04 October 2013

Ce este JOTA?
Atunci când cercetaşii doresc să întâlnească tineri din alte ţări ei se gândesc de obicei la participarea la un World Jamboree. Dar puţini sunt cei care realizează că în fiecare an peste o jumătate de milion de cercetaşi şi ghizi se întâlnesc pe calea undelor pentru anualul Jamboree On The Air, JOTA. 
Biroul mondial al cercetaşilor (World Scout Bureau) a raportat că JOTA din 2010 a avut peste 700000 de participanţi cercetaşi, care au fost prezenţi de la microfoanele a aproape 6000 de staţii de radioamator din 150 de ţări!
Tehnologia modernă oferă cercetaşilor oportunităţi palpitante de a lega prietenii cu colegii lor din alte ţări fără a-şi părăsi localităţile în care trăiesc. JOTA este un eveniment anual în care cercetaşii din întreaga lume - băieţi, fete şi ghizii lor - îşi vorbesc prin intermediul radioamatorismului. Din 1958, anul în care s-a desfăşurat prima Jamboree în eter milioane de cercetaşi au schimbat mesaje prin radio. Din numeroase astfel de legături s-au născut amiciţii şi legături prin corespondenţă care au durat ani de zile.
Fără a impune restricţii pe criteriul vârstei sau al numărului de participanţi şi cu cheltuieli minime sau chiar inexistente JOTA dă posibilitate cercetaşilor să dialogheze prin staţiile operate de radioamatori autorizaţi. Mulţi cercetaşi şi conducătorii lor deţin ei înşişi autorizaţii şi au staţiilor lor proprii, dar cei mai mulţi participă în JOTA de la microfonul unor staţii de club sau ale unor staţii individuale. Unii operatori folosesc şi comunicaţiile prin televiziune şi cu ajutorul calculatoarelor.
Cea de a 56-a Jamboree On The Air se va desfăşura anul acesta în zilele de 19 şi 20 octombrie. Tema acestui an este Let’s Share! – Să împărtăşim! Este vorba evident de schimbul de informaţii, de experienţă, de saluturi şi mesaje dedicate prieteniei, bunei-voinţe, toleranţei internaţionale.
Organizaţia mondială a mişcării de cercetaşi (World Organization of Scout Movement, WOSM) a organizat un concurs pentru a desemna sigla oficială a JOTA-JOTI 2013, care a fost câştigat de Mark Tan din Malaiezia.  (JOTI – Jamboree On The Internet)
Ca toate evenimentele organizate de cercetaşi, JOTA este o activitate pasionantă care pune accentul pe valenţele mişcării cercetăşiei: acţiunea şi acordarea de asistenţă în împrejurări neprevăzute, sub cunoscuta deviză formulată în 1907 de lordul Robert Baden-Powell, fondatorul conceptului şi organizaţiei cercetaşilor:  Be prepared! - Fii pregătit! 
(Nu se acordă premii sau diplome ce ar putea fi obţinute pentru cele mai multe legături, căci JOTA nu este un concurs, ci o oportunitate de a demonstra tinerilor valenţele pasiunii noastre. QSO-urile celor care vor contacta staţiile speciale active în JOTA vor fi ascultate de numeroşi tineri cercetaşi. Nu strică să le adresăm salutări tuturor celor aflaţi cu siguranţă în jurul operatorului şi, dacă regulamentele de comunicaţii ale ţării lor le permit, să schimbăm cu ei câteva cuvinte şi, pe de altă parte, să strângem în jurul nostru tineri care să asiste la aceste legături, căci ei sunt potenţialii viitori radioamatori! - nota mea, YO4PX)
(Surse: saiturile ARRL, Scout.org)


 Jim Wilson K5ND din partea asociaţiei cu indicativul K2BSA prezintă JOTA 2012 din sediul Muzeului Naţional al Cercetăşiei din Irving, Texas, S.U.A.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved