09 December 2015

Filmul DXpediţiei din 1994 pe insula Petru I
«Imaginaţi-vă o insulă din Antarctica, într-atât de îndepărtată, într-atât de dificilă de abordat încât până şi pe suprafaţa Lunii au călcat mai mulţi oameni – e vorba de insula Petru I. Imaginaţi-vă un grup de nouă persoane, care s-au pregătit timp de peste doi ani, au traversat cinci continente, trecând prin 12 ţări, folosind 15 mijloace diferite de transport, pentru a realiza scopul pe care şi l-au propus: cea mai lungă expediţie întreprinsă vreodată pe insula Petru I, prima şedere fără a beneficia de sprijinul prezenţei unui vapor în timpul expediţiei şi înscrierea în loguri a celui mai mare număr de QSO-uri comparativ cu orice expediţie anterioară. Iată povestea lor.»
Cu aceste cuvinte se deschide filmul de 33:57 minute realizat de Peter Casier ON6TT, membru al faimoasei DXpediţii pe insula Petru I din 1994. Este vorba de cea de a doua activare a acestei entităţi rare, după aceea din 1987 în care doi radioamatori norvegieni, Einar Enderud, LA1EE şi Kåre Pedersen, LA2GV au participat la o expediţie ştiinţifică sub auspiciile Institutului norvegian de cercetări polare şi au ieşit în eter pentru prima dată de pe insulă cu indicativele 3Y1EE şi 3Y2GV, semnând prin aceasta certificatul de naştere al celei de a 317-a entităţi DXCC active (în acel moment - acum lista cuprinde 340 de entităţi). Trecuseră 38 de ani de la ultima prezenţă a norvegienilor pe Petru I, iar entuziasmul comunităţii DX a fost de nedescris. În condiţii dificile Einar şi Kåre au înscris în loguri peste 16000 de legături.


Au trebuit să treacă şapte ani până când un nou indicativ 3Y, autorizat de autorităţile norvegiene, a reuşit să apară în 1993 în benzi. După un an de pregătiri staţiile cu indicativul 3Y0PI au început să-şi transmită semnalele în 1 februarie 1993, pentru ca până la încheierea activităţii să adune în loguri nu mai puţin de 60000 de legături. Membrii expediţiei - subiectul filmului de mai jos - au fost Ralph Fedor K0IR, Peter Casier ON6TT, Tony DePrato WA4JQS, Terry Dubson W6MKB, Luis Chartarifsky XE1L, Bob Schmieder KK6EK, Bob Wilber N4GCK, Willy Ruesch HB9AHL şi Martin Tosseyn C00K (bucătar).




Robert Schmieder KK6EK a fost cel care şi-a asumat istorisirea DXpediţiei publicând în noiembrie 1994 în revista QST o inspirată relatare, a cărei traducere a apărut, cu acordul autorului, în articolul Petru I, insula de la capătul lumii. Articolul cuprinde o rememorare cuprinzătoare a tuturor celor trei DXpediţii pe insulă (expediţia norvegiană din 1987, expediţia 3Y0PI din 1993 şi expediţia 3Y0C din 1996). 
Tot Robert Schmieder a publicat şi o carte de 226 de pagini intitulată «3Y0PI, Peter I Island, Antarctica» sub egida Cordell Expeditions, o organizaţie creată de el, dedicată cercetărilor ştiinţifice şi, cu această ocazie, activării unor entităţi rare de pe lista DXCC. Sub conducerea sa este aşteptată realizarea în 2016 a unei majore DXpediţii pe insula Heard cu indicativul VK0EK.
Filmul de mai jos, realizat pe baza scenariului şi filmărilor lui Peter Casier ON6TT se adaugă aşadar în mod fericit relatărilor scrise anterioare, completându-le cu imagini frumoase şi inedite. Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, putem afirma fără pericolul de a greşi că filmul radioamatorului belgian este cu atât mai valoros, astfel că autorului său i se cuvin mulţumirile noastre sincere.
Vizionare plăcută!
(Introducere, traducere şi documentare de YO4PX. Surse: YouTube, articolul «Petru I, insula de la capătul lumii», arhiva de QSL-uri YO4PX, Amazon, Google Images)



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved