09 January 2011

Modulul SDR AMSAT-UK FUNcube

FUNcube este un mic satelit construit de AMSAT-UK în scopuri educaţionale. Atunci când satelitul va fi lansat (probabil la sfârşitul anului 2011) pe o orbită de 700 de km. înălţime, semnalele sale vor putea fi ascultate de oricine. Constructorii săi speră că tinerii studenţi, având posibilitatea de a-l auzi şi de a-l urmări în timp ce se roteşte de trei ori pe zi în jurul Pământului, vor deveni interesaţi de radio, de spaţiul cosmic, de fizică şi electronică. 

În această perspectivă AMSAT-UK a proiectat şi a lansat recent un modul SDR, care să recepţioneze semnale transmise de la bordul sateliţilor de amator. Modulul acoperă ecartul de frecvenţă de la 64 la 1700 de MHz, în toate modurile de lucru şi se vinde la un preţ de circa 125 de lire sterline. Conform relatării lui Richard G4TUT pe forumul de la QRZ.com a doua tranşă de modul SDR a fost pusă în vânzare pe 2 ianuarie la orele 20.00 UTC şi a oferta a fost epuizată în mai puţin de un minut. Deşi a fost realizat în scopuri educative, ca parte a proiectului satelitului FUNcube, pentru a recepţiona semnale pe frecvenţele de uplink şi downlink ale acestui satelit, s-a constatat că modulul poate fi folosit pentru multe alte aplicaţii şi s-a construit o versiune Pro cu ecartul de frecvenţă mai sus menţionat, ceea ce a trezit interesul multor radioamatori emiţători şi receptori, precum şi a radioastronomilor.  Este compatibil cu sistemele de operare XP, Vista, Windows 7  la 32 de biţi şi Windows 7 la 64 de biţi. Testele iniţiale relevă compatibilitate şi cu Ubuntu şi Mac la 32 şi 64 de biţi. Nu este necesară folosirea unor drivere USB, acestea fiind deja incluse în sistemele de operare utilizate.
Un procent al sumelor realizate din vânzarea modulului sunt destinate finanţării construcţiei şi lansării satelitului FUNcube.
Henk PA3GUO a produs un video HD care înfăţişează modulul SDR FUNcube recepţionând semnale de la sateliţii de amator. El descrie rezultatele ca fiind «uluitoare».
Pe grupul de discuţii Yahoo al FUNcube Henk scrie:
«Videoul arată primele rezultate: recepţii de pe sateliţii HO68 CW, HO68 FM, AO51 FM, VO52 SSB, OOREOS 1k2 AX25 (packet radio cu MixW). Modulul FUNcube dă rezultate similare cu TS2000x. Testele sunt făcute cu modulul scos din cutie, fără niciun fel de ajustări şi modificări.»



Al doilea video arată fazele de construire a unui modul FUNcube Dongle, în care sunt montate manual 10000 de componente, majoritatea sub microscop. O muncă migăloasă, prin care se produc cel mult 10 module pe zi. 



Notă: semnalele de pe sateliţi sunt foarte slabe, Henk a folosit un preamplificator montat pe pilon pentru benzile de 2 metri şi 70 cm.
Puteţi să vă alăturaţi grupului FUNcube la http://groups.yahoo.com/group/FUNcube/
Saitul modulului FUNcube SDR Dongle se găseşte la http://www.funcubedongle.com/
Modulul poate fi comandat de la http://www.funcubedongle.com/?page_id=286
Saitul FUNcube se găseşte la http://www.FUNcube.org.uk/
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: AMSAT-UK, PA3GUO, G4TUT, Southgate AR News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved