16 April 2020

«Voskhod», un film SF în care radioamatorismul joacă un rol important
DUST administrează un canal YouTube care prezintă filme SF despre explorarea viitorului umanităţii prin prisma ştiinţei şi a tehnologiei. De la pelicule clasice la producţii moderne şi la seriale DUST achiziţionează, produce şi distribuie materiale cu un conţinut divers şi captivant.
La începutul lunii aprilie DUST a promovat «Voskhod» (în limba rusă «Răsărit»), un scurt film prezentat iniţial în premieră în 2015 la Montreal World Film Festival, al cărui scenariu include şi numeroase elemente legate de radioamatorism şi de comunicaţiile radio în general. 
Este vorba de Hank, un radioamator (K4LZ) care trăieşte în izolare şi care după ce îşi repară staţia folosind piese găsite în pădure, recepţionează un apel de ajutor lansat de un cosmonaut rus aflat în dificultate pe o orbită circumterestră. (Andrei)


(captură din film)

Voskhod a fost numele unei nave spaţiale construite în cadrul programului omonim al Uniunii Sovietice pentru explorarea spaţiului cosmic. În 1967 navele din seria Voskhod au fost înlocuite cu navele Soyuz. 
Filmul preluat de DUST este un mixaj dintre filmul american «Frequency» (vezi linkul din subsol) şi filmul cubanez «Sergio & Sergei». În vreme ce acţiunea Voskhod-ului este plasată în 1966, filmul «Frequency» narează legătura radio dintre un tată care în 1969 vorbeşte prin staţia sa de radioamator cu fiul său care trăieşte în 1999, iar în «Sergio & Sergei» un profesor de filosofie din Cuba ţine legătura prin radio cu un cosmonaut rus de pe staţia spaţială MIR la sfârşitul anului 1991, când a avut loc dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Filmul de scurt metraj «Voskhod» a fost regizat de Ivan Stepanov în 2015 pe baza unui scenariu conceput de Bill Moldt în colaborare cu regizorul şi avându-i ca protagonişti pe actorii  Ken Godmere şi Darren L. Hopwood.
(Din păcate filmul nu a fost prevăzut pentru a se obţine o subtitrare în limba română. Pentru o subtitrare în limba engleză - destul de deficitară, cum este majoritatea traducerilor şi a subtitrărilor automate - se acţionează steluţa din bara de jos, apoi «Subtitles/CC» şi «English (autogenerated)». 
(Documentare, comentarii, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: DUST, QRZ.com, IMDb, Wikipedia, YouTube)



Filmul integral «Frequency», cu subtitrare în limba română, cu o durată de 119 minute, precedat de o cuprinzătoare prezentare, a fost postat în această publicaţie în noiembrie 2016 şi poate fi (re)văzut la această adresă. (Pe ecranul de deschidere clic pe "Watch on Odnoklassniki")

(captură din film)

(captură din film)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved