06 February 2021

Revista electronică gratuită AntenTop ediţia 2020
A devenit deja o tradiţie prezentarea pe această pagină a ediţiilor anuale ale acestei publicaţii. AntenTop este o revistă electronică gratuită dedicată antenelor şi radioamatorismului, redactată în limba engleză «de radioamatori pentru radioamatori». Cea mai recentă ediţie a revistei, cu numărul 01-2020 are, ca şi ediţiile anterioare, o întindere de circa 100 de pagini. Publicaţia conţine numeroase articole tehnice în domeniul teoriei şi construcţiei antenelor. Ea poate fi accesată la această adresă.

Începând cu 2013 şase ediţii au fost semnalatpe această pagină (vezi lista cu linkuri în subsol), iar în statistica celor mai accesate materiale numărul cumulat al accesărilor le-au situat pe poziţia 2 din cele peste 1000 de articole publicate din ianuarie 2010, precedate de Prescurtări uzuale în traficul de telegrafie şi urmate de Prima ta staţie de unde scurte şi filmul marelui concert aniversar Israel, Ziua independenţei, 70 de ani. 
În josul paginii originale a ediţiei 01-2020 se găseşte tabelul prin care se pot vizualiza toate ediţiile publicaţiei cu începere din 2003, iar pentru ediţia ANTENTOP 01-2020 clic pe primul careu din stânga sus. Din acest tabel pot fi accesate şi ediţiile anerioare.  
 

Pentru consultarea copertei, a editorialului redactorului şi vizionarea listei titlurilor articolelor prezentate în rezumat se poate acţiona butonul «Cover + Editorial + Contents», iar pentru descărcarea acestora în calculator butonul «Download».
 
Coborând mai jos în pagină se pot alege articolele dorite din lista titlurilor acestora acţionând butorul «More ...» aflat sub scurta prezentare a conţinutului. Unele dintre acestea pot fi descărcate numai în format PDF, însă majoritatea lor pot fi citite la alegere în format PDF sau în versiunea HTML:



Iată spicuiri dintre titlurile ediţiei, care după accesarea primei pagini a articolului pot fi consultate în întregime prin acţionarea butonului «Next»


Antene elicoidale de unde scurte: teorie şi practică
Antena Slinky (vezi şi articolul cu video «Antena Slinky home made»)
Antene elicoidale de unde scurte montate la geam
Antene elicoidale de tip «baston» montate pe vehicule sau pentru lucrul în mobil
Antenă simplă de balcon pentru benzile de la 40 la 10 metri
Antenă de joasă înălţime pentru banda de 160 de metri
O sinteză a antenelor Delta verticale
O sinteză a antenelor de tip OCF (off-center fed)
Antenă cu directivitate rotativă pentru benzile de 80, 40, 30, 20 şi 10 metri
Antenă de bandă largă pentru benzile de la 27 la 30 MHz
Antenă dipol simplă pentru benzile de la 7 la 21 MHz
Antenă Zepp end-fed pentru 6 metri cu rezonanţă pentru banda de 2 metri
Antenă verticală de tip «agrafă» pentru 145 şi 435 MHz
Antenă simplă pentru benzile de 145 şi 430 MHz
Transmatch pentru două linii simetrice
Construirea unei împământări artificiale 
Generator RF pentru benzile de la 1,8 la 30 MHz
Punte RF simplă, schemă şi aplicaţii
etc.

Revista este editată din iulie 2003 de Igor Grigorov RK3ZK/VA3ZNW şi conţine un tezaur uriaş de materiale în cele 21 de numere apărute până în prezent. Acestea sunt sistematizate sub titlul «Lightning Links to Open Book» în 44 de capitole cu o arie extrem de largă de subiecte, cum ar fi teoria antenelor HF, UHF şi VHF, cabluri coaxiale, amplificatoare pe lămpi şi tranzistorizate, interferenţe, receptoare, istoria radioului, transmatchuri de unde scurte, vechi echipamente ruseşti, transivere QRP etc., domenii care pot fi accesate din josul paginii de deschidere cu ajutorul linkurilor:


La preţuri modice (sub 10 USD) se pot comanda şi cărţi din capitolul Printed Books and Magazines, dar toate materialele se pot descărca gratuit şi eventual tipări printr-o firmă specializată canadiană recomandată pe sait dar şi în regim propriu, evident cu respectarea regulei de menţionare a autorului şi a sursei, fără a folosi materialele descărcate sau tipărite spre comercializare.

În privinţa copyright-ului redactorul precizează:
«Aici la AntenTop dorim să continuăm tradiţia liberei circulaţii a informaţiilor în hobby-ul nostru extraordinar. Toate ediţiile revistei AntenTop pot fi fotocopiate, tipărite, copiate în saituri. Nu dorim să avem un control asupra acestor proceduri. Materialele provin de la noi şi aparţin tuturora. Aceasta nu înseamnă însă că nu există un copyright asupra acestor materiale. Toate drepturile asupra unei anumite lucrări aparţin exclusiv autorului acesteia.»

Capitolul Free Library de pe pagina principală conţine colecţia tuturor buletinelor AntenTop apărute, dar şi alte cărţi de interes pentru radioamatori şi electronişti, unele în limba engleză, altele în limba rusă. Remarcabile sunt în subcapitolul «Istoria radioului şi a radioamatorismului» articolele «Fessenden şi Marconi», «Marconi şi Popov», «Un om nobil fără Nobel» despre inventatorul indian Jagadish Chandra Bose, «Ciudata viaţă a lui Nicola Tesla» dar şi «Bruiajul radio în Uniunea Sovietică, Polonia şi alte ţări est-europene». (Linkurile conduc spre articole dedicate personalităţilor respective publicate pe această pagină - nota mea, YO4PX)

În editorialul ediţiilor anterioare Igor se adresa cititorilor săi:
«AntenTop reproduce doar opiniile autorilor în lumea radioamatorismului. Eu nici nu corectez şi nici nu reeditez articolele lor, ele sunt publicate "în starea în care se află".
O mică observaţie: limba mea maternă nu este engleza, astfel că fireşte apar anumite fraze şi erori gramaticale ... Vă rog fiţi indulgenţi! 
Sper că noul număr vă va trezi interesul. Paginile noastre sunt deschise tuturor radioamatorilor, aşadar sunteţi bineveniţi oricând -  atât ca cititori cât şi ca autori.
Salutări, 73
Igor Grigorov VA3ZNW, editor (ex RK3ZK, UA3-117-386, UA3ZNW, UA3ZNW/UA1N, UZ3ZK)»


                                                                              

Ediţii anterioare prezentate pe această pagină:

Ediţia 2012, Ediţia 2013, Ediţia 2014, Ediţia 2016, Ediţia 2017, Ediţia 2019

Succes în explorarea resurselor acestei publicaţii extrem de bogate şi valoroase, care se adresează tuturor celor interesaţi în fenomenul radioului! Încă o dată: pagina principală a AntenTop se găseşte la http://www.antentop.org

(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: AntenTop, Google Images,  arhiva acestei pagini)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved