22 April 2020

Melancolia unui shack părăsit
Doi tineri portughezi obişnuiesc să viziteze case abandonate şi să-şi posteze imaginile obţinute în peregrinările lor pe propriul canal de pe YouTube. Pentru noi radioamatorii nu ar fi nimic neobişnuit, dacă în decursul explorărilor lor tinerii nu ar fi dat în nordul Portugaliei şi peste o vilă în care au descoperit ... fosta cameră a unui radioamator.
Se pare că vila nu a mai putut fi folosită în continuare pentru că autorităţile au refuzat să emită aprobarea necesară reparaţiei generale de care avea mare nevoie. De aceea proprietarii au decis s-o părăsească.

Amatorul spaniol Fer Casanova EC1AME a fost cel care a descoperit videoul şi l-a împărtăşit prin reţelele sociale colegilor săi. În înregistrare cei doi «exploratori» fac presupuneri despre semnificaţia QSL-urilor, iar unul dintre ei se pare că ştie câte ceva despre radioamatori, radioamatorism şi QSL-uri, însă nu poate lămuri modalitatea prin care miile de cărţi de confirmare au ajuns în posesia destinatarului.

Examinând QSL-urile Fer Casanova a reuşit să descifreze că indicativul proprietarului shack-ului a fost CT1ZB. Pe platforma QRZ.com acest indicativ îi aparţine în acest moment lui Joao Vasco Aguas Crispiniano de Lacerda, care locuieşte la Lisabona, dar nu avem de unde şti dacă el este una şi aceeaşi persoană cu fostul proprietar al shack-ului. O căutare pe Google relevă implicarea unei persoane purtând acest nume în litigii juridice în Brazilia ... (nota mea, YO4PX)

Datele înscrise pe QSL-uri indică faptul că proprietarul a folosit încăperea până în 1995, când a decis s-o părăsească, laolaltă cu întreaga clădire.
Shack-ul este situat într-o aripă separată de clădirea principală, în care cei doi portughezi ajung  în minutul 17.30 al înregistrării.



(Documentare şi prezentare de YO4PX. Sursă: EC1AME, Southgate AR News, YouTube, QRZ.com)
*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved