08 March 2015

Unsprezece DXpediţii memorabile în imagini

Filmele de mai jos, disponibile iniţial contra cost sub formă de DVD-uri, fiecare cu o durată aproximativă de o oră, au fost lansate după desfăşurarea câte-uneia dintre cele unsprezece DXpediţii organizate între anii 1997 şi 2011. Acum James Brooks 9V1YC, realizatorul lor, participant activ şi la activitatea expediţiilor în eter - radioamator înscris în CQ DX Hall of Fame -  le oferă gratuit comunităţii DX. 
Este un cadou care se cuvine apreciat, datorită valorii perene a materialelor, care cu siguranţă pentru DX-mani nu şi-au pierdut deloc atractivitatea. Ele sunt excelente surse documentare despre activităţi DX majore, care au intrat în istoria radioamatorismului şi au marcat-o prin organizarea unor activităţi temerare în regiuni de multe ori ostile prezenţei omului, în entităţi dorite de pasionaţii fenomenului DX. Lor li s-au oferit prilejuri rare de a le contacta graţie unor eforturi umane şi financiare deloc neglijabile. Nu mai puţin importantă este calitatea artistică a filmelor, înaltul lor nivel profesional şi bogăţia de informaţii istorice, geografice şi culturale pe care le incorporează - potenţialul lor educaţional şi didactic. Tinerii şi mai puţin tinerii DX-mani pot descoperi în ele valori care să-i stimuleze în practicarea acestei pasionante faţete a radioamatorismului.

Situat în Marea Chinei de sud, la vest de Filipine, reciful Scarborough este fără îndoială cea mai rară şi cea mai controversată entitate a listei DXCC. Puţine sunt locaţiile mai greu accesibile şi puţine şi sunt şi cele care generează şi acum atâtea dezbateri intense. Din cauza disputelor diplomatice dintre China şi Filipine reciful a fost destinaţia a doar trei scurte DXpediţii, ceea ce l-a menţinut în fruntea listei DXCC timp de peste un deceniu. Filmul analizează pe viu controversa Scarborough şi prezintă echipa DXpediţiei din 2007 în timp ce activează cea mai rară entitate DX din lume. 


Insula Heard este o zonă sălbatică naturală, izolată şi imaculată, unul dintre locurile de pe planetă care au fost scutite de introducerea de către oameni a vreunei specii vegetale sau animale străine. Este îndepărtată, neospitalieră şi total ruptă de civilizaţie. Aceasta ar putea fi explicaţia faptului că a fost de două ori ocupată şi de două ori abandonată. Acest documentar, prezentat publicului iniţial la TV, trece în revistă istoria insulei cu începere din secolul XIX până la ocupaţia australiană din 1950, pentru a se încheia cu imaginile celebrei DXpediţii din 1997.



Pitulat între munţii Himalaiei estice se întinde micuţul regat al Bhutanului. Este una dintre naţiunile cele mai izolate şi mai necunoscute ale lumii  şi, totodată, una dintre entităţile DXCC cele mai dorite de DX-mani. Filmul vă facilitează cunoaşterea unei ţări şi a unei populaţii rareori văzute de lumea exterioară (nici măcar la televiziune sau pe video). Bucuraţi-vă de imagini «din culise» ale unei destinaţii rare, vizitate în anul 2000 de unii dintre cei mai buni operatori radio adunaţi laolaltă într-o echipă de DXpediţionari.



În partea a II-a a DXpediţiei «Micro-Lite» echipa îşi pune din nou staţiile în funcţiune în 2002, de această dată din paradisul antarctic splendid al insulei Georgia de sud. Pornind de la povestea aventurosului căpitan James Cook şi încheind cu călătoriile de neoprit ale lui Earnest Shackelton descoperiţi motivul pentru care Georgia de sud a fost cea mai faimoasă şi mai exploatată insulă timp de peste 200 de ani. Urmăriţi-i apoi îndeaproape pe operatori pentru a deprinde secretele DXpediţiilor de tip «Micro-Lite» şi a afla pentru ce echipa a decis să-şi lase acasă aparatura grea. 



Descrise de căpitanul James Cook ca «cel mai oribil loc de pe Pământ» insulele Sandwich de sud sunt totodată, în mod logic, şi cea mai dificilă locaţie pentru o DXpediţie din punct de vedere logistic. Folosind numai 100 de waţi şi antene verticale operatorii experimentaţi şi-au asumat provocarea Atlanticului de sud îndreptându-se spre Southern Thule – teritoriul cel mai sudic al planetei în afara Zonei Tratatului antarctic. Operând printre ruinele unei vechi baze argentiniene (şi printre 100000 de pinguini!) operatorii demonstrează felul în care o expediţie cu dotări super-uşoare poate readuce în actualitate bucuria DXpediţiilor de odionioară.



Situată la jumătatea drumului între Africa şi Australia şi la antipod de America de Nord insula Kerguelen, îngheţată şi bătută de vânturi, s-a aflat întotdeauna pe locuri fruntaşe pe lista celor mai dorite entităţi DXCC. Ce fel de oameni sunt DX-manii care se decid să-şi părăsească casele timp de şase săptămâni şi să călătorească în locuri atât de depărtate? Navigând în 2005 cu vestitul vas R/V Braveheart spre noi meleaguri extreme ale Oceanului Indian de sud şi aplicând din nou abordarea «antenă verticală – putere mică» urmăriţi echipa DXpediţionarilor Microlite Penguins în vreme ce se luptă cu vicisitudinile mărilor şi apoi cu acelea ale pailapurilor dintr-o nouă destinaţie antarctică îndepărtată.



Separat de Noua Zeelandă cu peste 1000 de km şi situată la joncţiunea dintre două platouri continentale lanţul insulelor Kermadec este una dintre regiunile cele mai active seismic din lume. Insula Raoul, aflată la extremitatea sa nordică, adăposteşte un mare vulcan care a erupt violent şi pe neaşteptate în 17 martie 2006. Şase luni mai târziu, sub supravegherea atentă a Departamentului Conservării Noii Zeelande, echipei Microlite Penguins DXpeditions i s-a oferit o rară oportunitate de a explora insula Raoul şi de a activa încă una dintre cele mai dorite entităţi DX din lume.


Cunoscută ca locaţia unor crâncene bătălii din anii celui de al II-lea Război mondial, a unei baze militare şi a unui punct transoceanic de alimentare cu combustibil, insula Midway din zilele noastre serveşte unor scopuri total diferite. Administrat de Serviciul de Pescuit şi Faună/Floră naturală a Statelor Unite acest străvechi atol vulcanic este acum un refugiu natural şi o poartă de intrare spre îndepărtatele insule hawaiiane de nord-vest. Odinioară pe Midway au lucrat mii de oameni, însă în prezent au rămas doar câţiva voluntari. Misiunea lor este aceea de a readuce atolul la starea sa naturală şi de a întreţine un valoros monument naţional. Conlucrând strâns cu noii administratori ai atolului şi atenţi la aspectele sensibile ale mediului înconjurător DXpediţionarii acestei activităţi din 2009 demonstrează felul în care radioamatorismul este considerat acum o activitate binevenită pe teritoriul uneia dintre cele mai protejate rezervaţii naturale ale Americii.



Situate la sud de paralela de 60 de grade insulele Orkney de sud formează una dintre cele patru entităţi DXCC din Zona Tratatului Antarcticii al Naţiunilor Unite. Atât Marea Britanie cât şi Argentina deţin baze ştiinţifice pe insule, dar niciuna dintre ele nu a putut prezenta revendicări de suveranitate recunoscute asupra lor. Dar chiar şi fără hăţişurile birocraţiilor naţionale organizarea unei DXpediţii majore pe un teritoriu nestatal, internaţional constituie o provocare costisitoare. Aisberguri, recife aspre şi stricte reglementări ale mediului înconjurător sunt doar câteva dintre motivele pentru care aceste insule sunt atât de dificile de activat. Îndărătul priveliştilor uluitoare ale Antarcticii descoperiţi efortul echipei MicroLite Penguins de a scoate în eter în 2011 una dintre cele mai neobişnuite şi râvnite entităţi DX ale lumii.



Situată în singuratica regiune nord-estică a Oceanului Pacific Clipperton este una dintre cele mai misterioase şi necunoscute insule din lume. Datorită legendarului şi câteodată violentului său blestem insula a devenit notorie de aproape 300 de ani pentru ghinionul cu care îi urmăreşte pe  navigatori.
Acest DVD prezintă DXpediţia FO0AAA din martie 2000 şi continuă prin a reproduce una dintre cele mai bune înregistrări filmate vreodată. Pornind de la numeroasele DXpediţii realizate în decursul anilor şi rememorând întâmplările înfricoşătoare ale crimelor, naufragiilor şi pirateriei însoţiţi această echipă de aventurieri în timp ce reactivează una dintre cele mai abominabile destinaţii ale radioamatorismului.



Situată în Oceanul de sud insula Campbell este avanpostul subantarctic cel mai îngheţat şi mai izolat al Noii Zeelande. A găzduit iniţial o staţie meteo, dar acum insula este nelocuită şi a fost desemnată de Noua Zeelandă ca o rezervaţie naturală protejată.
Acest video prezintă vestita DXpediţie din 1999, colecţia uimitoare de faună şi floră naturală a insulei şi fascinanta istorie a ocupaţiei şi abandonării sale.



(Sursă: Pagina lui 9V1YC pe Vimeo, traduceri de  texte de YO4PX)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved