07 March 2014

Radioamatorism în misiunea marţiană simulată 
HI-SEAS
Atunci când Ron Williams N0UIK şi echipa sa de «astronauţi» se va îndrepta în această primăvară spre «Marte» ei vor lua în «bagajele» lor şi radioamatorismul, aşa cum au făcut şi călătorii spaţiali ai NASA. William este membru al misiunii 2 (din cele 4) în cadrul proiectului Hawaii Space Exploration Analog and Simulation – HI-SEAS – în care participanţii vor simula viaţa şi munca pe un avanpost marţian – de fapt o calotă alimentată cu energie solară, plasată într-un loc izolat la 2400 de metri altitudine pe un versant al muntelui Mauna Loa. Proiectul desfăşurat sub conducerea Universităţii din Hawaii şi a Universităţii Cornell beneficiază de o finanţare parţială din partea agenţiei spaţiale americane.


«Sunt încrezător că atunci când vom merge pe Marte va exista o oarecare implicare a comunităţii radioamatorilor. Am dori să simulăm această implicare în decursul misiunii HI-SEAS», spune Williams, care adaugă că radioamatorismul are deja o tradiţie îndelungată în misiunile spaţiale. O parte a acestei implicări va consta în integrarea unei întârzieri a semnalului de 20 de minute în toate comunicaţiile, fie ele ele prin intermediul radioamatorismului sau prin internet.
«Aceasta va simula distanţa cea mai mare dintre Terra şi Marte», explică Williams, un medic neuropsiholog clinic din Indiana. La 60 de ani el este cel mai vârstnic membru al echipei, iar cel mai tânăr are 26 de ani. Williams este unul din cei doi radioamatori participanţi, cel de al doilea fiind Ross Lockwood VA6RLW din Alberta.
«Deschiderea spre comunitatea radioamatorilor propusă de noi va include şi această întârziere. După ştiinţa mea acesta va fi un eveniment special în premieră absolută», a continuat Williams. HI-SEAS a reuşit să obţină pentru proiect indicativul special K6B, valabil aproape pe întreaga durată a misiunii, în locul celor 15 zile pentru care se eliberează de obicei astfel de indicative.


«A învăţa cum să lucrezi cu o întârziere a semnalului este un lucru de care NASA este deosebit de interesat ca parte a proiectului. Este o oportunitate de a experimenta cu acest mic obstacol în calea comunicaţiei. Atunci când noi pământenii ne vom uni forţele şi vom relua explorarea spaţiului, vom avea nevoie să ştim cum să facem faţă acestei întârzieri», a declarat William ARRL-ului.
El a explicat că în fiecare sâmbătă dimineaţă la orele 19.00 UTC (09.00 ora locală în Hawaii) K6B va chema pe un repetor Echolink şi în banda de 10 metri pentru a oferi informaţii despre proiect şi pentru a invita amatorii să cheme. «Apoi vom înceta să transmitem şi ne vom opri receptoarele. În timpul următoarelor 20 de minute de ‘întârziere a semnalului’ un coordonator extern va întocmi o listă cu amatorii indiividuali care doresc să ne contacteze. După scurgerea celor 20 de minute ne vom porni din nou radioul şi vom începe să recepţionăm transmisii. Cei înscrişi pe listă vor fi invitaţi unul câte unul de către coordonatorul extern să ne cheme.» După înscrierea în log a indicativelor echipa ‘marţiană’ va aştepta alte 20 de minute înainte de confirmarea transmisiunilor. Se va putea obţine un QSL special. Williams a precizat că detaliile operaţiunii vor fi anunţate pe măsură ce acestea vor deveni disponibile.


Membrilor echipei li s-a cerut să aibă «însuşiri de astronaut», inclusiv abilitatea de a trece un examen fizic corespunzător clasei a 2-a de zbor şi cunoştinţele unui student în domeniul ştiinţei sau al ingineriei. În timpul perioadei petrecute în habitatul «marţian» din Hawaii membrii echipei nu vor putea ieşi din calotă fără îmbrăcămintea pe care o poartă cosmonauţii. În timpul acestei misiuni «astronauţii» vor simula traiul şi lucrul pe suprafaţa planetei Marte. Proiectul include mai multe studii ştiinţifice, pornind de la cele din domeniul geologiei, al topografiei şi până la microbiologia robotică, transformarea deşeurilor în surse de energie, reciclarea apei şi – specialitatea lui Williams – adaptarea psihologică la izolarea pe lungă durată.
În timpul misiunii echipa va comunica cu familia şi cu prietenii prin e-mail. Williams plănuieşte să scrie pe un blog şi să stea prin Skype la taifas cu colegii de la Centrul neurologic Fort Wayne din Indiana. Centrul i-a acordat un concediu pentru a putea lua parte la această aventură «marţiană».

Conform saitului HI-SEAS.org NASA a pus la dispoziţie 1,2 milioane de dolari pentru continuarea acestui program care studiază factorii umani ce contribuie la activitatea unei echipe de astronauţi şi la gradul lor de performanţă în timpul unor călătorii spaţiale de lungă durată, cum sunt cele previzibile pentru realizarea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte.
După misiunea 1 din 2013 (despre care a fost postată pe YouTube o galerie de fotografii, a se vedea mai jos) se preconizează alte trei misiuni cu durate din ce în ce mai lungi, respectiv de patru luni, opt luni şi un an. Fiecare dintre acestea se concentrează pe factorii sociali, interpersonali şi cognitivi care pot influenţa performanţa umană cu trecerea timpului. Misiunea 2 va începe pe 28 martie 2014. La ea vor participa şase membri ai echipajului de «astronauţi» selecţionaţi pentru a trăi şi a munci în habitatul spaţial analog HI-SEAS. 
(Sursă: saitul HI-SEAS, ARRL, Space.com, YouTube)



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved