03 May 2020

Acces gratuit la ediţia lunii mai a revistei RadCom
Am prezentat pe această pagină generoasa ofertă a CQ Magazine de a se putea consulta gratuit şi online ediţiile martie şi aprilie ale prestigioasei reviste. (articol despre ediţia CQ Magazine a lunii martie la această adresă,  iar a lunii aprilie la această adresă.)
Iniţiativa a fost urmată curând de asociaţia REF a amatorilor francezi, care ne-a dat posibilitatea de a citit ediţia aprilie a revistei lor Radio REF. (articol la această adresă)
SARL, asociaţia radioamatorilor sud-africani ne-a prezentat spre lectură paginile ediţiei lunii aprilie a revistei Radio ZS. (articol la aceeaşi adresă, sub prezentarea revistei Radio REF)
Iată că acum şi asociaţia RSGB a decis să ne încânte cu o ofertă similară: conţinutul ediţiei lunii mai a cunoscutei reviste RadCom.

Secretarul IARU Dave Sumner K1ZZ anunţă că în chip de răspuns la izbucnirea pandemiei Coronavirus RSGB, asociaţia amatorilor britanici pune gratuit la dispoziţia celor interesaţi ediţia lunii mai a revistei RadCom pentru a fi consultată pe internet.
Dave a postat pe forumul ARRL IARU un e-mail primit de la Steve Thomas M1ACB, managerul general al RSGB, în care se spune:

«Ca o nouă componentă a campaniei RSGB „Ieşi în eter pentru că îţi pasă” ediţia lunii mai a RadCom a fost făcută disponibilă radioamatorilor din întreaga lume, pentru a fi citită online. Un număr de asociaţii naţionale afiliate la IARU au procedat deja la acţiuni similare, iar RSGB este încântată să li se alăture pentru a veni în sprijinul comunităţii globale a radioamatorilor în aceste vremuri dificile.» [...]
(Forumul ARRL IARU este deschis tuturor la această adresă.)


Pentru a consulta ediţia lunii mai a RadCom daţi clic pe coperta de mai jos.

Spicuiri din conţinutul extrem de bogat al celor 100 de pagini
Mesajul Preşedintelui RSGB Dave Wilson M0OSV
Covid-19 şi QSL-urile
«Radio War», războiul secret pe undele radio şi contribuţia amatorilor englezi – recenzia unei cărţi interesante (Cei interesaţi de acest subiect pot consulta articolul «Radioamatori receptori în războiul undelor» publicat la această adresă - nota mea, YO4PX)
«Antene portabile» de PJ4DX şi «Raspberry Pi explicat radioamatorilor» de G4WNC - două recenzii
Rubrica «Noi produse»
Interferenţa VDSL
Rubrica «Contesting»
«Sateliţii radio pentru începători» de WB8IMY şi «Concursurile radio pentru începători» de Doug Grant K1DG - două recenzii ale unor volume publicate sub egida ARRL
Demistificarea demodulaţiei SDR FM
Un emiţător VSPR educaţional
«TVI - Istoria un caz» de Geoff Buden G3WZP
Noţiunile de bază ale alimentatoarelor prin comutaţie şi evitarea efectelor potenţial păguboase
Rubricile permanente «ATV», «Antene», «HF» «VHF-UHF», «Benzile Ghz»
Decibeli fără calcule logaritmice
«Bhutan: tărâmul dragonului cu tunete» de Adrian Ciuperca KO8SCA (YO8SCA) (articolul a apărut şi în limba română pe Radioamator.ro la această adresă - nota mea, YO4PX)
Care este funcţiunea unei antene? Răspunsuri la întrebările unui amator începător
«Frecvenţmetrul şi powermetrul ASCEL 20401 în kit» de Andrew Barron ZL3DW
Rubrica «Operare, DX şi cărţi dedicate lucrului în QRP»
Rolul amatorilor în comunicaţiile radio din timpul calamităţilor
«Bătălia beamurilor», o istorie a evoluţiei echipamentelor radio de recepţie şi detecţie din timpul celui de al II-lea Război mondial
«Ultimul cuvânt», o rubrică rezervată scrisorilor de la cititori
Reclame, reclame, reclame ...
etc.

Navigarea prin cele 100 de pagini este extrem de simplă. Progresul de la o pagină la alta se realizează fie prin acţionarea săgeţile dreapta/stânga de pe părţile laterale ale paginilor, fie prin săgeţile dreapta/stânga ale tastaturii. Dimensiunea paginii poate fi mărită sau micşorată prin comanda +/- din bara de jos (numai două poziţii). Pentru ca textul să umple întregul ecran se acţionează iconiţa dintre +/- şi simbolul difuzorului. Pentru a glisa pagina spre stânga sau spre dreapta, spre pagina anterioară sau spre pagina următoare, respectiv în sus sau în jos se ţine apăsat degetul pe butonul clic-stânga al mausului şi se trage/se împinge uşor în direcţia dorită.
Lectură plăcută!


(Foto credit Pixabay via Jewish Press) 

(Documentare, traducere, indicaţii, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL/IARU, RSGB, revista RadCom, Jewish Press, arhiva acestei publicaţii)

 *   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved