17 October 2014

Imprimarea 3D şi radioamatorii
Într-un articol intitulat «De ce radioamatorii ar trebui să acorde atenţie imprimării 3D» publicat în 15 octombrie 2014 pe saitul Inside3DP Mike Grauer Jr. KE7DBX le propune radioamatorilor să investigheze modalităţile prin care imprimantele 3D ar putea fi folosite în construcţiile lor home made:

Ca membru al comunităţii radioamatorilor am fost întotdeauna fascinat de ingeniozitatea constructorilor din anii de început ai radioului. Începând din însăilarea de echipamente radio din piese aruncate de alţii, trecând prin epoca kiturilor şi până la modificarea unor aparate disponibile în comerţ mişcarea makerilor şi radioul au traversat anii mână-n mână.
Comunitatea 3D Printing împărtăşeşte numeroase trăsături similare mişcării radioamatorilor. În miezul ambelor activităţi regăsim construirea, creaţia şi invenţia. Şi asemenea operatorilor radio cei implicaţi în imprimarea 3D deprind în permanenţă noi abilităţi tehnice care pot fi utilizate în alte domenii ale vieţii noastre.

Iată doar câteva dintre căile prin care radioamatorii pot folosi imprimarea 3D:
1. Crearea unor cutii «personalizate» pe măsura unui anumit proiect: pe vremuri dacă aveai nevoie de o cutie pentru un proiect radioamatoricesc acesta trebuia să fie prefabricat, nu exista decât o singură mărime pentru toate cutiile. Acum puteţi crea o cutie care să satisfacă exact necesităţile proiectului dumneavoastră, cu găuri potrivite pentru toţi conectorii.

2. Imprimaţi prin extrudere: odată cu apariţia extruderelor puteţi să vă imprimaţii singuri izolatorii. Există de asemenea servicii de imprimare 3D care imprimă în metal, făcând mai uşoară fabricarea de piese metalice. S-au întreprins o mulţime de cercetări pentru imprimarea pieselor electronice. Aceasta ar înlesni nu numai proiectarea propriilor dumneavoastră radiouri şi accesorii radio, dar chiar şi imprimarea acestora.
[EXTRUDÁRE, extrudări, s. f. Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastică, constând în trecerea forțată a materialului, supus unei forțe de compresiune, printr-o matriță de formă adecvată; extruziune. – Cf. fr. extrusion. (DEX) – nota mea YO4PX]

3. Imprimarea pieselor de schimb: aţi putea folosi imprimarea 3D pentru a imprima piese de schimb. Dacă veţi dori un nou buton de acord pentru radioul dumneavoastră veţi putea pur şi simplu să-l imprimaţi pentru a se conforma caracteristicilor determinate de dumneavoastră. Sau poate aveţi nevoie de un nou dispozitiv de prindere a microfonului? Din nou, de ce nu l-aţi imprima pentru a economisi bani şi a scăpa de dificultatea de a vă procura piesa potrivită? Aţi putea recrea şi părţile din plastic ale radiourilor care nu se mai află în producţie. Cu imprimarea 3D posibilităţile sunt realmente nelimitate.

4. Cultivaţi pasiunea de a crea lucruri: cu ajutorul mişcării 3D open source şi a radioamatorismului noi invăţăm cum să construim. Cultivarea şi aprecierea acordate imprimării 3D vă vor furniza un bun fundament pentru practicarea radioamatorismului. Veţi deprinde tot ceea ce trebuie să ştiţi despre construire, şi acesta este singurul lucru de care aveţi nevoie pentru a începe să deveniţi radioamatori.

5. Luaţi contact cu cei interesaţi de imprimarea 3D: la fel ca în radioamatorism comunitatea RepRap (prescurtare de la replicating rapid prototypero iniţiativă britanică pentru construirea unei imprimante 3D capabilă şă-şi imprime majoritatea propriilor sale componenteeste extrem de activă şi încurajează mereu noii pasionaţi să i se alăture. Începând cu cei care deţin doar abilităţile de bază şi până la cei mai evoluaţi, în stare să proiecteze construcţii noi chiar şi în timpul somnului, comunitatea 3D se află în plină expansiune. De ce n-aţi face efortul de a o cunoaşteCine ştie, poate că prin îmbinarea dintre imprimarea 3D şi radioamatorism veţi putea să atrageţi forţe tinere în hobby-ul dumneavoastră.

Imprimarea 3D poate constitui o resursă importantă a radioamatorismului, atât pentru a contribui la însuşirea de noi abilităţi tehnice, cât şi pentru a le preda altora. În afară de şansa de a atrage mai mulţi oameni interesaţi în radioamatorism aceasta ar putea inspira constructorii să inventeze noi mecanisme ingenioase pentru aparatele lor de radio. Depinde doar de radioamatori să decidă însuşirea acestei tehnologii aflate în permanentă evoluţie şi folosirea ei în propriul lor avantaj.
..................................................................................................................................................
Mike Grauer Jr. este un consultant al Universităţii Puget Sound din Tahoma, statul Wahsington în domeniul imprimării 3D. El deţine o licenţă BFA (Bachelor of Fine Arts) în arta animaţiei şi un MBA (masterat în administrarea afacerilorîn marketing. Este activ în toate toate domeniile imprimării 3D.


Imprimantă 3D

RepRap versiunea 1.0 (Darwin)

RepRap versiunea 2.0 (Mendel)



(Surse: saitul Inside3DP, Wikipedia, DEX, YouTube)

Alte articole despre makeri:

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved