18 March 2020

Noi reguli ar putea schimba «cultura aruncatului»
Conform unui raport publicat pe pagina BBC News noi reguli ar putea însemna decesul culturii «aruncatului», prin care produsele sunt cumpărate, folosite pentru scurt timp şi apoi aruncate la gunoi.
Reglementările se vor aplica unei game de produse de folosinţă cotidiană, cum ar fi telefoanele mobile, materialele textile, aparatele electronice, bateriile, mărfurile care îşi au originea din domeniul construcţiilor şi al industriei ambalajelor.

Aceste reguli vor contribui la proiectarea şi fabricarea de produse care vor putea  rezista în timp – astfel că ele vor fi reparabile atunci când se strică.
Ar putea să însemne concret că telefonul dumneavoastră ar putea să dureze mai mult şi să se dovedească mai lesne de repus în stare de funcţionare, mai ales în cazul afişajului şi al bateriei care necesită să fie schimbate.


(Credit Flickr user Fairphone)

Iniţiativa face parte dintr-o mişcare globală denumită Dreptul de a repara a cărui rezultat a fost înmulţirea atelierelor de reparaţii în mai multe oraşe ale Marii Britanii.
Planul a fost prezentat Comisiei Europene. Este foarte probabil că el va crea un standard şi pentru Marea Britanie – chiar şi după Brexit. Aceasta pentru că în mod previzibil producătorilor nu le va mai fi rentabil să producă modele de calitate inferioară, care vor putea fi vândute numai în Anglia.


(Foto credit Getty Images/BBC)

O propunere ambiţioasă
Ea face parte din ceea ce un grup «verde» (ecologist) numeşte cea mai ambiţioasă şi cuprinzătoare propunere prezentată vreodată cu intenţia de a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător şi a climei de către lucrurile pe care le folosim şi le purtăm.
Propunerile au ca scop instituirea normei de a se fabrica produse prietenoase cu mediul. Ar putea însemna printre altele şi convingerea fabricanţilor de a folosi şuruburi care să ţină piesele laolaltă - în loc de a le lipi.

Sub titlul «Schimbarea mediului: Dreptul de a repara câştigă teren» Roger Harrabin, analist al mediului înconjurător, publică la 9 ianuarie 2020 un articol pe această temă pe pagina BBC News, din care spicuiesc:

Este frustrant: cumperi un nou aparat, apoi, după ce garanţia a expirat acesta încetează să mai funcţioneze. Nu-l poţi repara şi nu poţi găsi ceva similar la un preţ mai decent, astfel că aparatul se alătură muntelui global de gunoaie. Eşti obligat să cumperi un înlocuitor, ceea ce agravează schimbarea climei din cauza gazelor de seră eliberate în decursul procesului de fabricaţie.

Însă soluţia e la îndemână, pentru că cetăţenii Uniunii Europene şi părţi ale Statelor Unite vor avea curând la dispoziţie ceea ce s-ar putea numi «dreptul de a repara». Este vorba de o serie de propuneri provenind de la ministerele europene din domeniul mediului înconjurător, pentru a forţa fabricanţii să producă bunuri care să aibă o durată mai mare de viaţă şi să poate fi reparate mai lesne.

Propunerile europene se referă la instalaţiie de iluminat, la aparatele TV şi la echipamentele domestice de mai mari dimensiuni.
Cel puţin 18 state ale S.U.A. iau în considerare legi similare, ca o reacţie din ce în ce mai accentuată faţă de produsele ale căror piese nu pot fi valorificate separat pentru că sunt lipite, sau care nu oferă piese de schimb sau manuale de service.

În ce măsură va contribui aceasta la păstrarea mediului înconjurător? Grupurile «verzilor» susţin că legislaţia pe cale a fi adoptată în Europa şi în Statele Unite va reprezenta un progres pe calea reducerii emisiilor de carbon şi pentru folosirea mai înţeleaptă a resurselor Terrei.

Articolul complet poare fi citit la această adresă.

  

(Documentare, traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: Southgate AR News, BBC News, Flickr.com, Wikipedia, YouTube)

*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved