01 April 2020

Autorizaţii de radioamator speciale pe durata situaţiei de urgenţă
 Comunicat al URE, asociaţia naţională a radioamatorilor din Spania
(Traducere după o versiune transpusă din spaniolă în engleză prin Google Translate – nota mea, YO4PX)


30 martie 2020
«După publicarea Decretului regal 463/2020 din 14 martie prin care se declară starea de alertă pentru administrarea situaţiei sanitare de criză cauzată de coronavirus (COVID-19), în acest scop şi în vederea implicării radioamatorilor în situaţia excepţională în urma răspândirii virusului şi din dorinţa de a colabora şi de a ajuta pentru a se face faţă situaţiei complicate pe care o trăim actualmente în ţara noastră, URE a prezentat Secretarului de stat pentru Telecomunicaţii şi Infrastructuri digitale o cerere de eliberare a unor autorizaţii speciale.
Astăzi Secretarul de stat pentru Telecomunicaţii şi Infrastructuri digitale a emis o rezoluţie pentru acordarea unor autorizaţii de radioamator speciale, cu respectarea anumitor condiţii, unor persoane care nu deţin autorizaţiile administrative necesare, aceasta sub supravegherea unor radioamatori autorizaţi, pe perioada stării de alertă şi în condiţiile corespunzătoare măsurilor obligatorii de izolare.

Utilizarea staţiilor de radioamator mai sus menţionate se va desfăşura sub responsabilitatea directa şi supravegherea personală a radioamatorilor (care şi-au pus la dispoziţie staţiile proprii – nota mea, YO4PX) şi în condiţiile stabilite de Regulamentul privind utilizarea domeniului radioelectric public de către radioamatori. (Titularul autorizaţiei de bază şi utilizatorul autorizaţiei speciale trebuie so domicilieze la aceeaşi adresă - nota mea, YO4PX)

Puterea emisiunilor nu trebuie să depăşească 40% din valoarea puterii stabilite pentru banda de frecvenţă folosită, în orice caz respectându-se o limită maximă de 100 de waţi.

Autorizaţia se eliberează cu condiţia neinterferenţei cu alte servicii de telecomunicaţii autorizate şi fără posibilitatea pretenţiei de a beneficia de protecţie împotriva interferenţelor.

În cazul producerii unor interferări ale altor servicii de telecomunicaţii autorizate emisiunile trebuie să fie oprite fără întârziere.

Obiectivul principal al cererii este acela de a disemina şi promova radioamatorismul în rândul elevilor care sunt nevoiţi să stea izolaţi în casele lor. Această activitate oferă tinerilor oportunitatea de a dobândi experienţe practice în tehnologia telecomunicaţiilor, promovează educaţia în domeniul tehnologiilor şi este totodată o activitate de familie cu valoroase valenţe sociale.», se spune în anunţul Ministerului.»

Textul complet al decretului Secretariatului de stat pentru telecomunicaţii şi infrastructuri digitale poate fi consultat (descărcat) de aici.
O autorizaţia specială (în limba spaniolă) poate fi văzută la această adresă.


«Ce este radioamatorismul?» este un video de popularizare cu o durată de 20 de minute, lansat  în noiembrie 2014 de Union de Radioaficionados Espagnoles (URE) în traducerea în limba catalană şi nararea lui Alejandro Herrero (EA7GT). Versiunea originală în limba engleză, care îi aparţine lui K1AN a fost prezentată pe această pagină în decembrie 2013 în articolul «Descoperind radioamatorismul». Videoul a fost publicat împreună cu o transcriere rezumativă în limba română şi poate fi accesat la această adresă - nota mea, YO4PX.

 
(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: URE, Southgate ARC, Google Translate, YouTube, arhiva acestei pagini)
 *   *   *
 
Înapoi la pagina principală

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved