02 March 2013

«DXCC Online» în acţiune
Acum un an, în martie 2012 am publicat articolul DXCC Online, în care redam comunicatul biroului DXCC al ARRL, despre noua metodă de obţinere a diplomelor DXCC, aflată în stadiu de pregătire. Noutăţile promiteau anumite înlesniri faţă de procedura clasică, pe care le-am experimentat recent prin solicitarea şi obţinerea plachetelor DXCC Honor Roll (minimum 331 de entităţi confirmate din cele 340 active în acest moment) şi DXCC Challenge (minimum 1000 de band points, fiecare dintre entităţile lucrate pe câte o bandă valorând un punct). Îmi aduc aminte de nenumăratele foi ale cererilor cu câte 20 de indicative pe pagină, pe care le-am completat cu maşina de scris pe vremea când solicitasem variantele pe moduri şi 8BDXCC.


Metoda care a fost pusă acum la dispoziţie scuteşte solicitantul de munca înscrierii datelor cu pixul sau cu maşina de scris, de expedierea numeroaselor foi împreună cu QSL-urile şi de obligaţia de a aşeza cărţile de confirmare în ordinea listei oficiale a entităţilor DXCC. Taxele în versiunea solicitării online sunt oarecum mai mici.
Să vedem cum se procedează:
Pe pagina DXCC Online a ARRL la punctul 2 «Create an Account to Submit an Online DXCC» se bifează răspunsul la întrebarea «Are you an ARRL member? Yes or No (Sunteţi membru ARRL? Da sau Nu), iar la rubrica «Create Account» se înscrie în fereastră indicativul propriu şi se acţionează butonul «Submit». Pe noua pagină care se deschide se înscriu în rubrici prenumele, numele, se selectează ţara, se înscrie adresa (adresele), oraşul, codul poştal, adresa de e-mail, numele de utilizator (username) şi parola (password) alese, se reînscrie spre confirmare parola şi se apasă butonul «Create Account». 
Din momentul în care contul a fost creat username şi password vor fi folosite pentru logarea pe pagina DXCC Online în colţul din dreapta sus, la fel cum se procedează pe orice sait care necesită pentru acces o înregistrare prealabilă. Crearea contului permite sistemului să memoreze QSL-urile prezentate şi informaţiile de pe cerere între două accesări ale saitului DXCC Online.

1. Urmează faza efectivă a înscrierii QSL-urilor în formularul online. Se acţionează butonul «Enter QSLs» din meniu şi se începe înscrierea informaţiilor de pe QSL-uri. Toate datele sunt salvate şi oricând se poate întrerupe procedeul pentru ca înscrierea să fie continuată ulterior.
    a) Trebuie înscrise toate datele solicitate pentru fiecare QSL. În cazul în care se doreşte înscrierea mai multor QSO-uri prezente pe acelaşi QSL informaţiile se înscriu una după cealaltă în rubrici successive.
    b) După înscrierea indicativelor şi a datelor QSO-urilor sistemul oferă automat entitatea DXCC respectivă. Sunt însă situaţii în care un prefix poate fi valabil pentru una dintre mai multe entităţi posibile. În această situaţie se bifează entitatea pentru care se solicită creditarea, iar dacă QSL-ul nu aparţine niciuneia dintre cele oferite se apasă butonul «Show All» şi din lista completă DXCC se optează pentru entitatea dorită.
    c) QSL-urile pot fi înscrie în orice ordine, ele nu trebuie să respecte neapărat ordinea în care apar entităţile în lista DXCC, însă atunci când se prezintă QSL-urile pentru verificare acestea trebuie aşezate în aceeaşi ordine în care au fost ele înscrise în lista online. În cursul procedurii de înscriere DXCC Online va produce o listă «DXCC Online Sheet» care reflectă ordinea înscrierii.

2. Dacă dispuneţi de un program de logare s-ar putea să vi se pară mai uşor să întocmiţi un fişier ADIF care să conţină informaţiile de pe QSL-uri, în loc să le înscrieţi manual în listă. Acţionaţi butonul «Import ADIF» din meniu pentru a obţine fişierul dv. ADIF.

3. După înscrierea informaţiilor se poate începe procedura expedierii cererii prin clic pe «Submit Application» şi trecând apoi succesiv prin fazele «Application» (completarea cererii în care se bifează diploma DXCC care se solicită), «Select QSLs», «Payment» (felul plăţii), «Preview Application» (pentru eventuale modificări ale datelor cererii) şi «Preview QSL List» (pentru revederea datelor înscrise de pe QSL-uri).

4. Pasul «Preview QSL List» din meniul «Submit Applicationۚ» furnizează butonul «Submit Applicationۚ». Prin clic pe el se încheie procedura de cerere şi cererea dv. este salvată. Veţi putea reveni oricând la ea ulterior prin butonul «Application History» pentru a o vedea şi a o scoate pe imprimantă.

5. Verificaţi dacă QSL-urile ce urmează a fi expediate la biroul DXCC (sau unui verificator zonal) sunt aşezate în aceeaşi ordine în care au fost înscrise pe listă. Apoi
   a) Trimiteţi o copie a cererii scoase la imprimantă împreună cu QSL-urile unui verificator zonal, anexând un SASE sau fonduri suficiente pentru ca după verificare acesta să le înainteze biroului DXCC din S.U.A. 
   b) În cazul în care în zona dv. nu există un verificator zonal cererea şi QSL-urile pot fi trimise direct la ARRL la această adresa: ARRL DXCC Desk, 225 Main Street, Newington, CT 06111, U.S.A.

6. Din momentul în care aţi înaintat cererea prin acţionarea butonului «Submit Application» nu veţi mai putea face modificări, nici adăugiri de QSL-uri suplimentare pentru această solicitare. Nu puteţi iniţia o nouă cerere în sistemul Online DXCC până când cererea înaintată nu va fi procesată. Pe pagina DXCC Applications Received se poate vedea în dreptul indicativului propriu data în care cererea a fost înregistrată la biroul DXCC.

La 26 februarie 2013 pe blogul paginii DXCC Online se atrăgea atenţia că pentru interacţiunea cu această pagină de internet se recomandă renunţarea la folosirea versiunii Internet Explorer 8 şi a celor anterioare şi actualizarea la versiunea curentă. Dacă acest lucru nu este posibil ar trebui să se încerce folosirea unor brausere alternative moderne, care pot fi instalate gratuit: ChromeSafariMozilla Firefox. De asemenea JavaScript trebuie activat în brauser.

Inevitabil trebuie să vorbim şi despre cheltuielile pe care le incumbă obţinerea diplomelor (certificates), a plachetelor (plaques) şi a accesoriilor anexe (insigne, ecusoane, medalioane) din partea ARRL. Aceste cheltuieli nu sunt mici, în primul rând din cauza taxelor poştale pentru expedierea QSL-urilor în S.U.A. şi returnarea lor la solicitant. La acestea se adaugă şi taxe percepute pentru certificatele respectiv plachetele în sine şi pentru verificarea QSL-urilor. Însă cel care doreşte să obţină aceste trofee va suporta cheltuielile, mai ales atunci când ele răsplătesc şi certifică rezultatele unor eforturi depuse timp de ani de zile, uneori chiar timp de decenii.
Fără îndoială că există şi categorii de radioamatori care nu sunt interesate de aceste aspecte ale hobby-ului nostru. Există numeroşi DX-mani care au suficiente entităţi confirmate, dar care din cele mai diverse motive nu au solicitat vreodată o diplomă DXCC. Unii lucrează DX-uri în timpul concursurilor sau din simpla dorinţă de a se convinge de funcţionalitatea aparaturii şi antenelor lor, dar nu au solicitat vreun QSL. 
Există o multitudine de căi de a te bucura de fenomenul DX-ului, de miracolul învingerii distanţelor. Una dintre aceste căi este programul de diplome DXCC, un «concurs» cu ceilalţi DX-mani, dar şi cu propriile-ţi resurse, uneori modeste, şi care poate dura toată viaţa. «A lucra DX este o stare de spirit. Pe un DX-man nu-l judeca după ce a lucrat, ci după felul său de a fi şi de a gândi», spune tolerant Veteranul din povestirile lui Hugh Cassidy WA6AUD. Aş adăuga că DX-manii nu trebuie evaluaţi nici după numărul diplomelor pe care le-au obţinut.
Consultând lista solicitanţilor ale căror cereri sunt în lucru (pending) şi clasamentul deţinătorilor de diplome din toată lumea m-am bucurat să constat că numărul amatorilor YO care participă activ la programul DXCC este în uşoară creştere. Le stau cu plăcere la dispoziţie celor interesaţi cu informaţii suplimentare pe baza propriei experienţe. Iată câteva indicaţii:

Se recomandă trimiterea de cel puţin 105 QSL-uri pentru diplomele de bază şi de câte 105 QSL-uri per bandă pentru 5BDXCC şi completările (endorsements) la acesta (6-7-8-9 benzi DXCC). Acelaşi lucru este valabil şi pentru trofeele Honor Roll şi Challenge, dacă este posibil. Am avut supriza neplăcută ca două QSL-uri (C9 Mozambique şi T5 Somalia) să nu-mi fie acceptate, pentru că erau considerate «nedocumentate». Prin acest termen biroul DXCC califică o activitate pentru care nu s-au prezentat dovezi credibile că ar fi fost autorizată legal de autorităţile din entitatea respectivă şi de aceea respinge validarea ei. Se pretind astfel de dovezi mai ales din entităţile care au manifestat sau manifestă anumite reţineri în eliberarea unor autorizaţii de radioamator sau nu au semnat convenţii de reciprocitate cu alte ţări. A durat câteva luni până când am reuşit să înlocuiesc QSL-ul C9 cu un altul «documentat» parcurgând în acest scop sute de pagini de log umplute în ultimii 10 ani în căutarea unui alt QSO cu Mozambique - am găsit patru, din care pentru două am obţinut destul de uşor QSL-uri de la manageri din DL - în vreme ce pentru T5 Somalia aveam din fericire mai multe QSL-uri înlocuitoare valabile de la bun început. 
Periodic Bill Moore NC1L, managerul diplomelor DXCC emite comunicate prin care declară câte o activitate DX validă, aceste comunicate fiind preluate apoi de toate publicaţiile DX din lume. E bine să fie urmărite înainte de a se trimite solicitări de diplome, pentru a se evita neplăcerile descrise. Există şi două liste, neoficiale, mai mult sau mai puţin complete şi actualizate, care enumeră activităţi care în decursul anilor nu au obţinut validarea din partea biroului DXCC, ele se află pe saiturile Les Nouvelles DX şi OK1RR. Dacă există un dubiu în privinţa validităţii unei operaţiuni este indicat să se ceară informaţii din partea biroului înainte de expedierea QSL-urilor.

Relaţia cu biroul DXCC prin intermediul internetului prezintă şi avantajul că participantul la programul de diplome poate ţine evidenţa QSL-urilor prezentate spre «creditare» cu ajutorul unui «Credits Listing» care conţine prefixele şi denumirile entităţilor active şi «dilite» pe orizontală şi modurile de lucru şi benzile pe verticală şi în care entităţile creditate sunt marcate cu un X. Aceste documente se trimit solicitantului pe hârtie după fiecare soluţionare a cererii – primirea diplomei sau a trofeului –, dar se pot obţine  oricând şi la cerere în format PDF sub formă de ataşamente la un e-mail. Despre evidenţa entităţilor eliminate de pe lista activă (deleted) alături de cele active trebuie spus că aceste confirmări continuă să fie valabile pentru clasamentul «all time». Numai pentru 5BDXCC cu completările sale şi trofeele Honor Roll şi Challenge se pretind exclusiv confirmări din entităţi active. 

Un alt aspect care merită amintit este timpul de aşteptare necesar pentru a primi trofeele dorite. Acesta este mai lung sau mai scurt în funcţie de gradul de solicitare al biroului cu cereri pentru noi diplome sau pentru adăugiri la acestea. În acest moment pe pagina DXCC Applications Received se menţionează că perioada aproximativă de aşteptare este de 5 săptămâni de la primirea cererii şi a QSL-urilor. Disfuncţionalităţile apărute nu demult la Logbook of The World (LoTW) au cauzat şi ele o anumită întârziere. De asemenea, îmbunătăţirea propagării a mărit considerabil numărul de cereri prezentate. În fine, funcţionarea poştei este lentă în cazul expedierii de pachete de QSL-uri dinspre DXCC spre exterior, parvenirea acestora la destinatar poate dura chiar şi săptămâni de zile.

Iată şi nişte linkuri utile pentru cei care doresc să afle mai multe despre vastul program de diplome DXCC şi să relaţioneze cu biroul DXCC: 

Informaţii generale în limba română
Totul despre DXCC partea I-a
Totul despre DXCC partea a II-a
Totul despre DXCC partea a III-a

Informaţii în limba engleză
Pagina DXCC a ARRL
Blogul DXCC (pe coloana din stânga linkuri spre toate informaţiile legate de diplomele DXCC)
Lista entităţilor DXCC active şi şterse de pe lista activă (deleted)
Adresa de contact a biroului DXCC
Formulare de cereri
Clasamentul celor care au obţinut diplome şi plachete DXCC (publicat periodic şi în revista QST)
Taxe DXCC
DXCC şi LoTW
(Prezentare de YO4PX. Surse: DXCC)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved