06 March 2012

Scrisoare deschisă
către dl. Adrian Zaiţ, YO8OW, secretar general interimar al F.R.R. 


Stimate domnule Adrian Zaiţ,
După cum probabil cunoaşteţi, administrez o pagină de internet vizitată de numeroşi radioamatori YO.
Având în vedere apropierea Adunării generale şi, implicit, a alegerilor generale pentru Consiliul de administraţie al Federaţiei Române de Radioamatorism, îmi permit să vă adresez câteva întrebări, în calitatea Dv. de potenţial viitor secretar general al organizaţiei, funcţie pe care am înţeles că intentionaţi s-o ocupaţi. Aţi putea opta pentru orice spaţiu de internet (oficial sau privat) pe care îl veţi considera potrivit pentru a da răspunsurile aşteptate. În cazul în care nu aveţi de gând să ocupaţi această funcţie vă rog să trataţi scrisoarea de faţă ca fiind lipsită de obiect, dar chiar şi în această situaţie vă rog să aveţi amabilitatea de a ne informa cu privire la intenţiile Dv.

Întrebările se doresc a fi o reflectare a celor pe care cred că şi le pune majoritatea radioamatorilor membri ai unor cluburi afiliate la FRR, iar răspunsurile pe care sper că veţi accepta să mi le daţi ar contribui la o mai bună înţelegere a personalităţii Dv. şi, posibil, la alegerea Dv. în cunoştinţă de cauză în cea mai importantă funcţie din radioamatorismul românesc. Cred că radioamatorii YO sunt interesaţi să ştie detalii despre proiectele Dv., despre viziunea Dv. asupra realizărilor şi nerealizărilor celor patru ani care s-au scurs de la ultimele alegeri, respectiv ale anului scurs de la ultima Adunare generală.
Dintre numeroasele subiecte pe care aş vrea să vi le propun (ele pot fi completate şi cu altele, la sugestia Dv.) m-aş limita deocamdată la următoarele:
1. Chestiunea modificărilor la statut. Până în acest moment, la circa trei săptămâni până la data Adunării generale,  modificările preconizate - simple cosmetizări de faţadă şi actualizări ale denumirilor instituţiilor, operate pe textul venerabilului statut al FRR însăilat în 2001 - nu au ajuns la cunoştinţa marei mase a radioamatorilor. Chiar şi această "Mărie cu altă pălărie", prezentată extrem de tardiv,  cum va putea fi ea votată în AG fără a fi cunoscută temeinic şi dezbătută public în prealabil? Nu a avut loc nicio dezbatere într-un spaţiu de internet pe care radioamatorii să poată exprima comentarii şi opinii. La şedinţele cluburilor n-au putut participa foarte mulţi radioamatori, mai ales dacă se aflau în altă localitate decât aceea a sediului asociaţiei. Atunci când anul trecut Dv. aţi alcătuit un proiect de statut acesta a fost postat pe Radioamator.ro şi comentatorii au putut atrage atenţia asupra gravelor sale carenţe. Se pare că noua metodă de prezentare a statutului exclusiv pe saitul oficial, pe care nu există posibilitatea comentariilor, încearcă să prevină tocmai această dezbatere liberă, necenzurată şi să pună radioamatorii YO în faţa faptului împlinit.

R:  Statutul F.R.R. este o problemă foarte delicată, în trecut s-a mai  încercat îmbunătăţirea lui şi acest lucru nu a fost posibil din diverse motive.  Încercarea de modificare a statutului F.R.R. este  făcută pentru a rezolva măcar o parte din problemele de funcţionare ale F.R.R. Este adevărat că această  propunere de modificare este făcută în grabă şi poate nu este cea mai bună soluţie, dar prin ea se încearcă  a se evita pe viitor diversele situaţii pe care conducerea F.R.R. le-a întâmpinat de la dispariţia lui Vasile YO3APG.
Aceste propuneri de modificare a statutului au fost deja  postate pe pagina federaţiei , întârzierea afişării acestor propuneri de modificare nefiind vina secretarului general. Nu  doresc  ca aceste propuneri să fie votate de reprezentanţii structurilor sportive în necunoştiinţă de cauză în nici un caz, federaţia putând funcţiona în baza actualului statut.
Din punctul meu de vedere viitorul statut ar trebui să fie cât mai succint, iar problemele de organizare internă să fie reglementate de regulamentul de funcţionare a F.R.R., evitându-se ca la cea mai mică modificare să fim nevoiţi să urmăm procedurile de  autentificare şi legalizare a acestuia şi obţinerea acordului A.N.S.T. În acest fel Adunarea Generală va putea face mult mai uşor modificările necesare unei bune funcţionari a F.R.R. şi adaptarea  structurii  organizaţiei la nevoile membrilor săi.
Cu ceva vreme în urmă am făcut un proiect de statut pe care l-am propus, proiect ce a stârnit discuţii aprinse în rândul radioamatorilor. Acel proiect a fost lansat ca o tentativă de modificare a actualului statut, şi pe cât de aprige au fost discuţiile în rândul radioamatorilor pe atât de nule au fost modificările făcute.
Din păcate constat că este mult mai uşor să critici decât să vii cu o propunere de modificare pe care să o argumentezi şi să o susţii, nu am auzit pe mulţi dintre cei ce-şi dau cu părerea  să-şi afirme disponibilitatea de a contribui sau colabora la realizarea acestor modificări şi realizarea unui statut care să poata satisface nevoile organizaţiei şi ale membrilor săi.
Informaţiile oficiale ce vor veni  din partea conducerii F.R.R. şi a comisiilor vor fi postate pe pagina federaţiei. Facem acest lucru pentru a delimita diversele speculaţii,  presupuneri şi afirmaţii personale de  punctul de vedere oficial al F.R.R.
Eu nu voi incerca să împiedic (ci le susţin) în vreun fel discuţiile pe marginea oricărei probleme din F.R.R. şi mă bucură faptul că aceste discuţii există. Atâta timp cât aceste dezbateri  sunt purtate cu un scop constructiv şi nu distructiv mă voi implica activ la ele, dar repet: să fie purtate pentru  o coagula mişcarea radioamatoricească din România şi  nu pentru a o dezbina.


2. Care sunt intenţiile actualilor membri ai Consiliului de administraţie? Cine doreşte să continue, cine se retrage? Cine sunt noii candidaţi? Pe care funcţii candidează fiecare?    Care sunt proiectele pe care şi (ni) le propun?

R: Sunt unii membri ai consiliului care vor să continuie şi alţii care şi-au exprimat dorinţa de a se retrage. În acest moment nu vă pot spune care sunt noii candidaţi, pentru că nu am primit încă propunerile din partea cluburilor. Aceste propuneri sunt aşteptate până cel târziu pe data de 26 martie ora 10. În funcţie de sosirea acestor propuneri ele vor fi postate pe pagina federaţiei, împreuna cu C.V.-ul candidatului şi scrisoarea de intenţie.
Eu unul  sper ca la aceste alegeri să candideze şi să ocupe funcţii în viitorul C.A. acei oameni ce  doresc să-şi folosească toată priceperea, cunoştinţele şi experienţa lor pentru bunul mers al activităţii F.R.R. Până acum unele comisii au avut rezultate bune, alte comisii s-au văzut mai puţin, dar cei ce vor face parte din viitorul C.A. vor trebui să-şi ia în serios atribuţiile. Alegerile din acest an se vor desfăşura în baza actualului statut, deci vom  avea 17 membri în Consiliul de Administraţie, şi sper că cei ce vor fi aleşi îşi vor da tot interesul pentru a promova şi dezvolta mişcarea radioamatoricească din România. 

3. Comunicarea (până acum dificilă) dintre conducerea FRR şi radioamatorii YO; şansele ca în mandatul Dv. această comunicare să se caracterizeze prin deschidere şi transparenţa totală; disponibilitatea Dv. şi a membrilor CA de a asculta doleanţele radioamatorilor şi de a răspunde întrebărilor şi problemelor lor;

R: Unul din capitolele la care pot spune că este mult de muncit este comunicarea şi transparenţa. Nu vreau să fac promisiuni, dar acest capitol este pentru mine unul prioritar alături de cel al finanţării FRR şi de promovarea imaginii noastre ca radioamatori. Constat că în acest moment vă aşteptaţi ca secretarul general să rezolve toate problemele ce nu au fost rezolvate de ani de zile, şi acest lucru este destul de greu de realizat într-un timp relativ scurt. În următoarea perioadă veţi constata o îmbunătăţire a comunicării dintre conducerea F.R.R. şi radioamatorii YO. Voi încerca să îmbunătăţim şi să dinamizăm pagina federaţiei, ea va fi actualizată mult mai des şi cei ce doresc vor putea posta comentarii la articolele apărute precum şi la deciziile luate de conducerea federaţiei.
N.B. La această adresă poate fi consultat Raportul Comisiei de cenzori privind activitatea financiar-contabilă al FRR până la 31 decembrie 2011.

4. Proiectele creionate în comunicatul C.A. al FRR din 16 ianuarie 2012 (unicul comunicat emis în acest an) şi în declaraţiile d-lui Cezar Coatu YO6CUF pe Radioamator.ro, mai ales cele referitoare la obligativitatea înscrierii tuturor radioamatorilor din România în cluburi afiliate la FRR şi a legitimării sportive obligatorii; aceste proiecte odată realizate, deşi deocamdata neclarificate, ar putea avea un impact important asupra întregii activităţi de radioamator din România; 

R: Acesta este un exemplu pe care-l dau pentru a diferenţia între punctul de vedere al F.R.R. şi un punct de vedere personal. Citez din comunicatul dat de C.A. în data de 16 ianuarie 2012:
«Tuturor membrilor F.R.R. li se vor face noi legitimări. F.R.R. va tipări noi legitimaţii care să corespundă cu actualele cerinţe cerute de IARU si ANST. Această activitate va fi efectuată de către F.R.R. pentru a avea o evidenţă clară a sportivilor  săi şi a cluburilor  la care sunt  legitimaţi aceştia (unul dintre motivele principale fiind evitarea problemelor apărute în concursuri privitor la legitimarea concurenţilor.»
Cred că este destul de clar că se vor face noi legitimaţii membrilor F.R.R. şi nu tuturor radioamatorilor din România.
Prefer să nu comentez declaraţiile făcute în nume propriu de alţi colegi.     

5. Frauda din YO DX HF Contest din 2010 şi în concursurile interne anterioare (vezi Şmenarul mioriticNoi informaţii despre trişori); se impun clarificări şi identificarea vinovaţilor;

R:  Frauda din YO DX HF Contest din 2010 a fost sancţionată, iar o abatere  nu poate fi sancţionata de două ori. Comisia ce a analizat această abatere a aplicat o sancţiune celui găsit vinovat de acea fraudă. Faptul că acea comisie nu a dat un comunicat prin care să ne arate modul în care a fost fraudat acel concurs, motivarea sancţiunii ce a fost aplicată  şi ce măsuri ar trebui luate în viitor pentru a evita asemenea fapte se datorează funcţionării defectuoase a comisiei, sau există alte motive ce nu le cunosc în acest moment. Dacă sancţiunea ce a fost aplicată pentru acea fraudă este prea blândă sau nu, a fost  decizia acelei comisii. Ar trebui ca la abateri repetate cel ce a fraudat sau a încercat să fraudeze diverse competiţii să fie sancţionat dur, să i se retragă toate titlurile obţinute în competiţiile interne şi retragerea clasificărilor sportive.

6. Frauda din Campionatul IARU 2010 (vezi Partea întunecată a Forţei); se impun clarificări şi identificarea vinovaţilor; care a fost gradul Dv. de implicare? Măsuri preconizate pentru evitarea şi sancţionarea unor posibile fraude viitoare; Veţi dispune instituirea unei anchete în cazul în care veţi ocupa funcţia de secretar general?

R: Cât despre frauda din IARU HF Contest 2010  pot să vă spun că împreună cu Grecu Adam YO8BIG, Mancaş Ştefan YO8DOH, Mancaş Alexandru YO8TOH, Coca Pavlic Alexandru YO8SS şi Sandu Teodor Cristian YO8TRC am trimis conducerii FRR dovezile pe care le aveam, şi care dovedeau că aceşti membri ai echipei nu au fraudat acea competiţie. Faptul că nu a existat dorinţa la acea vreme de a fi analizată sesizarea făcută de cei mai sus mentionaţi şi nici tăria de a-i găsi pe cei  sau cel ce s-a făcut vinovat de fraudă nu este vina noastră. O comisie din FRR nu şi-a făcut, sau nu şi-a putut face treaba, iar rezolvarea acelei sesizări a fost lăsată deoparte. Eu unul am fost la acea vreme un membru al echipei la fel ca toţi ceilalţi şi nu am avut cunoştinţă de fraudă decât după mai multe luni de la producerea ei. Astept cu nerăbdare acea clipă când cel (sau cei)  ce s-au  făcut vinovaţi de acea fraudă vor avea  tăria de caracter să o recunoască, sau ca membrii viitorului C.A. să analizeze aceste dovezi şi să-i sancţioneze pe cei (sau cel) ce s-au făcut vinovaţi. Această echipa s-a vrut a fi o a doua echipă naţională, şi înfiinţarea ei a fost aprobată de C.A., urmând ca această echipă să folosească al doilea indicativ special al F.R.R., şi anume YP0A. Coordonatorul acestei echipe a fost Gheorghe Paisa, membru în C.A. la acea vreme.
La această competiţie eu am pus la dispoziţia echipei YP0A dotarea de la YO8KGA, amplasamentul şi echipamentul propriu. În această competiţie s-a mai operat din două amplasamente, unul la Piatra Neamţ YO8WW  şi unul la Bârlad YO8DDP. 
Grecu Adam, Mancaş Ştefan, Mancaş Alexandru, Coca Pavlic,  Sandu Teodor Cristian  şi subsemnatul  am  fost operatori în cele două amplasamente din Suceava şi nu avem nici o legătură cu fraudarea Campionatului  IARU, noi  urmând  dispoziţiile date de coordonatorul echipei, tot el fiind cel ce s-a ocupat de transmiterea logului de concurs către organizatori. Ştiu că unii dintre radioamatori aşteaptă să mă disculp şi să mă folosesc de funcţia pe care o deţin ca interimar în acest moment, dar eu cred că viitoarea comisie de disciplină are ca primă misiune rezolvarea problemelor legate de fraudele din competiţiile interne cât şi din cele internaţionale.
Pentru evitarea fraudelor viitoare este necesar ca preşedintele comisiei de disciplină să-şi îndeplinească atribuţiile, iar acea comisie să-şi facă datoria, sancţionând fiecare fraudă sau tentativă de fraudă în mod exemplar.
  
7. Responsabilitatea candidaţilor aleşi şi a secretarului general de a-şi prezenta performanţele după un an de mandat, precum şi oportunitatea demisiei lor în absenţa acestor performanţe;


R: Eu unul aş vrea ca performanţele fiecărui membru al C.A. să nu fie nevoie a fi prezentate în fiecare an, ci ele să se vadă, iar cei ce nu doresc să se implice să renunţe singuri la funcţiile pe care le ocupă. Propun ca secretarul general să poata fi demis de C.A. dacă nu-şi îndeplineşte sarcinile de servici sau dacă performanţele lui manageriale sunt slabe. Acelaşi lucru fiind valabil şi pentru ceilalţi angajaţi ai F.R.R. Cred că această decizie ar  imbunătăţi activitatea celor ce sunt angajaţi.

8. Prezenţa unor informatori dovediţi ai fostei Securităţi în Consiliul de administraţie al FRR. În C.A. actual sunt prezenţi YO3FU, YO5OBP, YO5BLA şi YO6FCV (vezi FRR şi CNSAS - recapitulare şi încheiere). 

R: Din informaţiile pe care le deţin ştiu că cei ce au fost declaraţi colaboratori ai fostei Securităţi nu pot candida şi nici nu pot fi aleşi în C.A., iar cei ce au fost informatori dovediţi şi au transmis fostei Securităţi informaţii despre radioamatori ar trebui să aibă onoarea de a nu candida la o funcţie în viitorul C.A.  
O altă solutie ar fi ca cei ce participă la A.G. să nu-i voteze pe aceştia din urmă, iar pe viitor să fie prevăzut în statut că cei ce au colaborat cu Securitatea să nu poată face parte din  C.A. 


Ţin să menţionez că acesta este un punct de vedere personal.
Adrian Zaiţ YO8OW


Aceste subiecte ar urma să fie detailate respectiv reformulate ca întrebări în momentul în care veţi binevoi să acceptaţi invitaţia mea.  (Această frază a fost publicată înainte de a primi răspunsurile lui YO8OW. Fiind deja în posesia acestor răspunsuri nu se mai impune nicio reformulare. Textul va rămâne în forma în care se află acum - nota mea, YO4PX)
În aşteptarea răspunsului Dv., sper prompt şi favorabil,
Cu cele mai bune gânduri şi urări de succes,
Francisc Grünberg, YO4PX
Constanţa, 5 martie 2012
*   *   *
La această scrisoare, expediată prin e-mail pe adresa FRR şi pe adresa personală a destinatarului s-a primit răspuns în data de 10 martie 2012. Textele lui YO8OW au fost inserate cu albastru în interiorul articolului.
Comentarii sunt binevenite, dar având în vedere că s-a încercat înscrierea unor comentarii anonime cu un conţinut abject, cu expresii obscene, vulgarităţi, atacuri de o violenţă verbală cu totul ieşită din comun şi care au fost respinse de la publicare, cu începere din 12 martie 2012 pe acest blog nu se vor mai accepta decât comentarii asumate prin semnătură cu numele şi indicativul real al autorului. Chiar şi acestea vor fi respinse dacă vor conţine elemente care contravin unui comportament civilizat.


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved