24 March 2014

Radioamatorii la datorie în crosul B2V
Sub titlul «10000 de ofiţeri de poliţie îşi încredinţează viaţa radioamatorilor» John H. Bigley N7UR a publicat pe saitul Nevada Amateur Radio Newswire un articol despre contribuţia hamilor la desfăşurarea unui cros anual de 193 km., care împlineşte 30 de ani de la prima sa ediţie din 1985. Iată traducerea rezumativă a articolului şi videoul realizat despre întrecerea epuizantă dintre participanţi:

Peste 10000 de membri ai personalului forţelor de ordine s-au adunat pe Death Valley Road, în deşertul Mojave, la periferia oraşului Baker, California pentru a începe în acest sfârşit de săptămână cea de a 30-a ediţie a crosului anual cunoscut sub numele de «cea mai lungă urmărire poliţienească din lume».
Cursa Baker to Vegas Challenge Cup Relay Race, o tortură ucigătoare de 120 de mile, a devenit cea mai importantă întrecere între agenţiile forţelor de ordine din întreaga lume.
Cursa începe în Baker, California, poarta de intrare în Death Valley (valea morţii) care deţine recordul celor mai înalte temperaturi din lume, unde mercurul termometrului a atins 134,0 F (57,6 C). Temperatura la sol în această zonă poate depăşi 93,33 grade C.
Cursa traversează deşertul Mojave înainte de a se încrucişa cu munţii Spring în dreptul trecătorii Mountain Spring, aflată la o altitudine de 1685 metri, pentru a coborî apoi în canionul de la Las Vegas, Nevada, după parcurgerea a 193 de kilometri de la punctul de plecare.
Fiinţele umane nu se simt în largul lor în acest mediu extrem. Evenimentul a înregistrat în decursul anilor mai multe incidente medicale, chiar şi decese. În pustietatea aceasta dezolantă a lumii nu există serviciu telefonic sau dotări medicale. Organizatorii cursei trebuie să-şi asigure propriul personal medical de urgenţă şi echipamentele necesare. De asemenea trebuie să-şi construiască propria infrastructură de comunicaţii. Sistemul trebuie să acopere o arie de peste 13000 de kilometri pătraţi, aproximativ echivalentul suprafeţei statelor Connecticut, Delaware şi Rhode Island luate laolaltă. Acum intră în acţiune Joy Matlack KD6FJV şi cei 650 de radioamatori voluntari ai ei. Joy serveste de mulţi ani comunitatea în calitate de director de comunicaţii, prin controlarea ramificaţiilor infrastructurii radioamatoriceşti, aeronautice, a benzilor pentru comunicaţii oficiale şi a sistemelor de comunicaţii de siguranţă publică.
Operatorii radio construiesc şi întreţin un sistem portabil de repetoare care acoperă cu uşurinţă întreaga suprafaţă de 13000 de kilometri pătraţi. De asemenea ei pun în funcţiune linkurile folosite de echipele medicale de evacuare.
Cursa de la Baker la Vegas, cunoscută printre cei avizaţi sub acronimul B2V, este segmentată în 20 de etape. Între acestea echipele îşi schimbă alergătorii. Radioamatorii asigură personalul necesar derulării acestei proceduri. Ei furnizează serviciile de cronometraj şi de punctare, operează sistemul de relaţii cu publicul, ţin în funcţiune poziţiile de avertizare şi de avertizare timpurie, solicită asistenţa medicală şi retransmit întregul trafic de rutină şi de urgenţă al evenimentului.
Deşi majoritatea traficului desfăşurat are de-a face cu funcţiile de rutină logistice şi operaţionale, cea mai importantă misiune a operatorilor radio este protecţia şi siguranţa alergătorilor şi a echipelor aflate în vehiculele de sprijin. 
Din  momentul în care cursa ajunge în zona Las Vegas Metro (cu o populaţie de 1.951.260 suflete) alergătorii vor avea de străbătut 15 kilometri pe străzile oraşului, împărţind pavajul cu mii de vehicule, a căror viteză medie de circulaţie este de peste 80 de km./oră! […]
Din această cauză o echipă bine antrenată de amatori cunoscută ca «motoriştii» patrulează pe motociclete pe întreaga distanţă de 193 de kilometri ai cursei. Majoritatea acestor amatori sunt fie poliţişti în serviciu activ, fie jandarmi pensionaţi, care urmăresc producerea unor evenimente neprevăzute, încălcări ale regulilor şi depistarea alergătorilor care au nevoie de asistenţă.  […]
Cu o reţea de comunicaţii de asemenea anvergură, care implică mai multe servicii radio sunt de prevăzut şi defecţiuni ale echipamentelor. Atunci când ele survin o echipă tehnică specială intră în acţiune. Mobili şi dispunând de o înaltă calificare membrii ei se deplasează la locul avariei şi soluţionează problemele tehnice. Ei sunt totodată cei care instalează şi demontează repetoarele şi linkurile temporare.
O altă echipă vine să contribuie la succesul evenimentului: specialiştii APRS. Grupul acestora urmăreşte poziţiile participanţilor în timp real, raportând activităţi ale diverselor vehicule care însoţesc alergătorii. Crosul Baker to Vegas este sponsorizat de Los Angeles Police Revolver and Athletic Club.
În cele trei decenii ale evenimentului de o unică dificultate peste un sfert de milion de membri ai personalului forţelor de ordine, laolaltă cu familiile şi prietenii lor s-au simţit în siguranţă ştiind că radioamatorii sunt la datorie.
(Prezentare de YO4PX. Sursă: Nevada Amateur Radio Newswire, YouTube)


*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved