21 July 2011

Becul centenar

Un bec care atârnă din tavanul unei încăperi în Departamentul de pompieri voluntari Livermore Pleasanton din California arde de exact 110 ani.

Lynn Owens, care conduce «comitetul becului centenar» spune că motivul pentru care becul a rămas aprins este un fel de mister. Potrivit explicaţiei sale becul de 60 de waţi furnizează o lumină de doar cinci waţi. Chiar şi aşa este impresionant, pentru că nimeni nu ştie de ce becul continuă să ardă de atâta vreme. 

Conform saitului becului centenar, acesta este oarecum diferit ca stil de construcţie de becurile produse de alţi fabricanţi acum o sută de ani.  El a fost inventat de Adolphe A. Chaillet şi fabricat de Shelby Electric Company. A fost donat Departamentului de pompieri voluntari din Livermore de Dennis Bernal şi la 18 iunie s-au împlinit 110 de ani de ardere neîntreruptă. Faptul este documentat amănunţit de Cartea recordurilor Guiness. 


O explicaţie posibilă ar fi felul în care becul a fost construit. Într-un interviu acordat în 2010 publicaţiei Daily Mail Steve Bunn, custodele becului a exprimat opinia că fenomenul s-ar datora calităţii bune a vechilor produse. Într-un bec produs de firma Shelby filamentul a ars mai intens şi a rezistat mai mult timp decât într-un bec produs de Edison. Becul centenar de la Livermore Pleasonton, care şi-a sărbătorit 110 ani de funcţionare, este o dovadă cât se poate de palpabilă a teoriei lui Steve Bunn.   

Conform lui Lynn Owens oameni de ştiinţă din toată lumea au venit să vadă becul-minune, dar cauza longevităţii sale rămâne un mister. Becul poate fi «vizitat» la www.centennialbulb.org

Locuitorii din Livermore au dedicat aniversării o defilare pe străzile oraşului, proiecţia filmului documentar «Un secol de lumină» şi o petrecere la sediul Departamentului pompierilor voluntari.


Aniversarea a fost menţionată şi în buletinele de ştiri ale numeroaselor posturi TV (Fox, NBC, CBS, ABC, WB20 şi CNN), de radio, precum şi în articole publicate în ziare şi pe saituri din toată lumea. 



(Prezentare de YO4PX. Sursă: Amateur Radio Newsline Report 1769/8 iulie 2011, saitul becului centenar, YouTube)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved