Zece paşi pentru stăpânirea codului Morse
de Daniel Romanchik, KB6NU
BoingBoing, un blog dedicat culturii populare pe care îl citesc cu plăcere a publicat recent un material intitulat Tehnica unică de a învăţa lucruri noi scris de James Altucher. El este una dintre acele persoane care par să se priceapă la toate. Pe pagina sa de pe Wikipedia se spune că el este «un administrator de fonduri private, antreprenor, autor de bestseller-uri şi podcaster (distribuitor de fişiere multimedia pe internet pentru a fi rulate pe dispozitive mobile sau calculatoare)».
În articolul cu pricina, pe parcursul a zece «paşi» el îşi detaliază tehnica necesară pentru a învăţa (de fapt pentru a stăpâni) lucruri noi. Iată cum aş aplica eu sfaturile sale la deprinderea codului Morse:
În articolul cu pricina, pe parcursul a zece «paşi» el îşi detaliază tehnica necesară pentru a învăţa (de fapt pentru a stăpâni) lucruri noi. Iată cum aş aplica eu sfaturile sale la deprinderea codului Morse:
1. Iubeşte-l
Dacă nu iubeşti codul Morse nu încerca să-l înveţi. Te vei alege doar cu nişte frustrări şi te va îndepărta de învăţarea altor lucruri, care ţi se vor părea mai interesante şi îţi vor fi mai utile.
2. Citeşte
Poţi citi despre diferite metode de a învăţa codul Morse dar, ca să fiu sincer, cred că telegrafia ţine mai mult de învăţatul prin practică decât de învăţatul prin lectură. De aceea treci mai degrabă la punctul 3.
3. Încearcă, dar ia-o uşor
Procură-ţi câteva cursuri de telegrafie – în mod normal aş recomanda G4FON CW Trainer sau K7QO Code Course (la care îmi permit să adaug şi metoda marelui telegrafist german Fabian Kurz DJ1YFK Learn CW Online cu peste 65500 utilizatori, bazat pe metoda Koch, cu interfaţă în 30 de limbi, dintre care aceea în limba română tradusă de mine – nota mea, YO4PX). Există de asemenea numeroase aplicaţii bune pentru telefoanele inteligente. Încearcă-le pe toate – dar ia-o uşor – şi alege metoda a cărei utilizare îţi face cea mai mare plăcere. Dacă după ce le-ai încercat ţi se pare că nu-ţi plac, renunţă. (vezi punctul 1).
4. Găseşte-ţi un mentor
Găseşte un amic (buddy), pe cineva care să te ajute să înveţi codul. Numeroase cluburi au început să organizeze cursuri de Morse, dar chiar şi în cazul în care clubul tău nu are aşa ceva tot poţi găsi pe cineva care te asiste. Clubul de telegrafişti FISTS are un code buddy program, iar la CWOps există un program numit de ei CW Academy.
5. Studiază istoria, studiază prezentul
Codul Morse are o istorie bogată. Studiind istoria sa vei dobândi o perspectivă care te va motiva să-l înveţi. Dacă nu te vei simţi motivat – renunţă. (vezi punctul 1)
Studiindu-i prezentul vei înţelege maniera în care este practicat codul Morse în zilele noastre. În loc să te ancorezi în trecut vei fi în stare să practici codul Morse astfel cum este el folosit acum. Aceasta ar putea părea ciudat, dar e adevărat. Vei avea parte de mult mai multe bucurii dacă vei aplica practicile moderne.
Pentru a sedimenta ceea ce ai învăţat Altucher recomandă să aşterni pe hârtie învăţămintele dobândite prin citire.
6. Începe cu proiecte uşoare
Nu sunt sigur că în domeniul codului Morse există proiecte «uşoare», dar hai să privim lucrurile dintr-un alt unghi. Majoritatea amatorilor învaţă codul Morse fie pentru a participa în concursuri, fie pentru a lucra DX sau pentru a sta la taifas cu alţi amatori. Dacă e vorba de concursuri poţi participa în competiţii la viteză redusă. De exemplu FISTS organizează concursuri slow speed sprint în fiecare trimestru. Pentru taifasuri acelaşi FISTS are activităţi de o zi numite «Get Your Feet Wet». Poţi afla mai multe informaţii despre aceste activităţi pe pagina FISTS Operating Activities.
7. Studiază ceea ce ai realizat
În materialul său de pe BoingBoing Altucher scrie: «Cineva mi-a povestit despre Amy Schumer (actriţă şi scriitoare americană – nota mea, YO4PX), una dintre actriţele mele preferate. Ea îşi filmează toate apariţiile scenice, apoi se întoarce în camera ei şi le studiază secundă de secundă ... Ea doreşte să devină cea mai bună.»
Altucher continuă: «Dacă nu eşti obsedat de erorile tale înseamnă că nu iubeşti suficient de mult domeniul pentru a ajunge mai bun. Nu-ţi pune întrebări prosteşti de genul «De ce oare nu sunt bun?» Mai degrabă întreabă-te: «Ce am făcut greşit şi cum aş putea să îmbunătăţesc?»
Atunci când porneşti la drum – şi chiar şi atunci când eşti un veteran ca mine – ar putea fi util să-ţi înregistrezi legăturile şi să le asculţi ulterior, examinând cu spirit critic manipulaţia ambilor parteneri ai QSO-ului. În timp ce staţia cealaltă transmite ascultă pentru a vedea ce ai uitat să transmiţi prima dată. Apoi, în timp ce transmiţi supraveghează-ţi cu atenţie critică calitatea propriului cod Morse.
Ca să fiu sincer, până să citesc acest articol nu m-am gândit vreodată să-mi înregistrez legăturile. Îmi închipuiam că sunt deja suficient de bun şi că dacă voi continua să exersez – făcând legături sau lucrând în concursuri – voi deveni mai bun. Este posibil că dacă voi începe să-mi înregistrez legăturile şi să le evaluez critic voi ajunge mai repede un bun telegrafist.
Întrebarea care se pune este cât de obsedat trebuie să fie cineva? La urma urmei radioamatorismul e doar un hobby. Este o decizie personală pe care o vei lua de unul singur. Eu cred că sunt destul de obsedat pentru a încerca sugestia lui Altucher.
8. Oamenii din jurul tău
Altucher spune: «Umanoizii sunt mamifere tribale. Avem nevoie să lucrăm în grup pentru a progresa.» Redus la numitorul cel mai simplu aceasta înseamnă a ieşi în eter. Cursurile de telegrafie şi programele educaţionale sunt toate bune şi frumoase, dar proba focului este prezenţa în eter şi efectuarea de legături sau participarea în concursuri.
Altucher spune: «Umanoizii sunt mamifere tribale. Avem nevoie să lucrăm în grup pentru a progresa.» Redus la numitorul cel mai simplu aceasta înseamnă a ieşi în eter. Cursurile de telegrafie şi programele educaţionale sunt toate bune şi frumoase, dar proba focului este prezenţa în eter şi efectuarea de legături sau participarea în concursuri.
Dar asta nu e totul. Contează şi cu cine te întreţii odată ce ai ieşit în eter. Dacă năzuieşti să operezi cu 30 de grupe pe minut (150 de semne – nota mea, YO4PX) nu te limita să cauţi doar legături la viteză mică. Ascultă-i pe telegrafiştii care transmit un cod de calitate, la o viteză puţin mai mare decât aceea pe care o poţi recepţiona cu uşurinţă şi fă efortul de a-i copia şi de a-i lucra. Legăturile cu operatori buni te vor ajuta să devii mai bun tu însuţi. Lucrând cu operatori slabi nu vei progresa cu nimic.
Altucher notează: «Găseşte cel mai bun grup cu putinţă şi petrece cât mai mult timp cu membrii săi, până ce vei deveni unul dintre ei. Lansaţi-vă provocări, concuraţi unul cu celălalt, admiraţi-vă reciproc munca, deveniţi invidioşi unii pe ceilalţi şi, în cele din urmă, depăşiţi-vă între voi.»
9. Dedică mai mult timp
În ultimii 12 ani am realizat mai mult de trei legături pe zi şi am ajuns în stadiul în care mă simt inconfortabil dacă nu-mi lucrez în telegrafie cele trei legături zilnice. Nu trebuie să fii obsedat de treaba asta într-atât de mult ca mine – e doar un hobby, la urma urmei –, dar dacă vei petrece mai multe timp cu degetele pe manipulator vei deveni un telegrafist mai bun - este cât se poate de simplu.
10. Ticluieşte-şi propriul plan diabolic
Nu sunt sigur dacă îmi place titlul pe care l-a dat Altucher acestui punct, dar esenţa este că după aceste studii, exerciţii şi estimări trebuie să-ţi găseşti propria cale pe care s-o urmezi. Parcurgând toate aceste etape vei descoperi ce anume ţi se potriveşte cel mai mult şi îţi vei forma propria perspectivă unică despre ce înseamnă să fii un bun operator în CW.
Şi asta încă nu e de ajuns. Ajuns la acest nivel vei fi capabil să-ţi transmiţi cunoştinţele şi experinţa dobândită altora. Altucher scrie: «Este rândul tău să-i înveţi pe alţii, să mentorizezi, să inovezi, să schimbi lumea.» Cred că aceste idei sunt aplicabile în orice domeniu, chiar şi în cel prezent de atâta vreme în lume precum codul Morse.
.....................................................................................................................
Dan Romanchik KB6NU este în radioamatorism unul dintre cei mai prolifici publicişti pe internet din zilele noastre. Promotor pasionat al radioamatorismului şi educator avizat atât prin ghidurile sale cât şi prin cursurile pe care le predă, el a publicat şi o serie de cărţi educaţionale de valoare, folosite de zeci de mii de începători angajaţi pe drumul devenirii lor ca radioamatori.
KB6NU despre el însuşi:
«Sunt radioamator aproape de când mă ştiu. Iubesc radioamatorismul şi, mai mult decât atât, îmi place să împărtăşesc hobby-ul nostru cu alţii. Aceasta este motivaţia mea pentru a scrie cărţile pe care le-am publicat. Aspectul hobby-ului care mă încântă cu precădere este operarea în telegrafie pe benzile de unde scurte, construirea de kituri şi predarea de cursuri de radioamator. Actualmente sunt manager educaţional al secţiunii Michigan a ARRL şi şeful staţiei WA2HOM, staţie aflată la muzeul Ann Arbor Hands-On.»
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: blogul lui KB6NU,saitul Amazon)
Postare pe blogul autorului:
«Zece paşi pentru stăpânirea codului Morse»
June 8, 2015 by Dan KB6NU
No, you don’t have to use Google Translate to read this post. I just wanted to show you what my post, Ten Steps to Mastering Morse Code looks like in Romanian.
About a week ago, Francisc, YO4PX, a writer, journalist, professional translator in Constanta, Romania asked if he could translate and post it to his website, which is dedicated to amateur radio. Francisc has published more than 800 articles to his site, http://yo4px.blogspot.ro , over the past five years.
In addition to translating and re-publishing my blog post, he gave my books a nice plug. TNX es 73, Francisc.
Postare pe blogul autorului:
«Zece paşi pentru stăpânirea codului Morse»
June 8, 2015 by Dan KB6NU
No, you don’t have to use Google Translate to read this post. I just wanted to show you what my post, Ten Steps to Mastering Morse Code looks like in Romanian.
About a week ago, Francisc, YO4PX, a writer, journalist, professional translator in Constanta, Romania asked if he could translate and post it to his website, which is dedicated to amateur radio. Francisc has published more than 800 articles to his site, http://yo4px.blogspot.ro , over the past five years.
In addition to translating and re-publishing my blog post, he gave my books a nice plug. TNX es 73, Francisc.
Alte articole despre telegrafie:
Zece motive pentru a învăţa tatitatit-titata (CW) de Don Keith, N4KC, www.n4kc.com, decembrie 2010
Câteva sfaturi pentru noii telegrafişti de Steve Katz WB2WIK
Câteva sfaturi pentru noii telegrafişti de Steve Katz WB2WIK
* * *