22 March 2015

Imprimantă 3D la scară moleculară
Sub titlul «Researchers Creates Molecule-making 3D Printer» saitul The Market Business publică un interesant material despre noile orizonturi deschise în domeniul impirimării 3D:

Cercetătorii au obţinut succese în crearea unui tip unic de imprimantă 3D capabilă să lucreze la scară atomică. Se afirmă că imprimanta asamblează molecule complexe de la zero şi că maşina care fabrică molecule ar putea revoluţiona căile cercetării în domeniul medicamentelor, să simplifice fabricarea celulelor solare şi a altor produse de înaltă tehnicitate.

Avem  oare de-a face cu o revoluţie în descoperirea de noi medicamente? «Suntem cu adevărat entuziasmaţi când ne gândim la impactul imediat pe care imprimarea 3D o va avea în acest domeniu», spune într-un video lansat de Universitatea din Illinois din Urbana-Champaign Dr. Martin D. Burke, profesor de chimie al universităţi şi unul dintre cercetători.

Calea tradiţională de sintetizare a moleculelor mici necesită o serie graduală de reacţii chimice – un proces mare consumator de timp şi care presupune o extrem de bogată experienţă în domeniu.

«Moleculele mici au exercitat deja un puternic impact asupra lumii, dar noi nu am reuşit să aprofundăm toate posibilităţile pe care ele sunt capabile să le ofere. O mulţime de medicamente grozave n-au putut fi deocamdată descoperite din cauza obstacolelor puse de sintetizarea lor», spun cercetătorii într-o declaraţie.
Noua imprimantă simplifică procedura de fabricaţie a moleculelor şi o face accesibilă chiar şi savanţilor care nu sunt chimişti. «Atunci când pui la îndemâna tuturor abilitatea de a crea te poţi aştepta la un fenomenal impact istoric. O imprimantă 3D pentru molecule ne-ar permite să stăpânim întregul potenţial de creativitate şi de inovare, gândirea ar ajunge să fie eliberată de limitările inerente unei stricte specializări, iar tehnologia, aflată deocamdată exclusiv în posesia câtorva specialişi, ar putea fi folosită chiar şi de ne-experţi», afirmă Burke în declaraţie. 

Cum funcţionează noua imprimantă 3D? Pentru a crea maşina Burke şi colaboratorii săi au analizat structurile a mii de molecule şi au identificat «blocurile de fabricaţie» chimice care se regăsesc în majoritatea acestora. În esenţă, conform relatării publicaţiei online Popular Mechanics, maşina împreunează aceste blocuri ca piesele unui Lego şi apoi elimină produsele secundare rezultate.

Până în acest moment dispozitivul poate fabrica 14 categorii de molecule mici, însă cercetătorii speră să perfecţioneze tehnologia până la stadiul în care va putea asambla aproape orice fel de molecule.
Studiul a fost prezentat la 13 martie 2015 în publicaţia Science.
(Sursă: The Market Business)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved