08 April 2020

Radioamatorii şi ventilatorul salvator
Radioamatorii continuă să joace un rol important în dezvoltarea sistemului electronic pentru un ventilator open source, modular şi ieftin destinat pacienţilor. Dispozitivul a fost proiectat de cercetătorul Sem Lampotang şi echipa lui de la Universitatea Florida Health – centrul de sănătate academic al şcolii – folosind componente uşor de procurat, cum ar fi un tub de PVC şi supape de la sistemele de irigaţii ale peluzelor. Ideea este crearea unui ventilator cu proprietăţi esenţiale şi care să poate servi în situaţia penuriei de ventilatoare.
Placa pentru producerea unui ventilator minimalist va intra în producţie cu ajutorul radioamatorilor. Echipa lucrează la adăugarea unor facilităţi de siguranţă pentru a se încadra în prevederile reglementărilor, apoi se va trece la teste de inginerie pentru a determina siguranţa, acurateţea şi anduranţa aparatului, care poate fi construit cu o modestă cheltuială între 125 şi 250 de dolari.

Dr. Gordon Gibby KX4Z – un profesor anestezist pensionar, asociat al Universităţii din Florida şi un inginer în domeniul electricităţii – se numără printre cei implicaţi în proiect, proiectând prototipuri de sisteme. El a anunţat că a fost creată placa cu circuite imprimate pe care s-au montat componentele, înainte de trecerea la fabricarea ei pe scară largă. «Aceasta ar trebui să conducă la o schemă open-source documentată, care poate fi reprodusă sau îmbunătăţită de orice producător interesat.», a spus Gibby, precizând că placa, având la bază un microcontroler Arduino, poate fi construită oriunde în lume.

«Multă muncă a fost investită în proiectarea plăcilor imprimate», a declarat Gibby ARRL-ului. «Avem cel puţin două, poate chiar trei scheme, gata de a fi fabricate. Specificaţiile valorilor electrice şi mai multe videouri au fost postate online. (vezi mai jos unul dintre videouri – nota mea, YO4PX) Programul de control bazat pe Arduino va regla frecvenţa respiraţiei şi alţi parametri esenţiali în tratarea bolnavilor victime ale infecţiei cu Coronavirus. Printre alţi radioamatori care au jucat un rol în producerea sistemului de control al proiectului se numără Jack Purdum W9TEE şi Ashhar Farhan, VU2ESE, creatorul transiverului uBITX.

Folosind un forum Groups.io până la 140 de voluntari au studiat sau au lucrat la completarea proiectului. Programul a fost creat de mai mulţi voluntari,  şi la această fază au participat şi operatori radio.

Supapele ventilatorului vor regla cu precizie debitul oxigenului comprimat introdus în organismul pacientului cu plămânii debilitaţi de pneumonia virală, cu scopul de a-i prelungi viaţa şi a-i permite corpului să învingă infecţia.

Printre premisele proiectului se menţionează faptul că Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor (the Food and Drug Administration) probabil că nu va mai stărui la parcurgerea întregii proceduri a autorizării schemei minimaliste în situaţia în care ar apare o penurie masivă de ventilatoare, componentele medicale tradiţionale ar fi problematic de obţinut, iar transportul va fi deficitar sau întrerupt.







şi 140 de voluntari ... 

(Documentare, traducere, adaptare şi completări cu fotografii de YO4PX (linkuri sub poze). În imaginea de sub titlu interfaţa controlerului ventilatorului. Surse: pagina ARRL 1.04.2020, Google, Simulation.health.ufl.edu, Anest.ufl.edu, Books-express.ro, arhiva acestei pagini, YouTube) 

Să mai şi zâmbim: distanţarea socială

*  *   *
 
Înapoi la pagina principală

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved