16 December 2019

Un apel din partea Agenţiei spaţiale europene

Ultima oră
Prin eforturile lui N2YO elementele de identificare ale satelitului OPS-SAT au fost introduse pe pagina sa dedicată urmăririi sateliţilor n2yo.com şi pot fi văzute la această adresă:
Pentru următoarele 10 zile trecerile deasupra României pot fi văzute aici:
(Tks N2YO)




Către toţi radioamatorii!
European Space Agency (Agenţia spaţială europeană) îi «provoacă» pe toţi cei care deţin aparatură de radioamator să recepţioneze primele semnale provenind de la OPS-SAT, laboratorul spaţial nou-nouţ produs de ESA.
În data de 17 decembrie satelitul OPS-SAT va fi lansat pe o orbită polară circulară de joasă înălţime (515 km) de o rachetă Soyuz din Kourou, Guyana franceză, împreună cu trackerul exoplanetar Cheops. Odată lansat satelitul îşi va desfăşura panourile solare şi antena pentru frecvenţe ultra-înalte şi va începe să trimită semnale spre Terra.
Aţi putea fi primul de pe Pământ care să le recepţioneze? Echipa de control a misiunii ESA cu sediul în Darmstadt vă solicită ajutorul pentru a-l găsi pe acest CubeSat care abia îşi încearcă aripile.
(Credit ESA)

OPS-SAT este primul satelit din categoria sa care este dedicat exclusiv experimentării. El poartă la bord o mare varietate de echipamente de nivel avansat, care permite «Experimentatorilor» să-şi desfăşoare şi să-şi testeze programele şi aplicaţiile în spaţiu.

Oricine poate solicita să devină un Experimentator! Aflaţi mai multe despre misiune şi despre modalitatea de a trimite solicitări la această adresă.

Lansarea este programată pentru data de 17 decembrie 2019 orele 08.54 UTC. Intrarea în acţiune va avea loc după trecerea a 15044,6 secunde (T+15044,6 secunde) şi se aşteaptă ca ea să se producă la orele 13.05.04 UTC.

OPS-SAT va începe să transmită la 15 minute după lansare şi după ce s-a confirmat deschiderea antenei UHF şi a panourilor solare. Primele două treceri deasupra Europei se aşteaptă să se producă în aceeaşi seară.

Principalele caracteristici de downlink


Informaţii suplimentare sunt disponibile pe GitHub la această adresă.

După recepţionarea semnalului de la OPS-SAT amatorii care doresc să răspundă invitaţiei noastre trebuie să completeze online formularul care se găseşte la această adresă, furnizând informaţii despre locaţia lor şi să-şi prezinte «fişierul de log».
Echipa de control a zborului OPS-SAT a creat un program open source care dă posibilitatea tuturor să recepţioneze baliza OPS-SAT care transmite îm UHF şi s-o decodeze. Un set de aplicaţii «GnuRadio» dedicat acestui scop este disponibil pe GitHub la această adresă.

Primii trei radioamatori care au reuşit să recepţioneze cel puţin cinci cadre decodate corect şi să le prezinte la ESA vor primi o invitaţie specială la «Ziua experimentatorilor OPS-SAT» în martie 2020, precum şi un  tur al instalaţiilor de control şi al staţiilor terestre ale ESA din Darmstadt şi, fireşte, şi un certificat.



Decodarea balizei OPS-SAT
(Credit ESA)


Satelitul OPS-SAT în spaţiu imaginat de un artist
(Credit ESA)
Luând pulsul planetei noastre
Ne confruntăm cu toţii cu consecinţele unei lumi aflată în rapidă schimbare, dar datorită erei sateliţilor suntem într-o situaţie mai avantajoasă pentru a înţelege complexităţile planetei noastre, mai ales în privinţa modificărilor globale. Sateliţii zilelor noastre sunt folosiţi pentru a previziona vremea, pentru a răspunde unor întrebări importante pentru ştiinţa Pământului, pentru a oferi informaţii esenţiale în vederea ameliorării agriculturii, a siguranţei maritime, a asistenţei în momentele dezastrelor şi într-o varietate de aplicaţii importante pentru viaţa de zi cu zi.

Nevoia de informaţii transmise de sateliţi creşte în ritm exponenţial. Agenţia ESA este un lider mondial în domeniul observaţiei Terrei şi rămâne dedicată dezvoltării unei tehnologii de vârf, menită să obţinem o mai bună înţelegere a planetei, o îmbunătăţire a calităţii vieţii, sprijinirea unor politici necesare asigurării unui viitor mai suportabil, al beneficiilor afacerilor şi al economiei.

Mesaj de  la ESA
Dear Francisc,
Thank you very much for your email and interest in ESA's activity
and thank you very much for having spread the OPS-SAT news.
We remain at your disposal for any future contact.
Thank you again.
Kind regards, 
Valeria






Laboratorul zburător al ESA la dispoziţia tuturor
Ce ai putea să faci cu un calculator puternic aflat în spaţiul cosmic? Cu o înălţime de doar 30 de cm OPS-SAT este un mic CubeSat destinat să joace rolul de laborator orbital pentru o mare varietate de programe – dat fiind că el conţine unul dintre cele mai puternice calculatoare aflate vreodată în zbor –, pentru a testa programe de control inovative provenind de la echipe de pe întreg teritoriul Europei. 
Oricine poate solicita să-şi testeze programul la bordul lui OPS-SAT, începând de la companii cu vechime sau în faza de start-up până la echipele de cercetare, universităţile şi cluburile de informaticieni, beneficiind de un link direct prin internet. Micul satelit poartă la bord o cameră cu înaltă rezoluţie, antene de radio, receptor optic, roţi reactive şi GPS. OPS-SAT poate fi reiniţializat în cazul în care vreun program experimental crapă, permiţând testări din zbor altminteri riscante, ca o modalitate de a face spaţiul cosmic mai mic.


(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: ESA, YouTube. Detalii tehnice suplimentare vor fi adăugate acestui articol)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved