30 January 2012

ACTA şi libertatea internetului
Transcrierea textului videoului STOP ACTA! 2012 INTERNET FREEDOM!, care are şi subtitrare în limba română şi care poate fi vizionat în finalul articolului:

Vă puteţi imagina o lume în care furnizorul  de internet monitorizează tot ce faceţi online?
Vă puteţi imagina că medicamente generice care ar putea salva vieţi ar putea fi interzise?
Vă puteţi imagina că seminţe care ar putea hrăni mii de oameni ar putea fi controlate şi reţinute în numele patentelor?
Acestea vor deveni realitate cu ACTA.
ACTA este Tratatul Comercial Anti-Contrafacere.
Deghizat ca un acord comercial, ACTA merge mult, mult mai departe.
În ultimii trei ani ACTA a fost negociat în secret de către 39 de ţări. Dar negociatorii nu sunt reprezentanţi aleşi democratic. Ei nu ne reprezintă, dar scriu legi în spatele nostru. Ocolind procesele democratice, ei impun noi sancţiuni pentru a opri partajarea fişierelor pe internet.
ACTA urmăreşte să facă pe furnizorii de servicii şi acces la internet responsabili legal pentru acţiunile utilizatorilor lor, transformându-i în poliţişti şi judecători privaţi pentru drepturile de autor, cenzurându-şi reţelele.
Consecinţele asupra libertăţii de exprimare ar fi teribile. În numele patentelor ACTA ar oferi corporaţiilor mari puterea de a opri medicamentele generice înainte de a ajunge la cei care au nevoie de ele şi de a opri utilizarea anumitor tipuri de seminţe în agricultură.
Parlamentul european va vota în curând asupra ACTA. Acest vot este oportunitatea de a spune NU, o dată pentru totdeauna, acestui tratat periculos. În calitate de cetăţeni trebuie să ne îndemnăm reprezentanţii să respingă ACTA.
NU pentru ACTA.
Aflaţi mai multe şi porniţi la acţiune de la www.lqdn.fr/acta
(Un film realizat de Benoit Musereau) (www.benoitmusereau.com)

Procedura din Parlamentul European
Comitetul pentru Comerţ internaţional INTA (International Trade Committee) al Parlamentului European este comitetul principal care lucrează la ACTA.
Comitetele de Afaceri juridice (JURI), Dezvoltare (DEVE), Libertăţi civile (LIBE) şi de Industrie (ITRE) vor fi primele care îşi vor exprima opiniile după ce vor «schimba păreri» pe baza rapoartelor în săptămânile următoare.
Opiniile vor fi trimise la INTA pentru a influenţa raportul final, care va recomanda Parlamentului european în plen să respingă sau să accepte ACTA.
În final votul în plen al Parlamentului european în privinţa ACTA va avea loc nu mai devreme de luna iunie a.c.
Citiţi despre Acordul comercial împotriva contrafacerii ACTA pe Wikipedia aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
Petiţia naţională OPRIŢI ACTA! poate fi semnată la această adresă: http://www.petitieonline.com/opriti_acta
Petiţia internaţională STOP ACTA poate fi semnată la această adresă: 
http://www.stopp-acta.info/english/get+involved/petition/petition.html


Declaraţia-gafă a ministrului Comunicaţiilor Valerian Vreme:
“ACTA este un acord internaţional care vine şi sincronizează de fapt ţările semnatare şi aţi văzut că suntem într-o companie destul de selectă şi mă refer la Statele Unite, mă refer la ţările europene care au semnat, Japonia, Coreea de Nord.” (Realitatea.net)

Petiţia ROMÂNIA nu vrea ACTA! iniţiată de Realitatea.net poate fi semnată la adresa de mai jos. La 1 februarie orele 16.40 ea fusese semnată deja de 9100 de persoane.

Membrii Comitetului INTA pot fi găsiţi la această adresă: https://memopol.lqdn.fr/europe/parliament/deputy/EmmaMcclarkin/ 
Ei pot fi contactaţi prin adresele lor de e-mail prin clic pe numele lor.


Articolul Libertatea internetului în primejdie? despre SOPA, o lege similară aflată în dezbaterea Senatului Statelor Unite poate fi citit prin clic pe titlu.

“Premierul Boc a spus sâmbătă (28 ianuarie 2012) că nu deţine momentan informaţii despre condiţiile în care România a adoptat Acordul comercial impotriva bunurilor contrafăcute (ACTA).
La finalul comandamentului de iarnă de la MAI, Boc a fost interpelat de o jurnalistă, care l-a intrebat despre modul în care ACTA a fost asumat de România.
"Sunt acuzaţii că Guvernul a negociat, a aprobat acest tratat fără dezbatere publică", i-a spus jurnalista lui Boc.
"Nu am datele să mă pot pronunţa în acest moment cu privire la întrebarea dumneavoastră, nu am o asemenea informaţie", a replicat premierul.
Joi (26 ianuarie 2012) 22 de state membre UE, inclusiv România, au semnat acordul. Pe lângă aceste ţări, acordul a mai fost semnat de Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud.
Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatică ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denunţând manevre de culise ale oficialilor care pregătesc tratatul.
Decizia lui Arif de a demisiona intervine în urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanţi au ieşit în stradă după semnarea acordului.” (www.ziare.com)


O nouă petiţie internaţională destinată a sensibiliza Parlamentul european pentru a nu vota ACTA în iunie 2012 şi care a adunat deja peste 1.700.000 de semnături poate fi semnată la
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?fp 


17 februarie 2011
Dragi prieteni,
S-a întâmplat ceva incredibil – un val de protest s-a ridicat din Europa şi guvernele au început să suspende ratificarea periculosului tratat ACTA – o convenţie internaţională care ameninţă libertatea internetului şi dreptul la liberă exprimare.
Avem nevoie de o majoritate a europarlamentarilor care să voteze împotriva tratatului ACTA în luna iunie a acestui an, pentru a-l anihila definitiv – dar cu cât mai multe guverne vor refuza să ratifice tratatul acum cu atât mai mari sunt şansele de a obţine o majoritate incontestabilă în Parlamentul european. Săptămâna trecută petiţia noastră cu 2,2 milioane de semnături a cauzat o undă de şoc la Bruxelles, iar după predarea petiţiei la cabinetul preşedintelui PE acesta a criticat public ACTA. Germania, Polonia, Olanda şi alte ţări au pus tratatul pe poziţia de aşteptare. Împreună putem obţine ca efectul dominoului să nu se oprească aici.
În timp ce comisiile Parlamentului european se pregătesc să dezbată acceptarea sau respingerea tratatului, ele urmăresc cu atenţie ce se întâmplă în capitalele lor. Daţi clic pe adresa de mai jos pentru a semna petiţia care cere tuturor şefilor de stat membre UE să oprească fără întârziere procesul de ratificare. Noua petiţie va fi predată cancelariilor din principalele oraşe europene în momentul în care se vor aduna un milion se semnături. […]
Echipa Avaaz


28 februarie 2012
"O petiţie împotriva Acordului, semnată de 2,5 milioane de oameni, a fost primită la PE.
O petiţie în care eurodeputaţii sunt îndemnaţi să respecte libertatea Internetului şi să respingă ratificarea acordului multilateral ACTA a fost primită, marţi, la Parlamentul European, fiind semnată de 2,5 milioane de persoane din întreaga lume, informează un comunicat oficial."


*   *   * 


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved