi mai multe legături!



Nota 1: MixW nu deţine facilitatea RSID. Cereţi-o!
Nota 2: Există o problemă în actuala versiune cu plată a modulului DM780 din HRD: clicul pe fereastruica de avertizare nu funcţionează. Echipa de sprijin a HRD cunoaşte problema. Dar puteţi folosi versiunea de text pe care o puteţi selecta din Settings pentru ca aceasta să apară în zona de recepţie a textului. Dacă daţi clic pe linkul RSID care se afişează pe zona de text DM780 acesta se va acorda pe semnalul respectiv şi va face modificările pentru a se obţine setări corecte. 
Nota 3: Anumite pagini de internet publică frecvenţe care se situează exact pe segmentele modurilor cu semnale slabe FT8, JT65 şi JT9. Deşi aceasta poate genera controverse respectaţi regulamentele şi fiţi amabili: NU PRODUCEŢI QRM pe legăturile cu semnale slabe. REPET: asiguraţi-vă că semnalul dumneavoastră nu produce interferenţe în alte sub-benzi în care modurile cu semnale slabe sunt active. De exemplu nu pătrundeţi cu semnalele dumneavoastră pe x.074 sau mai sus, dat fiind că aceasta este sub-banda pentru FT8, JT65A şi JT9.

O scurtă recomandare: noi cei din grupul Olivia sugerăm 8/250 ca setare de început atunci când chemaţi CQ în 20 de metri pe frecvenţa de 14,072 MHz în USB cu un offset de 700 Hz (diferenţa între frecvenţa de emisie şi de recepţie setată din program - nota mea, YO4PX) – ceea ce se traduce într-o frecvenţă centrală de 14, 0729 MHz, iar în 40 de metri cu acelaşi offset de 700 Hz (şi tot cu 8/250) se traduce într-o frecvenţă centrală de 7,0729 MHz.
Iată un exemplu de frecvenţă de chemare în 20 de metri cu o frecvenţă centrală de 14,0729 MHz, 8 tonuri şi o lărgime de bandă de 250 Hz:



De asemenea nu comutaţi repede pe alte moduri fără să fi chemat CQ cel puţin timp de cinci minute. Este îngrozitor atunci când oamenii cheamă CQ şi îşi schimbă setările, modurile, lărgimile de bandă, tonurile de fiecare dată când lansează un CQ în timpul aceleiaşi şedinţe de transmitere!

Există mai multe resurse de bază pe care le dezvoltăm noi, cei din comunitatea Olivia pentru a vă face intrarea mai uşoară în minunata lume a acestui mod. Una dintre acestea este un grup de sprijin activ la care vă puteţi abona la adresa https://groups.io/g/Olivia - un grup care tratează diverse domenii de subiecte de interes care pot fi filtrate, pentru ca să nu fiţi inundat de e-mailuri despre teme de care nu sunteţi interesat. Grupul are de asemenea o secţiune de fişiere în care adăugăm instrucţiuni etc.
O altă resursă este grupul nostru pe Facebook la https://www.Facebook.com/groups/olivia.hf - care la fel conţine fişiere de sprijin. Acest grup este o resursă foarte bună pentru a primi ajutor din partea celorlalţi entuziaşti ai modului digital Olivia.

O ultimă notă: Olivia nu este un mod cu semnale slabe. Nu se câştigă puncte pentru realizarea cu dificultate a unei legături. În reglementările FCC ale S.U.A. vi se indică să folosiţi puterea minimă necesară pentru a reuşi un QSO. În mod tipic, în condiţii de propagare slabă folosirea de 100 de waţi în Olivia este suficientă pentru o comunicare sigură. Nu trebuie să depăşiţi ciclul de sarcină al transiverului dumneavoastră (nu vă ardeţi finalii!). Asiguraţi-vă că nu vi se întoarce radiofrecvenţă în sistemul audio. Da, 100 de waţi este o putere acceptabilă. Nu vă lăsaţi convinşi de nimeni că nu ar fi aşa. La urma urmei gândiţi-vă la RTTY.
Bun-venit în Olivia! La revedere în cascadă.
73 de NW7US
(Traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Sursă: pagina lui NW7US, HFLink.com,  foto QRZ.com)

Programe cu care se poate lucra în Olivia:
MixW V3 (cu fişier DLL)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved