30 January 2018

 UN  ZÂMBET  ÎN  ETE (62)
Câştigători şi perdanţi
de Paul M. Dunphy VE1DX
Introducere, traducere şi adaptare de Francisc Grünberg, YO4PX

Povestirile DX ale lui Paul M. Dunphy VE1DX au ca sursă de inspiraţie galeria de personaje şi stilul literar create de Hugh Cassidy WA6AUD (decedat în 2005), editorul timp de 11 ani al publicaţiei West Coast DX Bulletin - singurul radioamator înscris în Galeria celebrităţilor CQ Magazine pentru contribuţia sa literară la fenomenul DX. 
În articolul Hugh Cassidy WA6AUD şi eternele enigme ale DX-ului Paul prezintă istoricul relaţiei sale speciale cu Cass, lămureşte semnificaţia sintagmelor create de el şi încetăţenite în jargonul DX-manilor şi îl omagiază pe cel ale cărui mici povestiri ce însoţeau informaţiile DX au făcut deliciul miilor de abonaţi ai buletinului. Linkuri spre alte povestiri scrise de emulul său, traduse de mine, se găsesc în subsolul acestui articol, iar 11 dintre ele au fost preluate şi pe CD-ul «110 pagini despre radio», care poate fi descărcat de la această adresă. Alte articole din seria «Un zâmbet în eter» pot fi accesate din secţiunea de «Umor» a Sumarului articolelor.

Am primit săptămâna trecută vizita unui QRP-ist cam tulburat, unul împovărat de o problemă. «Ştiţi că numărul petelor solare e în scădere, şi cred că nu avem încotro, trebuie să acceptăm faptul că DX-uri vor mai putea fi lucrate doar în benzile inferioare», începu el. Nu aveam cum să-l contrazic, aşa că am decis să-l mai ascult niţel. «Necazul este că nu am spaţiu suficient pentru antene mari», continuă QRP-istul. «N-a fost deloc uşor să instalez doi piloni şi antene monoband atunci când ciclul era la maximum. Acum nu mai pot lucra nimic pe frecvenţele mai înalte, pentru că toată activitatea s-a mutat pe benzile inferioare.» Până aici am reuşit să-i urmăresc ideile, dar aveam vaga senzaţie că discuţia se îndreaptă spre zone pe care aş fi vrut mai degrabă să le evit.

«Îl ascultam deunăzi pe Veteran pe repetorul DX, tocmai îl întreba pe unui dintre rechini despre o antenă Beverage», explică QRP-istul. «Ei ziceau că ea trebuie să fie lungă de 150 de metri, poate chiar de 300 de metri! De ce?! Veteranul are chiar şi un delta loop pentru 80 de metri!» A trebuit să-i dau dreptate, căci am văzut de multe ori staţia Veteranului. Frustrarea QRP-istul începu să iasă la iveală. «Asta nu e drept», continuă el cu o voce mult mai ridicată. «De ce mă rog au ei nevoie de antenele alea mari? De ce nu se mulţumesc cu slopere şi dipoli, cum avem noi ceilalţi? Ce şanse ne mai rămân nouă, noilor DX-mani?» Am început să mă simt deja cam stânjenit de privirile crunte pe care mi le arunca QRP-istul. «Şi mai lasă-mă cu balivernele alea cu “numai Merituoşii”, neamule!», strigă el cu ambii pumni încleştaţi.

Mii de tunete şi trăznete! Aveam neapărat nevoie de o cale de scăpare! Aşa că l-am condus iute pe QRP-ist la deal, în shack-ul Veteranului. Acolo am fost nevoit să ascult de la început întreaga peroraţie, cu braţe agitate-n aer, cu pumni în tăblia mesei şi cu grimase de perplexitate pe faţă. 
După un răgaz Veteranul se porni să vorbească. «Nu ai tu un liniar la limita legală de putere? Nu eşti tu un vizitator obişnuit al clusterului de DX?» QRP-istul îl fixă pe Veteran cu ochişorii săi. «Da şi iarăşi da, dar ce-mi vor fi astea de folos în pailapurile din benzile inferioare?», strigă el. Veteranul vorbi din nou, parcă mai plictisit de data asta. «Când vezi un DX semnalat pe benzile inferioare cheamă-l cu puterea împinsă la maximum, dă-i un control, aşteaptă niţel, apoi încheie legătura. N-are nicio importanţă dacă îl auzi sau nu. El te va auzi cu siguranţă.» Şi asta a fost tot ce avu de spus.

QRP-istul căzu puţin pe gânduri. Uitătura-i furioasă se preschimbă într-un rictus mucalit, în vreme ce se repezea la vale pentru a le împărtăşi membrilor clubului local noua lui stratagemă. Însă pe mine sfatul Veteranului începu să mă îngrijoreze. Şi mă gândeam la consecinţe în pailapurile din 80 de metri. L-am privit pe Veteran şi i-am desluşit o umbră de zâmbet pe obraz. «Va fi interesant când le va spune în club operatorilor de neturi ce are de gând să facă», chicoti el  pe înfundate şi se întoarse iar spre staţie. 

Mii de tunete şi trăznete! Cu cât chibzuiam la vorbele Veteranului îi pătrundeam mai bine întreaga înţelepciune! Ce s-ar mai fi putut adăuga într-o astfel de situaţie? Doar că întotdeauna vor exista câştigători şi perdanţi ...


   *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved