30 January 2021

SuitSat, un costum spaţial SF
Costumul spaţial şi-a pierdut inocenţa într-un nou film thriller SF de scurt metraj intitulat Decommissioned (Dezafectat). Prezentat ca fiind «inspirat de întâmplări reale», filmul «reînvie» costumul spaţial/satelit din 2006, care transmitea mesaje pe 2 metri în timpul zborului său circumterestru. Proiectul original SuitSat-1, conceput de un radioamator aflat pe Staţia spaţială internaţională (International Space Station, ISS) sub auspiciile ARISS a schimbat menirea unui costum spaţial rusesc dezafectat model Orlan pentru a funcţiona ca un satelit de radioamator, destinat exclusiv transmiterii şi zburând liber în spaţiu.
«ARISS a proiectat şi construit o antenă şi aparatura care a obţinut aprobarea de a fi instalate în costum, iar cosmonautul Valeri Tokarev şi comandantul Bill McArthur KC5ACR au lansat SuitSat1 pe orbită în timpul începerii unei activităţi exterioare staţiei (extravehicular activity, EVA)», îşi aminteşte Rosalie White K1STO, delegatul ARISS din partea S.U.A. SuitSat-1 transmitea un mesaj vocal: «Aici SuitSat-1 RS0RS» în mai multe limbi, urmat de date telemetrice şi o imagine SSTV în cursul unui ciclu de câte 8 minute, pe măsura ce se rotea în jurul Pământului.

În filmul de 6 minute SuitSat revine din  trecut pentru a-l bântui pe comandantul «Diaz» interpretat de Joey Vieira. Diaz poate fi văzut făcând fotografii dintr-un punct de observaţie din interiorul staţiei spaţiale în momentul în care zăreşte în depărtare nişte resturi spaţiale flotante şi îşi comunică prin radio îngrijorarea operatorului de la Centrul spaţial din Houston.

«Dacă ar exista vreun motiv de pericol ştii că am vedea şi noi ce vezi tu», îl linişteşte Houston.

Pe măsură de obiectul se apropie, Diaz, din ce în ce mai neliniştit, recunoaşte «resturile» ca fiind costumul spaţial SuitSat. «Aici SuitSat», răsună un glas prin staţia de radioamator.

«Houston, n-o să-ţi vină să crezi. Recepţionăm prin staţie transmisiuni care sună identic cu experimentul SuitSat. Este chiar SuitSat! Îl văd pe SuitSat!», îi spune el operatorului sceptic de la Centrul de control.

«SuitSat a reintrat în atmosferă şi s-a dezintegrat acum mai mulţi ani. E imposibil», răspunde Centrul de control.

Filmul Decommissioned a fost produs de compania Perception Pictures sub conducerea regizorului australian Josh Tanner, care a folosit tehnologia Unreal Engine cu care a produs şi filmul The Mandalorian.

SuitSat-1 – numit în limba rusă Radioskaf sau Radio Sputnik – a avut un succes atât de mare încât un alt costum spaţial Orlan de care nu mai era nevoie a fost ulterior echipat ca SuitSat-2.

Rosalie White K1STO a relatat că proiecţia filmului Decommissioned a fost primită cu entuziasm la recenta întâlnire a ARISS. Traiectoria originalului SuitSat a fost calculată pentru a se dezintegra în atmosfera terestră după ce viaţa sa utilă s-a încheiat.

ARRL este partener în cadrul programului ARISS, care a menţinut în viaţă radioamatorismul de pe Staţia spaţială internaţională timp de 20 de ani. O mândrie a programului ARISS îl reprezintă contactele cu radioamatorii realizate de membrii echipajelor de astronauţi cu şcoli şi grupuri de elevi din întreaga lume.

……………………………………………………………………………………………........

Articol înrudit despre ARISS şi SSI:

20 de ani de pe SSI (în subsol linkuri spre alte 4 articole)

Alte filme în care radioamatorismul joacă un rol important:

«Voskhod»,  film SF (cu subtitrare automată în limba română)

«Frequency» film SF (cu subtitrare originală în limba română)

(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL, ARISS, Vimeo, arhiva acestei pagini)

Filmul postat pe platforma Vimeo nu rulează pe sisteme de operare mai vechi. Comentatorii menţionează Windows 10 ca fiind un  sistem acceptabil. Filmul oferă subtitrare automată pentru mai multe limbi, dar printre care nu se numără şi limba română. Pentru obţinerea unei subtitrări acceptabile în limbile germană, engleză, spaniolă, franceză, poloneză, portugheză, rusă şi patru limbi asiatice (cu stângăciile inerente unei traduceri automate) se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală limba dorită. (nota mea, YO4PX)

 

 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved