28 May 2015

K3S, noul transiver de la Elecraft
În videoul de mai jos Peter Waters G3OJV, co-patronul magazinului Waters & Stanton din Marea Britanie, demonstrează caracteristicile noului transiver produs de cunoscuta companie Electraft, modificările şi perfecţionările introduse comparativ cu modelul K3.
K3S are numeroase facilităţi care în K3, predecesorul noului transiver, erau prezente ca opţionale, inclusiv noul sintetizor cu zgomot redus.

Urmează transcriere videoului:
Salut şi bine aţi venit la Waters & Stanton! Vom arunca o privire asupra lui K3S, noul transiver de la Elecraft. Aparatul a fost lansat la ediţia 2015 a întâlnirii de la Dayton, cam acum o săptămână.
Iată-l aşadar pe noul K3S de la Elecraft. Este un grozav înlocuitor al transiverului K3, a cărui producţie a fost sistată. Noi cu toţii ştim că K3 a fost un transiver strălucit, cu un design grozav, care a fost folosit de DXpediţii în toată lumea şi plasat în fruntea listei în privinţa calităţilor sale de către laboratoare independente de testare.
Ei bine, K3S este un transiver chiar mai bun, care conţine modificări de proiectare deosebit de apreciabile. Să-l pornim şi să vedem ce se întâmplă. Suntem momentan pe banda de 14 MHz şi unul dintre primele lucruri pe care le poţi observa este fineţea la atingere a butonului VFO-ului, care este fără îndoială o îmbunătăţire. Folia protectoare s-a schimbat puţin, evident şi placa cu denumirea aparatului, dar cu excepţia acestora totul pare deja câ se poate de familiar, dat fiind că în cazul lui K3S s-a aplicat în foarte multe privinţe acelaşi concept de proiectare ca la K3.
Să vedem ce s-a perfecţionat efectiv. Vom arunca o privire pe partea posterioară a transiverului. Placa IF, care a fost întotdeauna o facilitate opţională la K3, este acum montată din fabrică. Aceasta vă permite s-o folosiţi pentru transverter, pentru a utiliza o antenă separată la recepţie sau pentru a introduce output-ul IF în Panadapterul P3.
În partea de sus a panoului obervăm prezenţa unui port USB, care face mult mai uşoară şi mai versatilă conectarea cu un calculator. Intrarea pentru cablul RS232 a fost înlocuită cu una de tip modular, dar cei care doresc să folosească în continuare conectorul cu pini există disponibil un adaptor. Deci în esenţă acestea sunt schimbările care pot fi observate pe panoul posterior.
Dar mai există şi alte schimbări. Pe panoul frontal pe segmentul corepunzător plăcii IF a apărut un preamplificator pentru benzile de 12, 10 şi 6 metri, care exista doar ca opţiune suplimentară şi disponibilă contra cost în cazul lui K3. Acum preamplificatorul este montat din fabrică, ceea ce este o adăugire oferită de K3S.
Alte schimbări: ei bine, partea de audio a receptorului a fost schimbată destul de semnificativ. Când am deschis transiverul am remarcat că sunetul semnalelor la recepţie este mai plin, mai pregnant, mai rotund, sună mai bine comparativ cu originalul K3.
Dacă vă interesează ATU-ul (acordorul automat al antenei), au fost operate şi în acest caz schimbări: s-a adăugat acum un releu, care ocoleşte (by-passfizic ATU-ul, în loc de a obţine acest lucru pe cale electronică, ceea ce asigură o pierdere de inserţie mai mică.
Dar probabil cea mai importantă schimbare în privinţa performanţelor este noua placă de sintetizor, ceea ce a avut ca rezultat modificări radicale - de pildă în performanţele receptorului, care sunt atât de diferite comparativ cu cele ale modelului anterior! Aveti acum un receptor cu zgomot de reţea atenuat. Aceste diferenţe sunt efectiv audibile. Un mare număr de clienţi care au intrat deja în avanpremieră în posesia noului model au dat telefon pentru a spune cât de schimbată şi cu cât mai bună li se pare partea de recepţie – aşadar această placă de sintetizor constituie un mare plus al lui K3S.
Fireşte că în cazul în care aveţi un K3 vechi îl puteţi trece la un nivel superior (upgrade), adăugându-i noile facilităţi, pentru că majoritatea modificărilor implementate în K3S pot fi importate în K3. Puteţi obţine noua placă de sintetizor, placa nouă IF cu preamplificatorul pentru benzile de 12, 10 şi 6 metri, etc.
În fine o altă ştire legată de noul K3S se referă la adaptorul panoramic Panadapter P3, care vine cu anumite modificări. Acum veţi putea să vă monitorizaţi semnalul propriu produs de emiţătorul dumneavoastră, fie în SSB, fie în telegrafie. Formele acestor semnale vor fi afişate, de asemenea veţi obţine şi indicaţii extrem de exacte ale valorii PEP. Pentru a le avea la dispoziţie este necesar să comandaţi un modul de senzor RF opţional. Există disponibilă şi o modificare de soft, care poate fi descărcată în mod gratuit – şi aceasta este o veste bună sosită din partea companiei producătoare.
Ne aflăm acum la sfârşitul lunii mai 2015 şi aşteptăm ca toate aceste noi produse să fie disponibile în cursul lunii iunie, probabil în a treia săptămână din iunie. Iar dacă doriţi informaţii suplimentare sunaţi-ne aici la Waters & Stanton.
Pentru moment putem spune că suntem extrem de entuziasmaţi de noul K3S. Pare să fie un transiver grozav, un mare pas înainte pentru Elecraft.

Caracteristicile tehnice ale K3S pot fi consultate în limba engleză la această adresă.
(Surse: Southgate AR News, YouTube, pagina K3S a Elecraft)



*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved