24 March 2012

Ultimele semnale – un film despre Titanic
Singura fotografie a operatorului Harold Bride în cabina radio a Titanicului. 
John «Jack» Philips a pierit în apele Atlanticului. Harold Bride a fost salvat şi a continuat să opereze la bordul vasului salvator Carpathia până la sosirea 
acestuia la New York la 15 aprilie 1912
«Ultimele semnale» este povestea scufundării vasului RMS Titanic centrată pe operatorii telegrafişti ai staţiei Marconi de la bord. Accentul este pus pe Harold Bride, operatorul secund. John Philips a fost operatorul-şef.


Filmul a fost realizat în încercarea de a reproduce tragedia Titanicului cu cât mai mare acurateţe posibilă din punctul de vedere al celor doi telegrafişti. Cabina radio şi recuzita au fost reconstituite utilizându-se diverse surse, cum ar fi planurile vasului, fotografii şi mărturii de prima mână ale supravieţuitorilor. Scenariul a fost creat pentru a evoca evenimentele reale, iar în anumite momente scenele redau chiar cuvânt cu cuvânt cele rostite pe Titanic în acele ore fatidice.
Acest film - rezultatul a doi ani de muncă - este doar versiunea prescurtată de 42 de minute a variantei mari, care în acest moment se află încă în faza de post-producţie. Filmul complet reproduce mai multe scene petrecute la bordul vasului, cum ar fi fotografia făcută de părintele Frank Browne – singura fotografie cunoscută a cabinei radio - (fotografia de sub titlu - nota mea, YO4PX), avertizarea privind aisbergurile (care a fost aproape total eliminată din versiunea scurtă) şi mai multe informaţii despre biografia personală a celor doi protagonişti. În plus versiunea mare prezintă mai multe scene de la bordul lui Carpathia, vasul salvator sosit ca urmare a lansării de pe Titanic a cererii de ajutor CQD, scene consistente din New York în timpul săptămânilor în care s-a desfăşurat investigaţia Senatului Congresului S.U.A., reacţia opiniei publice la scufundarea vasului şi chiar imagini cu Harold McBride în timpul convalescenţei sale.
Filmul a fost scris, regizat şi produs de Tim Linskey, care interpretează şi rolul lui John Philips, în vreme ce Jake Swings apare în rolul lui Harold Bride. Coloana sonoră este creaţia lui John Falabella.
Filmul, postat pe YouTube în februarie 2012, se încheie cu o laconică notă care rulează pe ecran:
«Deşi scufundării Titanicului i-au supravieţuit doar 705 de persoane, cei salvaţi îşi datorează viaţa operatorului-şef John Philips şi operatorului secund Harold Bride. Fără eforturile lor de a cere ajutor chiar şi soarta celor ajunşi în bărcile de salvare ar fi fost incertă.»
(Surse: Southgate AR News, YouTube, foto de pe saitul  The RMS Titanic Radio Page)
*   *   *
  • Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la tragedia Titanicului Chelmsford Amateur Radio Society (CARS) va activa staţia specială GB100MWT în zilele de 14 şi 15 aprilie 2012, ocazie pentru care a fost pregătit un QSL special.
  • Din Muzeul marinei din Fort Perch Rock, New Brighton, Wirral, Regatul Unit va fi activat indicativul special GB100MGY între 6 şi 26 aprilie 2012 pe toate benzile de amator cu ocazia celei de a 100-a aniversări a scufundării Titanicului. S-a obţinut şi permisiunea specială de a opera pe banda 501-504 kHz şi se va transmite pe 502 kHz între 12 şi 18 aprilie 2012 cu precădere în orele serii.  Se va face o noapte albă la muzeu între 14 şi 15 aprilie în amintirea traficului desfăşurat pe banda de 500 KHz, pe care s-au transmis de pe Titanic semnalele de ajutor CQD şi SOS. - Mulţumiri şi salutări, 73 de John Hudson, G0CMW
Alte numeroase staţii speciale din Irlanda, Anglia, Canada, Belgia, Germania, S.U.A. etc. vor fi active pentru comemorarea tragediei în care au pierit 1504 persoane. Lista lor se găseşte la această adresă.

Camera radio în filmul «Titanic» în regia lui James Cameron



Alt articol pe acest subiect:

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved